דפים

יום חמישי, 30 במאי 2013

נפתחה תערוכה "זכרוו יהודי סוקולקה"



המוזיאון של סוקולקה (Sokółka) פותח תערוכה המציגה חלקים מהיסטוריה של הקהילה היהודית במקום. התערוכה תהיה פתוחה עד אמצע יולי.

בסוקולקה, עיירה במחוז ביאליסטוק, חיו לפני השואה כ-2,800 יהודים, שהיוו כמחצית מתושבי העיר. רובם המכריע נרצח בטרבלינקה.

יום רביעי, 29 במאי 2013

כנס "ההסטוריה של היהודים בגבול פולין-גרמניה"


בתחילת חודש יוני יתקיים בז'ילונה גורה (Zilona Góra) כנס בן יומיים בנושא "ההסטוריה של היהודים בגבול פולין-גרמניה".

את הכנס מארגנים המכון להיסטוריה, אוניברסיטת ז'ילונה גורה, הארגון להיסטוריה פולנית של ז'ילונה גורה ועוד.

בין הנושאים שידונו בכנס: תרומתם של היהודים בגבול פולין-גרמניה למתמטיקה;  מקורות תרבותיים של יהודי גבול פולין-גרמניה, מצב המורשת היהודית באותו איזור, ביקור בבתי הקברות היהודי המקומי ועוד.

יום שלישי, 28 במאי 2013

"לאסוף את השברים" של "יד ושם"



בבתים רבים נמצאים עדיין פרטים כגון: מכתבים, מסמכים, חפצים, תצלומים, יומנים ועוד, המספרים את סיפור העולם שהיה – מהשנים שלפני המלחמה ועד לשנות הקליטה בישראל.

הפריטים יקוטלגו וישמרו ויהיו נגישים לציבור הרחב, כדי ללמוד על גורל היהודים בתקופה של השואה, וכן בשנים שקדמו לה ואחריה.

לתאום ומסירה יש לכתוב ל: collect@yadvashem.org.il
או שיחת חינם 1-800-25-77-77 שלוחה 5.

יום שני, 27 במאי 2013

מכון לחקר ההיסטוריה והתרבות של יהודי פולין באוניברסיטת וורוצלב


אוניברסיטת וורוצלב פתחה במאי את המכון לחקר ההיסטוריה והתרבות של יהודי פולין. המכון ממוקם בבנין אשר שימש בעבר כבית כנסת של יהודי אוסטרוב וילקופולסקי, ושופץ לפני כשנתיים.


המכון נפתח ביוזמת האוניברסיטה של וורצלב, עירית אוסטרוב ועמותת "ידידי בית הכנסת של אוסטרוב".

כבר מספר שנים נערכים באוניברסיטת וורוצלב מחקרים על נושאים יהודיים במסגרת החוג ללימודים קלסיים והחוג ללימודי המזרח התיכון. חוקרי המכון יעסקו בתיעוד וחקר המורשת היהודית בעיקר בארכיונים של קליש, פוזנן וורוצלב.

בית הכנסת בעיר נבנה ב-1860 בסגנון מאוריטני, עטור כיפה. לאחר מלחמת העולם הראשונה, כשהעיר עברה לפולין, עזבו יהודים רבים את המקום, ורק כ-170 יהודים נותרו במקום לפני מלחמת העולם השניה. בית הכנסת ובית הקברות נהרסו על ידי הגרמנים.

יום ראשון, 26 במאי 2013

אזכרה בקיילצה לציון רציחת 45 ילדים יהודים

ביוזמתו אגודת יאן קרסקי בקילצה התקיימה אזכרה לציון רציחתם של 45 ילדים יהודים לפני 70 שנה - ב-23 במאי 1943 הובאו לבית הקברות 45 ילדים יהודיים ששרדו את גטו קילצה ואת מחנות הריכוז. הילדים, בני שנה ושלושה חודשים עד 15, נרצחו על ידי כיתות יורים.


הטכס החל בבית הקברות יהודים ולאחר מכן התאספו המשתתפים ליד אנדרטת המנורה במקום.

האזכרה נערכה במעמד תלמידים ומורים מבתי ספר בקילצה, ואת התפילות נשאו הרב יואל נוביצקי וכומר. התלמידים קראו מיומניהם של שני ילדים שניספו ברצח, הקריאו את שמות הנרצחים וכתבו את שמם על המדרכה.

ערב מלחמת העולם השניה חיו בקיילצה 24,000 יהודים. באפריל 1941 הוקם הגטו בעיר והוא חוסל באוגוסט 1942. מרבית היהודים נשלחו אל מותם בטרבלינקה.

סמינר בנושא "חיים במחבוא. בונקרים יהודיים במזרח גליציה 1945-1942"

המרכז לחקר השואה באוניברסיטה היגלונית בקרקוב ערך השבוע סמינר בנושא "חיים במחבוא. בונקרים יהודיים במזרח גליציה 1945-1942".

יהודים שניצלו מהרציחות ההמוניות במזרח גליציה, בקיץ וסתיו 1941, ולא גורשו במסגרת מבצע רינהרד באביב וקיץ של 1942, חיפשו מקומות מסתור בכל מקום: במרתפים, עליות גג, בונקרים ביערות ובבתים ובכל מקום אחר. רבים מהם נפצעו, מתו או שמקום המסתור התגלה והם נרצחו.

את הכנס הובילה פרופ' נטליה אלקסיון, פרופסור במכון להיסטוריה של האקדמיה הפולנית למדעים בוורשה, ואת אסטרטגיות ההיסדרות שפותחו על ידי המסתתרים בבונקרים היא ביססה על סמך על יומנים, ראיונות ומכתבים.


יום חמישי, 23 במאי 2013

"ליל מוזיאונים" בטיקוצ'ין


בסוף השבוע התקיים בטיקוצ'ין (Tykocin) ליל מוזאונים שסיסמתו "טעמי מוזיאון".

בתוכנית: טעמי המטבח היהודי כולל טעימות של חרוסת, מאכלי חנוכה וחלה; הרצאה על טעמים יהודיים בחג ובימי חול,  תערוכה באולם הגדול של בית הכנסת, סיורים מודרכים בתערוכת המגדל של בית הכנסת, שולחן הסדר וחדרו של הרב ועוד.

העיירה טיקוצ'ין, בצפון-מזרח פולין בחבל פודלסקה, היא אחת העתיקות בפולין, והיום חיים בה כ-1,900 איש.

הישוב היהודי בעיר נוסד ב-1552, והלך וגדל  - לפני המלחמה התגוררו במקום כ-2,500 יהודים, שרובם נרצחו בייריות באוגוסט 1941 ביער לופוחובה הסמוך. רק מעטים מאד שרדו.

במקום השתמר בית הכנסת הגדול, אשר שימש במהלך המלחמה כמחסן נשק של הכובש הגרמני, והיום הוא משמש כמוזיאון יהדות וכן בית המדרש.

יום רביעי, 22 במאי 2013

כנס באוניברסיטת ורשה למדענים צעירים בנושאי יהדות



ב-23-25 ב​​מאי יתקיים באוניברסיטה של ורשה הכנס החמישי של לחוקרים צעירים בתחומי יהדות. מארגני הכנס הם מהחוג להיסטוריה יהודית באוניברסיטה בשיתוף המרכז לחקר ההיסטוריה ותרבות של היהודים בפולין ע"ש מרדכי אנילביץ'.

מטרת הכנס היא להציג את תחומי המחקר בתחום היהדות והסוגיות שבהם יתמקד הכנס הם ההיסטוריה של היהודים בתפוצות, ההיסטוריה של מדינת ישראל מהעת עתיקה ועד ימינו, כוללים נושאים כמו השואה, סוציולוגיה, תרבות, ספרות, תולדות אמנות, שפה ודת ופילוסופיה.

בכנס ישתתפו 115 דוברים מ-15 מדינות, והמארגנים מקווים שהכנס יהפוך לפלטפורמה להבנה ולהחלפת רעיונות, טכניקות מחקר, רעיונות ואינטרסים בין חוקרים צעירים מכל רחבי העולם.

יום שלישי, 21 במאי 2013

התערוכה במוזיאון יהודי פולין תפתח באביב 2014

בחודש שעבר נפתח מבנה המוזיאון של יהודי פולין בורשה, אך תערוכת הקבע תפתח, על פי התכנון הנוכחי,
רק באביב 2014.

בבניית המוזיאון הושקעו 70 מיליון אירו, ברובם מכספי ממשלת פולין, עירית ורשה וממשלת גרמניה.

התערוכה תמומן מכספי תרומות בלבד.

יום שני, 20 במאי 2013

"ליל מוזאונים: בעקבות יהודי נקלסקי



"ליל המוזיאונים" של מחוז נקילסקי (Nakielski) יוקדש השנה לתרבות היהודית.

הילדים והנוער מוזמנים לביקור חינם במוזיאון, על מנת להקשיב להסברים על החגים היהודיים ומנהגיהם, הילדים יוזמנו לשחק בסביבונים והמבוגרים יוזמנו לטעום מאכלים יהודים.

במהלך היום יסופר גם סיפור גורלו של העם היהודי בתקופת הכיבוש.

יום ראשון, 19 במאי 2013

בוורשה ציינו 70 שנה להריסת בית הכנסת ברחוב טלומצקה


בית הכנסת הגדול של ורשה נהרס על ידי הגרמנים ב-16 במאי 1943, ובמלאת 70 שנה להריסתו התקיימו ארועים במכון להיסטוריה יהודית בעיר ותערוכה.

בית הכנסת, שנבנה על ידי הקהילה היהודית בעיר, ברחוב טלומצקה, בשנים 1878-1875, והיה הגדול ביותר בפולין ואחד הגדולים בעולם. במקום ניצב היום גורד שחקים.


בית הכנסת הגדול של ורשה נהרס על ידי הגרמנים ב-16 במאי 1943, ובמלאת 70 שנה להריסתו התקיימו ארועים במכון להיסטוריה יהודית בעיר ותערוכה.

בית הכנסת, שנבנה על ידי הקהילה היהודית בעיר, ברחוב טלומצקה, בשנים 1878-1875, והיה הגדול ביותר בפולין ואחד הגדולים בעולם. במקום ניצב היום גורד שחקים.

יום שישי, 17 במאי 2013

תואר דוקטור של כבוד לשמוליק עצמון


לתואר המכובד זוכה שמוליק "לאות הוקרה על פועלו לשימור ולהפצת שפת היידיש ולשימור נשמתה ותרבותה המפוארת של יהדות מזרח אירופה. חזונו ומנהיגותו בתחום זה סוחפים רבים ללמוד את מקורות היצירה היידית, להעמיק בה ולהעשיר את המורשת והתרבות הישראלית."

יום חמישי, 16 במאי 2013

נסיון לחדש לוח זיכרון בבנדין


הבנין שברחוב פודשידלה (Podsiadla) 24 בבנדין שימש, בימי מלחמת העולם השניה, את חברי המחתרת היהודית.

גב' מריה פולק, בת 83 שהוריה היו בעלי הבנין, מבקשת לחדש את השלט שהיה בחזית הבנין, שהוצב על קיר הבנין בשנת 1947, והנציח את זכרם של אלה שנאבקו מאבק בלתי שיוויוני על כבוד האדם והחירות  – פרומקה פלוטניצקה, הרשל שפרינגר, ברוך גפטיק וחבריהם – אשר נרצחו כאן ב-3 באוגוסט 1943.

הכיתוב בעברית נמחק, ואילו על הכיתוב בפולנית נמרח צבע שחור.

היום קשה מאד למצוא את המקום, אין הוא מופיע במדריכים, ואין פרטים על מה שארע כאן.

יום רביעי, 15 במאי 2013

פסטיבל "הרחוב היהודי" בפוזנן


בשבוע שעבר נערכו בפוזנן ארועי פסטיבל של "הרחוב היהודי" במסגרת 65 שנה למדינת ישראל.

במהלך החגיגות הוסר הלוט מעל שלט המנציח את בניין בית הכנסת ואת זכר היהודים תושבי העיר אשר נרצחו במלחמת העולם השניה על ידי הכובש הגרמני.

שלוש משפחות הוכתרו בתואר "חסידי אומות העולם" והתקיימו קונצרטים שבהם ישירו מקהלות שירים יהודיים.
שיאו של הארוע היה הפסטיבל העירוני – פסטיבל הרחוב היהודי – במסגרתו נסגר הרחוב לתנועה ובחנויות הוצגו תצלומים של פוזנן לפני המלחמה, ובעיקר אנשים ומקומות הקשורים ברובע היהודי לשעבר, ובחנויות האוכל הוגשו מטעמים אופיניים למטבח היהודי.

יום שני, 13 במאי 2013

הרס בבית הקברות היהודי בבלוניה/ורשה

לאחרונה דווח לעורכי "גזטה ויבורצ'ה" על הרס של בית הקברות היהודי בפרבר בלוניה בוורשה.
המדווח שמבקש להישאר בעילום שם כתב: "בית הקברות היהודי בבלוניה הרוס לחלוטין ולא נשתמרה בו אפילו מצבה אחת. ההרס חדש, כי בתחילת השנה, הכל היה בסדר. מישהו השתמש בכלים כבדים על מנת לרסק במתכוון את המצבות שנותרו."עד לאחרונה היה בית הקברות בבלוניה מחוץ לעיר ורשה, אך בהדרגה גבולות העיר הגיעו עד לבית הקברות. במרס 2011 ערך המוזיאון להיסטוריה של יהודי פולין תעוד ורישום של כל המצבות שנותרו, אך מצבות אלה נהרסו והושחתו.מידע על ההרס נמסר גם לוועדת בתי הקברות שברבנות פולין.

יום ראשון, 12 במאי 2013

אזכרה לקהילת חלם

עמותת יוצאי חלם ודורות ההמשך מזמינה 
לטקס אזכרה לקדושי קהילת חלם
שיתקיים ביום א' י' בסיון תשע"ג 19.5.2013 בשעה 19:00
בבית ברודט ברחוב צייטלין 22, תל אביב
בתוכנית: דברי פתיחה של יו"ר העמותה, בנצי לבקוביץ
קדיש ואל מלא רחמים
הקראת שמות הנפטרים השנה
"דמותם לנגד עיני" - חיים יהודיים בפולין מבעד לתצלומים, סרטים ושירים - נעמה גליל

יום רביעי, 8 במאי 2013

הסתיים שיפוץ בית הכנסת הישן ב-וילקי אוצ'י


הקרן לשימור מורשת יהדות פולין דיווחה כי הסתיימו עבודות השיפוץ של בית הכנסת הישן בויאלקי אוצ'י (Wielkie Oczy) שהוקם לפני למעלה מ-100 שנה.

ויאלקי אוצ'י נמצאת בדרום-מזרח פולין, סמוך לגבול האוקראיני, ולפני המלחמה מנתה הקהילה 487 יהודים. בית הכנסת נהרס בזמן מלחמת העולם השניה, ואחר כך שימש כבנין משרדים ומחסנים.

לאחר סיום השחזור, שנעשה גם בסיוע קרן של יוצאי ויאלקי אוצ'י בעולם, הוא עתיד לשמש כספריה ציבורית.

 

יום שלישי, 7 במאי 2013

חיפוש אחר צאצאיו של ברגשטיין אברהם ז"ל מבילגוראיי


אבי אובליגנהרץ מחפש אחר קרובי משפחה של ברגשטיין אברהם ז"ל בן בונים. שנולד בבילגוראיי בתאריך 01/01/1905. נפטר בב' באדר תשנ"ד 13/02/1994. בן 89 היה בפטירתו ונקבר בבית העלמין הדרום (חולון בת ים). בחייו התגורר לפני מעל 50 שנה ברחוב הלפר בבת ים.

כל מי שהכיר או מכיר את בני משפחתו של המנוח ויש בידו מידע עליהם או יודע כיצד לאתרם מתבקש להודיע לאבי אובליגנהרץ obligen@netvision.net.il 

יום ראשון, 5 במאי 2013

ער"ן השיקה קו סיוע לניצולי שואה ומשפחותיהם


עמותת ער"ן מבקשת לעדכנכם על השקת קו הסיוע לניצולי שואה ובני משפחתם: מיזם משותף של משרד הרווחה והשירותים החברתיים ועמותת ער"ן.
מספר הקו:  1-800-24-1201 שיחת חינם מכל טלפון. כמו כן גם  1201 שלוחה 4, ישמש כמספר המנתב פניות של ניצולי שואה ובני משפחתם לקו הייעודי .

מאפייני השירות:
קו סיוע רגשי ייעודי , זמין ונגיש חינם (1-800) לניצולי השואה ובני משפחתם.
מתנדבי ער"ן, אשר עברו הכשרה מקצועית על ידי מיטב המומחים בתחום, מגישים סיוע רגשי טלפוני לניצולי שואה ובני משפחתם, 24שעות ביממה, 7 ימים בשבוע.

בער"ן ממשיכים להכשיר מתנדבים נוספים עבור השירות.

שלושת ערוצי הסיוע:
מתן תמיכה רגשית: הפונים זוכים לאוזן קשבת, עידוד, רגעה והנעה לחשיבה על דרכי התמודדות אפשריים עם הקושי.
מתן מידע אודות שירותים קהילתיים לניצולי שואה ובעת הצורך, הפניית פונים מעוניינים להמשך טיפול של כלל גופי הטיפול האמונים על טיפול בניצולי השואה

זאת ועוד, ער"ן תבצע שיחות יזומות שבועיות לניצולי שואה, במסגרת תכנית מובנית לתמיכה טלפונית של כ- 12 "מפגשים טלפוניים" קבועים עם אותו מתנדב.  

מטרות ויעדים:
הקלת ההצפה הרגשית והעומס הנפשי.
סיוע לבני המשפחה לתמוך ולהתמודד עם קשיים.
זיהוי סימני מצוקה וסיכון, והפנייה לעזרה מקצועית מתאימה בעת הצורך


תערוכת תמונות של יחזקאל קרישנבאום יליד סטאשוב בעין חרוד ובקילצה



בחודש פברואר השנה פתחה, במוזיאון עין חרוד, תערוכה של  הצייר יחזקאל קירשנבאום (1954-1900), יליד סטאשוב (
Staszow) שבמחוז סנדורמירז' בפולין (54 ק"מ דרומית לקילצה).

במקביל נפתחה גם תערוכה מיצירותיו בקילצה. וכך כותב נדב אשכר, סגן שגריר ישראל בפולין על התערוכה: "היה פנטסטי. התערוכה נפתחה בבירת המחוז קיילצה, במוזיאון להיסטוריה העירונית המכובד. האוצר שמונה עשה לדעתי עבודה יפה והתערוכה מסודרת על שני חדרים מרכזיים במוזיאון בצורה מקצועית ויפה. באירוע הפתיחה אתמול נכחו להערכתי כ-60-70 איש, רבים מהם מורים ומחנכים מכל רחבי המחוז. כ-25 מהם נשארו לאחר האירוע לסמינר בו יודרכו על לימוד אמנות באמצעות תערוכת קירשנבוים. התערוכה תוצג במוזיאון שבועיים ולאחר מכן תנדוד ברחבי בתי הספר של מורי הסמינר, שבוע בכל בית-ספר, שם ילמדו התלמידים על אומנות ובעקיפין ייחשפו לעבר היהודי של האזור בו הם חיים. בפתיחה נכח סגן ראש מועצת המחוז, שזה בהחלט בכיר מאוד, שדיבר לעניין. אני אמרתי שהתמונות מייצגות את ההיסטוריה שלהם ובה בעת את ההיסטוריה שלנו, מה שאומר שההיסטוריה משותפת ועמוקה. לימוד שלה לנוער יהיה שיעור בסובלנות והכרת האחר ויסייע להפוך את בני הדור הצעיר לאנשים טובים יותר..."


יום חמישי, 2 במאי 2013

כרך "יהודים בזמושץ' וסביבותיה"


ראה אור כרך "יהודי זמושץ' וסביבותיה. היסטוריה – תרבות – ספרות" הכולל מאמרים שההוצגו בכנס בינלאומי בנושא להתקיים לפני כשנתיים, עם פתיחת בית הכנסת בזמושץ', אשר שופץ על ידי הקרן לשימור מורשת יהודי פולין.

בית הכנסת המשופץ משמש כמרכז תרבות ובמהלך השנתים שהוא פתוח לציבור התקיימו בו למעלה מ-80 אירועי תרבות וחינוך בהם השתתפו למעלה מעשרים אלף איש.

יום רביעי, 1 במאי 2013

תעוד בתי קברות יהודיים בפולין



תלמידים, בוגרים ומורים של בית הספר "רעות" בירושלים תעדו, במהלך השנים האחרונות, מספר בתי קברות יהודיים בפולין. הפרוייקט זה לשם הגדעונים ואת התוצאות אפשר למצוא בכתובת:
http://www.gidonim.com

במסגרת הפרוייקט צולמו ותועדו אלפי מצבות, בערים: חשאנוב, יוספוב, חלם, שנייבה, בלז'ובה, אולונוב, שברשין, פרושקוב, צ'נסטוחובה (חלקי) ופיוטרקוב.

את המצבות אפשר לאתר לפי שם משפחה, שם פרטי או לפי שם האב. על כל מצבה נכתב מספרה, על מנת להקל על האיתור, ומספר המצבה מחולק לארבע ספרות: הספרות הראשונות מסמלות את מספר החלקה, הספרה השלישית מימין מסמלת את מספר השורה ושתי הספרות הראשונות מימין מסמלות את מספר המצבה בתוך השורה.