דפים

יום שלישי, 28 באפריל 2015

בית הכנסת ביוזפוב שופץ

שיפוץ בית הכנסת ביוזפוב שבמחוז בילגוראי הגיע לסיומו. כיום בבניין ממוקמים ספרייה וחדרי אורחים.
בית הכנסת נבנה במחצית שנייה של המאה ה-19. לאחר שנת 1945 שימש הבניין כמחסן וזאת עד לנפילת הגג. בשנים 1985-1991 שופץ המבנה והיה לספרייה, אולם אחרי 25 שנות שימוש היה נחוץ שיפוץ נוסף.

עלויות שיפוץ ואספקת הספרייה הם כ-700 אלפי זלוטי,  75% מהסכום מומן על ידי משרד התרבות והמורשת הלאומית והיתרה על ידי עיריית יוזפוב.

בבניין הוחלפו החלונות והדלתות, הושלם הטיח וחודשה החזית; פנים המבנה נצבע מחדש והבנין הוגן מפני לחות. הבניין רוהט ובמקום תערוכת צילומים של הקהילה היהודית המקומית ויודאיקה.

בקרוב יוקף הבניין בגדר בגובה של 2 מטר מאבן יוזפוב בצבע אפור.

לפני המלחמה גרו במקום למעלה מ-1000 יהודים.


צויין יום השנה למותו של י.ל. פרץ

כעשרים אנשים התאספו ליד קברו של יצחק לייבוש פרץ לטקס אזכרה, שבמהלכו הקשיבו המשתתפים גם לקטעים מיצירותיו של י.ל.פרץ.
יצחק לייבוש פרץ נולד ב-1851 בזמושץ' ונפטר ב-3.04.1915 ונקבר בבית העלמין היהודי בוורשה באוהל של הסופרים הגדולים.

מנהג היה, לאחר מותו, שהמונים היו באים לפקוד את קברו ביום השנה למותו, אך זה פסק במהלך השנים.



פרץ היה מחשובי הסופרים ביידיש ובעברית בתקופת ההשכלה, והוא תיאר באהבה את חיי הקהילה היהודית במזרח אירופה.

יום שני, 27 באפריל 2015

נמצאו חפצים של אסירי גטו ראדום

בראדום (Radom)  נמצא אוסף חפצים ומסמכים מהגטו. האוסף כולל למעלה מ-1800 חפצים, ביניהם מסמכים, רישומים, צילומים חנוכיות ומזוזות. המסמכים והרישומים כוללים גם מידע על  האנשים (שמות, כתובות) שנאלצו לחיות בגטו.
החבילה שבה נמצאו החפצים שנים הונחה במרתף אחד הבניינים שהיה בתחום גטו רדום והיא נגלתה במהלך שיפוצים במקום.

ראדום נמצאת כ-100 ק"מ דרומית לוורשה ובעיר התגוררו, לפני המלחמה 30,000-25,000 יהודים. הגטו בעיר פעל מ-3.4.1941 וחוסל ב-18.8.1942. ומספר היהודים שהצטופפו בו היה 35,000-30,000 נפש.

יום ראשון, 26 באפריל 2015

בית מנדלסון באולשטין מתחרה בתחרות על "האתר השמור היטב"

בית מנדלנסון באולשטין (Olsztyń) שבמחוז קילצה הגיע לגמר בתחרות על תואר "באתר השמור היטב", בתחרות המאורגנת על ידי המכון המורשת הלאומי. הבניין שופץ על ידי קרן Borussia ועמותה הקהילה. מטרת התחרות היא לקדם שמירה על אתרים.
הבניין, אשר נבנה בשנת 1913 עוצב על ידי האדריכל המפורסם אריך מנדלסון, ושימש כבית הלוויות של קהילת אולשטין.

הבניין שרד את המלחמה, ולאחריה אוכלס על ידי הארכיון הלאומי. בשנות ה-90 ננטש הבנין והוזנח ובשנת 2005 התחילה קרן בורוסיה בשיפוצו החיצוני והפנימי, הודות לתמיכה כספית של הרשויות המקומיות וקרן "זיכרון, אחריות ועתיד" מברלין.

הבנין משמש היום את קרן  Borussia, המקיימת במקום  אירועים תרבותיים במטרה לאפשר לתושבי אולשטין להכיר את עברה הרב-תרבותית של העיר.

לפני המלחמה מנתה הקהילה היהודית פחות מ-150 איש.



יום שישי, 24 באפריל 2015

מצבות שנמצאו על יד רדושיצה הוחזרו לבית העלמין

המצבות נמצאו בחלקת אדמה שנרכשה לאחרונה ברדושיצה (Radoszyce), ובסיוע קרן "ממעמקים" הועברו לבית העלמין היהודי ברדושיצה, שהסתייעו בכבאים ובאנשים בעלי כוח מעל הממוצע שסיוע בהעברת המצבות הכבדות.
מסתבר שבמהלך השנים שאחרי המלחמה שימשו המצבות לבנייה באיזור.

במקום, שליד לודז', חיו לפני המלחמה למעלה מ-2000 יהודים.

יום חמישי, 23 באפריל 2015

כיכר בשצ'צין תיקרא על שמו של ראול ולנברג

במחצית אפריל הוכרז שמה החדש של כיכר ברח' אליה ויזבולניה בשצ'צין -ככר ראול ולנברג,  על שמו של חסיד אומות העולם השבדי המפורסם.
הכיכר נמצאת מול בית הספר היהודי לשעבר ברובע נייבושבו אשר לאחר המלחמה הפך מרכז חיי יהודים בשצ'צין.

ולנברג הציל כמה אלפי יהודים הונגרים. בשנת 1944 הדיפלומט נשלח מטעמי ממשלת שבדיה לבודפסט על מנת להציל כמה מאות של היהודים שקשורים לשבדיה. אולם במהרה הוא הרחיב את פעילותו ובדרך זו שינה את גורלם של אלפי אנשים.

כנציג מדינה ניטרלית הוא הנפיק תעודות מזויפות ליהודים. הוא הצליח לרכוש בשמה של ממשלת שבדיה כמה בניינים במרכז בודפשט ששימשו כאזור אקסטריטוריאלי. בבניינים אלה אלפי יהודים מצאו מקלט טרם נפלו בידי הגרמנים ונשלחו למחנות השמדה.


לאחר כניסתו של הצבא הסובייטי להונגריה ולנברג נאסר, הוא מת בכלא בלוביאנקה בשנת 1947.

יום שלישי, 21 באפריל 2015

קיר זיכרון בבילוגראיי

בחזית בית העלמין היהודי בבילגוראי הולך ומוקם קיר זיכרון לזכר הקהילה היהודית המקומית. היוזמה היא של עמותת זינגר בבילגוראיי, והרוח החיה הוא סגן ראש העיר של בילגוראי, ארתור בארה.

הקיר הוא באורך של כ-14 מ' ובמרכזו מעין דוכן מאבן כמו הדוכן שבעל התפילה עומד לפניו שעה שהוא מתפלל, המקום מיועד להוות המקום שבו יתנהלו האזכרות, הוא חלק מהפרויקט שאמור גם לטפל במדרגות, גינון, תאורה וכד'.

הפרוייקט ממומן כולו מתרומות שהגיעו מתורמים מישראל, מפולין ומארצות אחרות.


יום שני, 20 באפריל 2015

המשך שיפוץ בית הכנסת בפשיסחא


הקרן לשימור מורשת יהודי פולין  מדוווחת כי התקבל מענק של 80,000 זלוטי ממשרד התרבות והמורשת הלאומית בפולין להמשך שימור בית הכנסת בפשיסחא. על מנת לסיים את השיפוצים הנדרשים, הכוללים גם חידוש פנים בית הכנסת עם ציורי קיר צבעוניים מרשימים, יש צורך במימון נוסף, שטרם נמצא.

השיקום, שהחל בשנת 2012, כלל השלמת חיזוק ושיפוץ של שלושה מתוך ארבעת הקירות החיצוניים של בית הכנסת, תיקון הגג וחיזוק הבימה.

על פי התכנית יהיה בית  הכנסת המשופץ פתוח לציבור, וישמש את המבקרים היהודים וכן ישמש לאירוח כנסים, אירועים ופעילויות חינוכיות ותרבותיות.


יום ראשון, 19 באפריל 2015

כנס "רפואה ושואה"

ביום שלישי, 5 במאי 2015, יתקיים כנס נהריה החמישה-עשר על "רפואה ושואה". הכנס יתקיים במרכז הרפואי לגליל, המרכז לחינוך לבריאות ע"ש אנגל.


הכנס פתוח לקהל הרחב.

יום ראשון, 12 באפריל 2015

כנס על האליטות ונציגי הקהילה היהודית בתקופת מלחמת העולם השנייה

בסוף אוקטובר 2015 יתקיים כנס "האליטות ונציגי הקהילה היהודית במלחמת העולם השנייה 1945-1939" שמטרתו לדון על תפקודם של האליטות ונציגי הקהילה היהודית בתקופת מלחמת העולם השנייה. כמו כן יוצגו ההיסטוריה והתפקיד של האליטות ונציגי הקהילה היהודית בתקופה נדונה בהתבסס על הצגת ההישגים, העמדות, ההתנהגות, המנטליות והמנגנונים של התנהגות שלהם.


הכנס מאורגן על ידי המכון לזיכרון הלאומי בשיתוף פעולה עם המכון ללימודי היהדות של האוניברסיטה היגלונית ומוזיאון יהודי גליציה בקרקוב.

יום חמישי, 9 באפריל 2015

מוזיאון ע"ש משפחת אולמה מוקם בכפר מרקובה

בכפר מרקובה שליד ז'שוב מוקם מוזיאון ע"ש משפחת אולמה, המוקדש לפולנים שעזרו ליהודים במחוז פודקרפטי. משפחת אולמה הסתירה 8 יהודים, והגרמנים רצחו את כל בני המשפחה כולל ששת ילדיהם ושמונת היהודים שהוסתרו במקום.

פתיחת המוזיאון מתוכננת לחודש דצמבר ש.ז.

יום רביעי, 8 באפריל 2015

לא ברור אם יבנה מוזיאון בסוביבור

בעקבות גילוי של עקבות של תאי גזים עשויה לגרום להפסקת בניית מוזיאון בשטח של מחנה ההשמדה הגרמני סוביבור לשעבר.
במחנה סוביבור נרצחו על ידי הגרמנים כ-250 אלף יהודים. לאחר מרד אסירים בשנת 1943 התחיל מבצע חיסול המחנה.

בשנת 2011 התחילו חפירות ארכיאולוגיות בשטח המחנה, והמומחים הצליחו לקבוע תחומי המחנה והטופוגרפיה שלו, אולם יש צורך להשלים את החפירות לפני הכנסתן של מכונות כבדות לשטח המחנה.

באי כוח של פולין לא משנים את דעתם. לפי דעתו של תומש קרנז – מנהל המוזיאון במיידנק, יש רק להכניס שינויים קלים לתכניות בנייה של המוזיאון.

יום שלישי, 7 באפריל 2015

לוח עם כיתוב בעברית נמצא בפלונסק


לוח אבן עשוי מברזל יצוק בגודל 128 על 46 סנטימטר נמצא באדמה, במהלך עבודות בניית הגדר בחלקה ברח' סטניסלבה מצ'קה. המכון היהודי ההיסטורי בוורשה מצא כי הכיתוב הוא חלק ממצבה של מנוח שנפטר ביום האחרון של פסח תר"ח (24.4.1848), אולם שמו לא השתמר.

פלונסק נמצאת כ-60 ק"מ צפון-מערבית מוורשה, ולפני המלחמה חיו בה כ-6,000 יהודים.
בית העלמין היהודי הוקם בפלונסק בסוף המאה ה-17, ונקברו בו אלפי יהודים. במהלך מלחמת העולם השניה הושחת המקום ולאחריה שימש המקום כמגרש למכירת רכבים.


בשנת 1983 הוצבה מצב זיכרון על חלק מהמגרש.

יום שני, 6 באפריל 2015

מתי ייבנה מרכז חסידי בליז'נסק?

כשבעת אלפים חסידים, שהגיעו מכל קצווי העולם, פקדו החודש את קברו של הרבי אלימלך מליז'נסק, ב-"יארצייט" של הרבי, וגם במהלך כל השנה מגיעים אלפי אנשים לבקר בקבר.

אוהל הצדיק שופץ לאחרונה, אך במקום אין תשתית מתאימה למבקרים רבים כל כך. קרן חסידי ליז'נסק פולין והקרן לשימור מורשת יהודי פולין יגישו בקרוב בקשה לאישור בניית מרכז חסידי, שאמור לכלול בית כנסת, מקווה ומלון, על יסודות הבנינים שנמצאים ברחוב שטודז'יינה. 

יום ראשון, 5 באפריל 2015

"אף בלא כתובה"- סיפור חייה של שרה גולדפינגר-פלר


סיפור חייה של שרה (לושיה) פלר לבית גולדפינגר, אשר נכתב על ידי יגאל שחר, ראה לאחרונה אור ע"י הוצאת הספרים של יד ושם. הספר "אף בלא כתובה" מספר את סיפורה האישי של שרה לושיה, החל בילדותה בקרקוב ועבור בנעוריה בימי המלחמה ועד להצלתה ובניית חייה החדשים בישראל.


השקת הספר תהיה ביום שני 20 באפריל 2015 בשעה 19:00 בבית משען פיכמן, רמת אביב, רח' פיכמן 4 תל אביב. 

קבר אחים אותר ביער סמוך ל-חרובז'

קבר אחים, שבו נקברו 50-40 יהודים בזמן מלחמת העולם השניה, התגלה ביער ליד הכפר חרובז' (Chrobrz), אשר נמצא כ-50 ק"מ דרומית לקיילצה.


קבר האחים התגלה תודות לתעוד שלו בזכרונותיו של אחד ולדיסלב שבדו, ופעולות הניקיון של השטח שבוצעו על ידי תלמידים מבית הספר להדרכה חקלאית במקום.

יום חמישי, 2 באפריל 2015

ראה אור ספר "תולדות יהודי ירוסלב והסביבה"


בפולין התפרסם הספר "תולדות יהודי ירוסלב והסביבה - שואה, התקופה לאחר המלחמה ועד היום" ("Zarys historii Żydów w Jarosławiu i okolicy. Holokaust, czasy powojenne i współczesne") מאת יז'י צ'חוביץ (Jerzy Czechowicz).


הספר כולל עיונים בתולדות יהודי ירוסלב מאז התיישבותם בעיר ועד לאחר מלחמת העולם השנייה, בליווי תאורי מבנים ומקומות קשורים למורשת יהודי העיר, צילומים ותעתיקי מסמכים.

פסטיבל יידיש בינלאומי בתל אביב


בחול המועד פסח (6-4 באפריל) יתקיים במרכז סוזן דלל פסטיבל בינלאומי של מוסיקה, שירים ולהיטים ביידיש, בפסטיבל יופיעו, בין היתר, הזמרת קאיה (Kayah) מפולין בשירי יידיש, אורה זיטנר שרה איציק מאגנר, להקת המחול ענבל, בנטה קאהן, כוכבי היידישפיל ועוד.

מחיר כרטיס לכל אחד מהמופעים, עם הצגת תעודת אזרח ותיק, הוא 80ש"ח.
ניתן לרכוש כרטיסים בקופה 03-5105656 בציון קוד הנחה"600" לקבלת 30% הנחה. או קוד "גמלאי" לוותיקים.

פרטים נוספים