דפים

יום ראשון, 31 בינואר 2016

מסע לפיוטרקוב 2016 יוצא לדרך 29 ביוני-4 ביולי


עוד שבתון מתחיל להתארגן. עוד חוויה אישית משפחתית והיסטורית מיוחדת.

נהיה במשך כל סוף השבוע בפיוטרקוב. נבקר באיזור היהודי, בבית הכנסת, בבית הקברות. תהיה אפשרות לחפש מידע משפחתי ותעודות בארכיונים בפיוטרקוב.

כל מי שהשתתף בשבתונים בעבר חזר עם חוויה היסטורית ומרגשת.

תאריכים : יום רביעי בערב 29.6 – יום שני בבוקר 4.7
מדריך ומארגן : נתנאל יחיאלי
לפרטים והרשמה : 0545-638196

*אנדרטה לזכר יהודי סובלקי

ב-22 בינואר נחנכה בסובאלקי Suwalki שנמצאת צפונית לביאליסטוק, אנדרטה לזכר יהודי העיר. האנדרטה הוקמה במקום שבו עמד בית הכנסת.

הקהילה היהודית במקום נוסדה בשנת 1821 ואז גם נבנה בית הכנסת הגדול. לפני המלחמה חיו במקום למעלה מחמשת אלפים יהודים, והם היוו שליש מתושבי העיר.


על השלט נכתב: לזכר 5,500 התושבים היהודים של סובלקי לפני המלחמה, אשר נרצחו במהלך מלחת העולם השניה כתוצאה ממדיניות ההשמדה של הכובש הגרמני. במקום זה עמד בית הכנסת שנהרס על ידי הגרמנים.

יום שבת, 30 בינואר 2016

מצבות לקברים בגנייבצ'ינה

המרכז לחקר השואה פונה בקריאה לתרומות ולתמיכה כספית ליוזמה להנציח את מקום קבורתם של היהודים שנרצחו ב-גנייבצ'ינה לאנצוצקה ((Gniewczyna Łańcucka , עיירה הנמצאת כ-32 ק"מ צפונית לז'שוב בדרום מזרח פולין.

 וזו תמצית נוסח הפניה:

אנו פונים אליך בבקשה לתמיכה כספית ביוזמה שלנו להנצחת מקום קבורתם של יהודים שנרצחו במקום בשנים 1945-1942. שרידיהם הוצאו לאחר המלחמה והועברו לבית הקברות ב-יגיילה ניבצ'ילקך (jagielle niechcialkach)  שליד ירוסלב, שם נקברו בקבר אחים, המסומן רק בשלטים חלודים. בבית הקברות הזה קבורים קורבנות של מעשי טבח שבוצעו בערים אחרות באותו מחזור, והמידע מבוסס על מסמכי מקור ועדי ראיה.

היוזמים מקווים לאסוף סכום של 18 אלף זלוטי (כ-18 אלף ש"ח) על מנת להקים שתי מצבות לנירצחים. על המצבות יחקקו שמות הנרצחים על מנת שזכרם ישמר לעד. על המצבות יכתב:

אֶרֶץ אַל תְּכַסִּי דָמִי וְאַל יְהִי מָקוֹם לְזַעֲקָתִי  (איוב, ט"ז, י"ח) ויחרט מגן דוד

יהודים שנרצחו ב-קאנצ'וגה (Kanczuga) ועצמותיהם הועברו לכאן ב-1947:
ישראל אייזיק בן 35; חנה קריגר בת 20 והעובר שלה; סימה קריגר בת 16; דוד קריגר; פיניה קריגר בן 10; יענק קריגר בן 12; פייבל יעקובס בן 33; דורה ברגמן בת 32; מינדלה זלצמן בת 55; ברנרד ברק זבנזינגר בן 26; איזידור רייזפלד; דבורה ריזמן. נרצחו ב-31 במרץ 1945 יחד עם עוד 72 אנשים ששמותיהם לא ידועים, ואשר נרצחו בשנת 1942.

על המצבה השניה ב-גנייבצ'נה (Gniewczyna) יכתבו, בנוסף לפסוק מספר איוב ומגן הדוד, שמות הנרצחים באביב  1942 ואשר עצמותיהם הועברו לבית הקברות בשנת 1947:
לייב טרינצ'ר, רעייתו שיינדלה ושני בניהם: לייב בן 3 ולייזור בן השנה; שמחה אדלר ורעייתו גיטלה בת 38, בנם בן ה-6, בניהם שמעון יוסף בן 19 ונחום בן 15; ועוד שני נרצחים ששמם לא ידוע.

פרטי בנק לתרומות:
Stowarzyszenie Centrum Badań nad Zagładą Żydów, Warszawa
Alior Bank: PL 37 2490 0005 0000 4520 8799 8529 SWIFT: ALBPPLPW

מקור: http://jewish.pl/pl/2016/01/25/upamietnienie-zamordowanych-zydow/


יום רביעי, 27 בינואר 2016

פרויקט זיכרון במחוז מאופולסקה

לאחרונה הושק במחוז מאופולסקה (דרום מערב פולין) פרוייקט נסיוני במסגרתו ישתתפו תלמידי בתי הספר בסמינר מיוחד שיתקיים במשך יומיים באושוויץ. במהלך הסמינר ינסו התלמידים ללמוד ולהבין למה אושוויץ הפכה לסמל עולמי של השואה ולהסיק מכך מסקנות לעתיד. מטרת הפרוייקט היא לא רק ללמד את ההיבט ההיסטורי והעובדות אלא גם לשים דגש על התנגדות לאנטישמיות, גזענות ושנאת זרים.

בשלב הראשון ישתתפו 450 תלמידים מ-16 בתי ספר במחוז, והם ילמדו, בין היתר, על החיים של הקהילה היהודית באושווינצים לפני המלחמה ועל דו-קיום הרמוני במשך מאות בשנים בין הלאומים.

המארגנים והשותפים בפרוייקט הם משרדי מושל המחוז, המרכז היהודי באושוויץ, המרכז לדיאלוג, המרכז ללימודי שואה באוניברסיטה היגלונית ועוד.



יום שלישי, 26 בינואר 2016

יום הזיכרון הבינלאומי לשואה באושוויץ

ב-27 בינואר 2016 יתקיים במחנה הריכוז לשעבר אושוויץ-בירקנאו הטקס המרכזי לציון 71 לשחרור. הטקס יתקיים בשעה 12:30 בבניין המכונה "סאונה" ובשעה 14:00 יתאספו הנוכחים ליד האנדרטה לנרצחים, לתפילה ולחלוק כבוד לנרצחים.

במחנה הריכוז הגרמני אושוויץ-בירקנאו נרצחו כ-1.1 מיליון אנשים, למעלה מ-90% מהם היו יהודים מארצות שונות.


יום שני, 25 בינואר 2016

ימי זיכרון בגרודז'יסק מזובייצקי

ב-26 בינואר תתחיל, זו הפעם השלישית, סידרה של מפגשים רב-תרבותיים במטרה לזכור ולספר על מקומות שהם חיו בשיתוף לאומים שונים בעיר גרודז'יסק מזובייצקי (GRODZISK Mazowieckiׂ הסמוכה לוורשה. הסידרה תהיה עד 28 בפברואר ותכלול קונצרטים, מחזות, הרצאות, פרוייקטים, סדנאות וסיורים.

דגש רב ינתן לשימור וסיפור חיי היהודים בעיר, שהיוו כ-90% מתושבי העיר במאה ה-19, ולפני המלחמה חיו במקום כ-3,600 יהודים. במסגרת הסיור באתרים יהודיים יבקרו המשתתפים בית הקברות היהודי שהוקם ב-1780, והשתמרו בו 277 מצבות; ישתתפו בטקס הסרת הלוט מעל אנדרטה במקום בו עמד בית הכנסת בשנים 1940-1864; יצפו בתערוכת תמונות של מנחם קיפניס ויציינו את יום הזיכרון הבינלאומי לשואה.

תוכנית מפורטת בשטעטל וירטואלי

  www.sztetl.org.pl/pl/article/grodzisk-mazowiecki

יום ראשון, 24 בינואר 2016

יום הזיכרון לנרצחי השואה ברימנוב

ב-25 בינואר יתקיים יום הזיכרון לקורבנות השואה ברימנוב שבדרום מזרח פולין. בשעה 10:00 יתקיים מפגש בין ניצולים ומשפחותיהם לבין צעירים, בשעה 17:00 יתקיים מפגש בביתה של מלכה שחם דורון המוקדש לזכר היהודים שחיו במקום, ובשעה 18:15 תתקיים פגישה של הניצולים ומשפחותיהם עם פרנסי העיר והתושבים.

יום חמישי, 21 בינואר 2016

*גולגולת אדם נמצאה במחנה הריכוז לשעבר פלשוב



  אדם שיצא לטיול עם כלבו במחנה הריכוז לשעבר פלשוב ראה שהכלב חפר גולגולת אדם. למקום הוזעקה המשטרה והחוקר הרפואי מאשר, לאחר בדיקה ראשונית, כי השרידים הם ממלחמת העולם השניה.
מחנה עבודת הכפייה פלשוב, שהיה מאוחר יותר מחנה ריכוז, הוקם בשנת 1942 על שטחם של שני בתי עלמין יהודיים שהיו במקום – ברחוב אברהמה וברחוב ירוזולימסקה. על שטחם של בתי העלמין הוקמו הצריפים, בהם נדחסו עשרות אלפי אסירים, רובם יהודים ומיעוטם פולנים, ומצבות בתי הקברות שימשו לבניית מדרכות וריצוף הכבישים.
למעט מספר אנדרטאות שהוקמו במקום החל משנות השישים ועד לשנת אלפיים, ושלטים קטנים בהם נכתב שזהו שטח מחנה ריכוז גרמני לשעבר, אין במקום כל הנצחה לרצח ולעבודת הפרך במקום. תוכניות רבות יש אך הפרוייקטים לא יצאו לפועל בשל בעיות תקציביות.


יום רביעי, 20 בינואר 2016

אירועים לציון יום הזיכרון הבינלאומי לשואה יתקיימו במחוז פודקרפטי בפולין בתאריכים 29-25 בינואר.
ב-25 בינואר יתקיימו הטקסים בקרוסנו, דוקלה ורימנוב;
ב-26 בינואר: ב-מרקובה, ירוסלב, פשבורסק, פשמישל ובורצ'ה;
ב-27 בינואר: בז'שוב;
ב-28 בינואר ב-דובייצקו, סנדז'ישוב, קולבושובה ולובצ'וב;
וב-29 בינואר: בלנצוט, ז'שוב ודינוב.

האירועים מאורגנים על ידי ראשי העיריות, בתי ספר מקומיים, מחלקת ההיסטוריה באוניברסיטת ז'שוב, הקרן לשימור מורשת יהודי פולין (FODZ) ואחרים.

האירועים כוללים טקסי זיכרון לנרצחים בבתי העלמין המקומים או באתרי ההנצחה המקומיים, הרצאות על חיי היהודים במקום, מופעי תרבות והקראת זיכרונות וטקסטים.

פרטים נוספים 
fodz.pl/download/ANGIELSKI_PROGRAM_ZBIORCZY_NAJNOWSZY.pdf

יום שלישי, 19 בינואר 2016

אלבום חדש "העולם שאבד. יהודי פולין. תצלומים מהשנים 1918-1939"

בינואר ראה אור אלבום חדש: "העולם שאבד. יהודים פולנים. תצלומים מהשנים 1918-1939" -"Świat utracony. Żydzi polscy. Fotografie z lat 1918-1939"  הכולל צילומים מהרגעים של חיי היום-יום של יהודי פולין, מעורבותם בפוליטיקה ותרומתם לתרבות ולמדע של הרפובליקה השנייה, בין שתי מלחמות העולם. 

עורכי האלבום הם לשק דוליק (Leszek Dulik) וקונרד ז'ילינסקי (Konrad Zielinski) והמוציאים לאור הם המכון להיסטוריה יהודית בוורשה ובוני ליברי.

האלבום מציג ספקטרום רחב של החיים היהודיים, כולל פוליטיקה, יחסי יהודים-פולנית, תרבות, אנטישמיות, העיר והכפר, חיי היום יום ועוד. בתמונות אפשר לראות את החיים בעיירות הקטנות ובערים הגדולות, בעלי מקצועות שונים מסוחרים קטנים ועד לבעלי מקצועות חופשיים, טקסים דתיים ושמחות משפחתיות וכן השתתפות היהודים בחגים הלאומיים הפולנים.

חלק מהתצלומים מוצגים בתערוכה במכון להיסטוריה יהודית (ZIH) עד ה-28 בפברואר 2016.

מקור:
http://www.jhi.pl/blog/2015-11-26-nowe-wydawnictwo-zih-swiat-utracony-zydzi-polscy-fotografie-z-lat-1918-1939
http://culture.pl/pl/dzielo/leszek-dulik-konrad-zielinski-swiat-utracony-zydzi-polscy-fotografie-z-lat-1918-1939

יום שני, 18 בינואר 2016

יום הזיכרון הבינלאומי לקורבנות השואה בוורשה


אירועי יום הזיכרון הזיכרון הבינלאומי לקרבנות השואה יתקיימו ב-27 בינואר 2016, ויחלו בטקס בשעה 16:00 ליד האנדרטה לזכר מרד גטו ורשה. במהלך הטקס יונחו זרים, תתקיים תפילה וכן הקראת שמות של קורבנות השואה. 

מארגני הטקס, קרן שלום, קוראת לכל התושבים להדליק באותו יום, בשעה 18:0, נר זיכרון ולהציבו על אדן החלון. עוד ממליצה הקרן להצית אור וירטואלי של זיכרון גם ברשתות החברתיות.

נר תמונה אפשר להוריד מwww.facebook.com/fundacja.shalom/


יום ראשון, 17 בינואר 2016

ימי יהדות ב-טורון


ב-17 בינואר יתקיימו בטורון (TORUŃ) האירועים המרכזיים של ימי יהדות, שהונהגו על ידי הכנסיה הפולנית בשנת  1997במטרה לטפח דיאלוג נוצרי-יהודי.

האירועים יחלו בתפילה בבית הקברות היהודי, ליד קברו של הרב צבי הירש קלישר, ובהמשך הרצאות על יהודים, דיון ותוכנית אמנותית.

באירועים ישתתפו שגרירת ישראל בפולין, גב' אנה אזרי, הרב הראשי של פולין, מיכאל שודריך והרב בועז פש שהיה רבה הראשי של קרקוב.


ניתן למצוא תכנית מפורטת: www.dzienjudaizmu.com.

יום חמישי, 14 בינואר 2016

סרטון על קרקוב, אושוויץ, ויליצקה וורשה

סיור ברחובותיה של קרקוב, כולל קזי'ימייז', אושוויץ, מכרות המלח בוויליצקה ובוורשה בסרטון באורך של 25 דקות.
https://www.youtube.com/watch?v=blg6CY4iYXI

יום רביעי, 13 בינואר 2016

לביאליסטוק מגיע מוזיאון יהודי

בפניה נרגשת פונים יוזמים מביאליסטוק בבקשה שלהלן:
גבירותיי ורבותיי, התושבים ביאליסטוק וכל החברים של העיר בעולם שלנו!
אנו מבקשים מכם לתמוך ביוזמה כדי ליצור בביאליסטוק "חברתי המוזיאון להיסטוריה ולתרבות היהודית ביאליסטוק". אנחנו רוצים ליצור מקום למורשת היהודית ביאליסטוק; מקום שבו סדנאות, תערוכות ופעילויות חינוכיות אחרות יאפשרו למבקרים יודעים שמורשת. עד היום אין מקום כזה.
במשך עשרות שנים יהודים היוו את רוב תושבי העיר ועם פרוץ מלחמת העולם השניה היוו כמחצית. יהודים תרמו לעיר בכל היבט: כלכלי, חברתי, תרבותי. ביאליסטוק ידועה בעולם בעיקר בגלל המורשת היהודית שלה. מכאן יצאו אנשים ראויים לשבח לעולם של תרבות וציביליזציה: לודוויק זמנהוף (יוצר של אספרנטו), בוריס קאופמן (צלם, זוכה אוסקר), אהרון סיטרואן (מייסד סיטרואן) ואלברט סאבין (חיסון נגד המחלה מגלה היינה המדינה). עד עצם היום הזה, צאצאים רבים של יהודים ביאליסטוק ברחבי העולם ביאליסטוק הוא מקום קסום; מקום שבו גרה, עבדה, אהבה ויצרה כנראה אחת הקהילות היהודיות המעניינים ביותר של המאה העשרים אירופה.
יש הזדמנות ייחודית. היזם Białostocki - Rogowski תרם לנו מקום, וועדת התרבות במועצת העיר ביאליסטוק תומכת בפרויקט שלנו. יש לנו גישה למידע רב ערך בארכיבי המקום ואצל אספנים וצאצאיהם של יהודים ביאליסטוק יש לנו גם רעיון כדרך מודרנית להוביל את המוסד כדי לקדם ביעילות את ההישגים של קהילה ייחודית זו, שתשתף ביאליסטוק במשך עשרות שנים.
אנחנו רוצים, קודם כל, להוביל פעילויות חינוכיות ולשמור על קשר עם התפוצות היהודיות המחוברות רגשית עם ביאליסטוק. אנו זקוקים לתמיכה שלך כדי לאשר את אמונתנו כי מאמצינו הגיוניים; שהם מעוררים עניין ביאליסטוק, פולין והעולם. ולבסוף - הם יכולים לסמוך על התמיכה ושיתוף הפעולה מאוחר יותר, כאשר החלומות שלנו להפוך למציאות.
ג'ון Oniszczuk
szukamypolski@gmail.com
זביגנייב Siwiński
הנשיא "אגודת ידידים של תרבות היהודית"
tpkz_bialystok@wp.pl

יום שלישי, 12 בינואר 2016

ספרי יזכור


ב- JewishGen תרגמו לאנגלית 12 ספרי יזכור של ערי גליציה, והספרים ניתנים לרכישה. הספרים שתורגמו לאחרונה הם של בולוחב, בז'זני, בוצ'אץ', דמביצה, יסלו, קרצ'ינה, קרוסנו, נובי זציגרוד, פודהיצה, רוקיטנו, רוזיאטוב, טורקה. את הספרים ניתן לרכוש בהנחה ב-אמזון.

את רשימת כל הספרים שתורגמו עד כה אפשר למצוא בכתובת http://www.jewishgen.org/Yizkor/ybip.html.


אפשר לרכוש את הספרים גם באמזון.

יום שני, 11 בינואר 2016

הושלמה בניית אוהל הצדיק גוטרמן ב-ראדז'ימין

לאחרונה הושלמה בניית אוהל על קברו של הצדיק שלמה יהושע דוד גוטרמן ב-ראדז'ימין (Radzymin) שבמחוז מזוביצקי. האוהל שהיה על קברות של הצדיק, שנפטר ב-1903, נהרס יחד עם בית הקברות במלחמת העולם השניה.

עבודות ההקמה מומנו על ידי יוסף דויטש מבריטניה, ועדת הרבנים פנתה למועצת העיר, וזו האחרונה אישרה את הפרוייקט.


לפני המלחמה גרו בעיר כ-4,000 יהודים.

יום ראשון, 10 בינואר 2016

ימי יהדות בפוזנן ובוורוצלב

השבוע יתקיימו ימי יהדות בפוזנן ובוורוצלב.

תוכנית האירועים בפוזנן בכתובת: http://dzismis.com/2016/01/09/xix-dzien-judaizmu-poznan-9-18-stycznia/

תוכנית האירועים בוורוצלב בכתובת: http://www.dzienjudaizmu.pl/index.php

הקהילה היהודית שהיתה בפיאסצ'נו

עיריית פיאסצ'נו מכינה פרוייקט של מסלול סיור בעיר, אשר יכלול  גם מקומות קשורים לחיי הקהילה היהודית של פייאסצ'נו. הפרוייקט יוכן בצורת משחק שמטרתו להציג את ההיסטוריה של העיר, בסגנון נגיש וגם בגירסה אלקטרונית, כולל בטלפון סלולרי.
הפרוייקט אמור להגביר את הידע של תושבי העיר על ההיסטוריה של העיר כולה והיהודים שהתגוררו בה בעבר (כ-50% מהתושבים, במחצית השניה של המאה ה-19, היו יהודים). הפרוייקט יכלול מאמרים על אישים ודמויות וכן על מקומות כמו בית העלמין והמקווה.

לפני המלחמה חיו במקום כ-3,000 יהודים.

מקור:
 Deja A., Szlakiem Żydów, „Przegląd Piaseczyński”

יום שבת, 9 בינואר 2016

אוהל הצדיק ברוך הלברשטם מגורליצה שופץ

בית העלמין של גורליצה שבמחוז קרקוב נוסד במחצית המאה ה-17, ונהרס במלחמת העולם השניה.
במקום קבורים היו צדיקים רבים וביניהם בני משפחת הלברשטם. האוהל שהיה בבית העלמין שופץ בשנות ה-ששים של המאה העשרים, אך מצבו התדרדר שוב.
לאחרונה, בהתערבותו של דוד זינגר מניו יורק, שופץ האוהל ושם לצורתו הקודמת.


לפני המלחמה חיו בגורליצה כ-4,750 יהודים.

http://jewishtarnow.blogspot.co.il/


יום שישי, 8 בינואר 2016

שלט זיכרון הוצב במקום בו היה בית העלמין ב-זנין

שני בתי העלמין שב-זנין (Znin) שליד פוזנן, ה"חדש" וה"ישן", נהרסו בזמן המלחמה ובמקום נבנו בתי דירות ומסחר.

עמותת "אהבה" (Ahawas) יחד עם צאצאי משפחות חיו במקום, מימנו שלט הנצחה במקום.


מקור: שטעטל וירטואלי

יום חמישי, 7 בינואר 2016

ספר יזכור של קהילת לומז'ה יתפרסם בפולנית

ספר יזכור לקהילת לומז'ה ראה אור בישראל, בעברית, ב-1952, והוא חובר על ידי יוצאי לומז'ה ותושבי העיר ששרדו את המלחמה. הספר כולל כ-400 עמודים, ובו סיפורים אישיים, זיכרונות וצילומים ארכיונים. מספר מאמרים הוקדשו גם לעיירות סמוכות ללומז'ה, ביניהן פיונטניצה, נובוגרוד ולומז'יצה. בעיר התגוררו, לפני המלחמה, כ-11,000 יהודים.
האיגוד המדעי בלומז'ה יזם את תרגום הספר מעברית לפולנית, ולאחרונה השלימה אווה ורוצ'ינסקה (Ewa Wriczynska), המנהלת לשעבר של המוזיאון בטיקוצ'ין, את תרגום הספר.

חברי האיגוד המדעי מצפים שהספר יראה אור בשנת 2018, לרגל חגיגות 600 השנה לקבלת סטטוס של עיר ללומז'ה.

מקור:

http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=41151

יום רביעי, 6 בינואר 2016

טקס זיכרון לקורבנות השואה בראדומסק

ב-10 בינואר יתקיים בראדומסק טקס זיכרון לקורבנות השואה בהשתתפות תלמידי בתי ספר מקומיים. התלמידים יצעדו לאנדרטה שברחוב יוסלביצ'ה, ושם במקום יקראו התלמידים את שמות כל המשפחות היהודיות שגורשו מהעיר, נשלחו לטרבלינקה ונרצחו שם.

בהמשך ילכו המשתתפים בטקס אל תחנת הרכב, כשהם נושאים יישאו מגן דוד, נר ואבן עם שם יהודי נחרט עליה. בתחנת רכבת המשתתפים ידליקו נרות ושמות יהודי ראדומסק יוקראו בשנית.

בטקס תשתתף גם רחל קסלמן, שאבותיה חיו בעיר והקרן שיסדה Yiddele' Memory היא שמארגנת את האירוע (http://www.yiddele-memory.org/).


מקור: שטעטל וירטואלי

יום שלישי, 5 בינואר 2016

נמצאו עוד חפצים של נרצחים במחנה ההשמדה סוביבור

כאלף פריטים, כולל מפתחות, כפתורים, קופסאות סיגריות, סכיני גילוח, אצבעונים, משקפי שמש, כלי כסף, שעונים ועוד, נמצאו במהלך החפירות במחנה הריכוז הגרמני לשעבר סוביבור. רוב הפריטים שנמצאו עשויים מתכת, ורק לגבי בודדים מהם אפשר לאתר את מקורם – צלחת מהולנד, בקבוק מצרפת, סיכת מיקי מאוס של ילד, וכן שני תליוני מתכת עליהם חרוטים השמות: לאה יהודי דה לה פנה ילידת 11.5.1937 ו-דדי זק, יליד 23.2.1935.

במחנה נרצחו, ככל הנראה, כרבע מיליון יהודים, רובם מפולין ואחרים מהולנד, צ'כיה, סלובקיה, גרמניה וצרפת.

החפירות בשטח מחנה ההשמדה החלו ב-2014, ועד כה נמצאו במקום למעלה מ-3,000 פריטים שזוהו ועוד כ-18,000 שברי פריטים. החפצים יהיו במוזיאון מיידנק וחלק מהם יוצג בתערוכת קבע במוזיאון של מחנה ההשמדה סוביבור.

מקור: Ren., Gma., Zakonserwowano tysiąc przedmiotów odnalezionych w Sobiborze [online] http://dzieje.pl/aktualnosci/zakonserwowano-tysiac-przedmiotow-odnalezionych-w-sobiborze 

יום שני, 4 בינואר 2016

בבית הכנסת בקולבושובה יוקם מוזיאון עירוני

על פי החלטת מועצת העיר קולבושובה בניין בית הכנסת הישן בעיר יהיה למוזיאון להיסטוריה של יהודים ופולנים. לפני המלחמה חיו בעיר כ-2,500 יהודים שהיוו את מחצית תושביה.

יום ראשון, 3 בינואר 2016

השקת מדריך למסייר בגליציה

הזמנה להשקת המדריך למסייר בגליציה שתתקיים ביום שישי 15 בינואר 2016
בשעות 11:30-09:00 באולם ליאונרדו ברחוב ליאונרדו 13 בתל אביב.

פרטים והרשמה: קרן בבצ'וק-חרזי 050-4905177  kerenmoreshet@gmail.com


יום שבת, 2 בינואר 2016

בית היתומים היהודי בפשמישל הוקם לפני 70 שנה

בית היתומים היהודי של פשמישל שהוקם מיד לאחר המלחמה, שכן ברחוב מוניושקי 7. לאחרונה שופץ הבניין שהיה מוזנח, והכתובת שהיתה מעל הכניסה לבניין שוחזרה אף היא. הכתובת ביידיש: "מתנת יהודי פשמישל באמריקה לבית יתומים יהודים".

לאחר שנת 1968 הכיתוב נעלם, ועכשיו, 70 שנה לאחר יסודו של בית היתומים, לכשבוצע שיפוץ הבניין, הוחזרה גם הכתובת למקומה.

מקור: http://www.portalprzemyski.pl/70-rocznica-zalozenia-ochronki-zydowskiej-w-przemyslu/