דפים

יום שלישי, 31 במאי 2016

120 שנים להוולדו של מרדכי ארדון - כנס בטוכוב

ב-16 ביוני יתקיים כנס בעיירה טוכוב (Tuchow), דרומית לקרקוב,  לזכר הקהילה היהודית במקום ובמלאת 120 שנה להולדתו של הצייר, יליד המקום מרדכי ארדון (1992-1896) שנולד בשם מקס בורנשטיין.
הארוע מתקיים בחסות שגרירות ישראל בפולין, האוניברסיטה היגלונית בקרקוב, מוזיאון יהודי גליציה בקרקוב ובית התרבות של טוכוב.


בתוכנית, בין היתר: הסרת הלוט מעל שלט לזכר הגטו שבעיירה, הסרת הלוט מעל שלט לזכרו של מרדכי ארדון, הרצאות על יהודי טוחיוב עד המלחמה ובזמן המלחמה, הרצאות על מרדכי ארדון ויצירתו וסרטים.

יום שני, 30 במאי 2016

שברי מצבות נמצאו באוגוסטוב

נתגלו שברי מצבות ששימשו כמדרכה וככביש בכיכר זיגמונט אוגוסט בעיר אוגוסטוב (Agustow) שנמצאת צפונית לביאליסטוק.

השברים נמצאו בעקבות הריסת כביש האספלט, ובין אבני הריצוף נמצאו שברי המצבות. מומחים ינסו לקרוא את הכיתוב


יום ראשון, 29 במאי 2016

חוללה האנדרטה בבית הקברות היהודי ב-ראיגרוד

סיור משטרתי בשטח בית הקברות ליד ראיגרוד (Rajgrod) מצא כי האנדרטה לזכר היהודים הושחתה. אלמונים צבעו בצבע אדום צלב קרס וכתבו כתובות כגון "יהודים לגז".

המשטרה פתחה בחקירה, והעיריה מסירה את כתובות הנאצה.

האנדרטה הוקמה ב-2014 הודות למאמצי הקרן לשימור מורשת יהדות פולין (FODZ). חודשים ספורים לאחר חנוכת האנדרטה היא נופצה, ולפני חודשים ספורים האנדרטה הוצתה.

בית הקברות היהודי במקום הוקם במאה ה-18 ונהרס במהלך מלחמת העולם השניה.


http://jewish.pl/.../kolejna-dewastacja-pomnika-rajgrodzkich.../

יום רביעי, 25 במאי 2016

בשוק גליציה בסנוק ישוחזר בית הכנסת


בשוק גליציה בסנוק נבנו דוגמאות של בנינים שהיו בעיירות הסביבה, וזאת כדי לתת למבקרים במקום תמונה של החיים של תושבי גליציה, עבודתם ובילוי זמן פנוי.

בימים אלה עמלים במקום על הקמת בית כנסת בן שתי קומותעם גג משופע וחלונות ויטראז', המשוחזר על פי תעוד שנמצא במכון לאמנות של האקדמיה הפולנית בוורשה. אורכו של בית הכנסת הוא 22 מטר ורוחבו 11 מטר ונבנה כבר במחצית הראשונה של המאה השמונה עשרה ושופץ מספר פעמים. במלחמת העולם השניה הוא נהרס לחלוטין.


לפני המלחמה התגוררו בסנוק כ-5,000 יהודים

יום שלישי, 24 במאי 2016

תוכניות להרחבת המוזיאון היהודי בבית הכנסת הישן בקרקוב


במוזיאון היהודי שבבית הכנסת הישן בקרקוב הצטברו מוצגים רבים מאד, המספרים את סיפור חיי הקהילה היהודית בעיר, והמוזיאון צר מלהכלים. לאחרונה חודשה התוכנית של הקהילה היהודית, מחלקת המוזיאונים של עירית קרקוב והממונה על שימור האתרים ההיסטוריים במחוז, להקים בניין נוסף שישמש את המוזיאון.

ההרחבה אמורה להיות סמוך מאד למוזיאון הקיים ונבחנות, מבחינות טכניות וכלכליות, מספר חלופות. כך או אחרת, אין ספק שקרקוב צריכה מוזיאון ליהודיה




יום שני, 23 במאי 2016

גניאולוגיה


באתר http://genealogyindexer.org/  ימצא חובב הגנאולוגיה עשרות אלפי דפי מדריכים מפולין (יש גם מארצות אחרות).

יום ראשון, 22 במאי 2016

החלו עבודות שיפוץ האנדרטה בפשמישל


תושב פשמישל, ינוש גליצ'ינסקי (Janusz Galiczynski) החליט לעשות מעשה ולשפץ על חשבונו את האנדרטה לזכר 1,580 יהודי פשמישל שנרצחו על ידי הגרמנים, ואשר הוקמה ב-1956.

האיש, שאינו בעל אמצעים, החליט שאם רשויות העיר אינן יכולות לממן את שיפוץ האנדרטה, הרי שהוא יקנה מכספו את החומרים הנדרשים ויבצע את העבודה בעזרת אסירים מכלא סמוך. השיפוץ נדרש בשל פגעי הזמן שדרדרו את מצבה של האנדרטה.

לדברי מר גליצ'ינסקי על האנשים לכבד את ההסטוריה ואת העבר ולכן יש לשמר את האנדרטה, שבה מבקרים גם רבים מישראל.

http://www.nowiny24.pl/wiadomosci/przemysl/a/w-przemyslu-ruszyl-remont-miejsca-upamietniajacego-zabicie-przez-niemcow-15-tys-zydow-wideo,10004218/

יום שישי, 20 במאי 2016

שופץ בית הכנסת בצ'ישאנוב

בית הכנסת ב-צ'ישאנוב Cieszanow (בדרום מזרח פולין, סמוך לגבול עם אוקראינה) שופץ לאחרונה ואמור להיות מעון יום לקשישים. בית הכנסת נבנה בשנת 1889, נהרס במהלך מלחמת העולם השניה ונעזב.

לפני כשלוש שנים החלה המועצה המקומית לשפץ את המקום, במימון עצמי ובתמיכת צאצאיו של הצדיק שמחה יששכר בר הלברשטם. כמו כן התחייבה המועצה המקומית לטפל ולשמר את בית הקברות היהודי, אשר מצבותיו נותצו ושימשו לבנין וסלילת כבישים.

הבניין המשופץ ישמש כמעון יום לקשישים, הכולל חללים לפעילויות משותפות, כולל פעילות גופנית, בישול, ספריה וגישה לאינטרנט. מימון נוסף נדרש עוד עבור הציוד במקום.

לפני המלחמה חיו כאן כאלף יהודים.

 מקור: שטעטל וירטואלי
המבנה כפי שצולם ב-2011 על ידי יארק שלום



המבנה לאחר שיפוץ, צילום יז'י שיובסקי

יום חמישי, 19 במאי 2016

כנס של ארגון יוצאי קאליש

ארגון יוצאי קאליש בישראל מזמין לכנס קהילתי שיתקיים ביום חמישי י' בסיוון תשע"ו 16.6.2016 בשעה 18:30 בחדר קאליש שבבית התפוצות, אוניברסיטת תל אביב.

בתוכנית:
התכנסות, קדיש ויזכור, הקרנת תמונות מטקסי חנוכת ככר רוזמארק ואנדרטאות הזיכרון ליהדות קאליש, מסע לקאליש, הרצאה על בית החולים היהודי בקאליש ובגטו ותוכנית אמנותית.

יש לאשר השתתפות בכנס.

מייל jkomem@bezeqint.net; טלפון 052-3281643

יום רביעי, 18 במאי 2016

בית תפילה חדש "בית מרכז כי טוב" נפתח בוורשה

ברחוב נובוגרוצקה 12 בוורשה נפתח בית תפילה נוסף של הקהילה הפרוגרסיבית בעיר, והוא אמור לשרת יהודים שגרים או עובדים במרכז העיר. בית התפילה נמצא בדירה ויכול להכיל עד 40 אנשים.

בית תפילה זה מתווסף ל-5 הקיימים: בית כנסת אורתוקסי נוז'יק, בית תפילה פרוגרסיבי – עץ חיים, בית תפילה של חב"ד, בית תפילה של יהודים מגאורגיה, ובית התפילה הפרוגרסיבי – בית ורשה בווילנוב.
שמו של בית התפילה "כי טוב" מזכיר את שמו של מיכאל מוקטוב הי"ד, שנפל במלחמת יום הכיפורים בשנת 1973, ואשר מקורה של משפחתו מאיזור זה.
http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34862,20052703,przybywa-synagog-w-warszawie-nowa-powstala-w-srodmiesciu.html#BoxLokWawLink
http://polishjewsreviving.org/new-prayer-group-open-in-the-center-of-warsaw-called-beit-centrum-ki-tov

יום שלישי, 17 במאי 2016

השנה יתחילו בבנית המוזיאון במחנה הגרמני לשעבר בסוביבור

 כבר לפני שנים, ביוזמתם של ישראל, פולין, הולנד וסלובקיה, הוחלט להקים מוזיאון במחנה ההשמדה לשעבר סוביבור, ואף הוקמו קבוצות היגוי לצורך כך. ב-2014 נבחרה, לאחר תחרות בינלאומית, ההצעה הזוכה, ועתה הכריז סגן שר התרבות של פולין על התחלת העבודות עוד השנה.

באתר מחנה הריכוז לשעבר בסוביבור ישנם מספר אנדרטאות, אך התערוכה מוקדשת לתולדות המחנה ולקורבנותיו מאוד צנועה. על פי התוכנית יתחילו העבודות מקברי האחים שבמקום.

מחנה ההשמדה "ס.ס - הזונדרקומנדו סוביבור" נוסדה בשנת , במסגרת "מבצע ריינהרד", שמטרתו היתה השמדת האוכלוסייה היהודית. המקום שנבחר הוא אזור הממוקם בין ביצות ויערות, בסמוך לקו רכבת וכ-4 ק"מ מהכפר סוביבור.

עד היום נמשך ויכוח בין המומחים על מספר הקורבנות במקום. יש הטוענים כי מספר הנרצחים על ידי הגרמנים הוא 170,000 אנשים ועל פי ממצאים מאוחרים יותר מספר הקורבנות במקום היה לפחות 250 אלף. יותר ממחצית הנרצחים בסוביבור היו יהודי פולין, ובנוסף להם נרצחו במקום כ-64 אלף יהודים מהולנד, כ-24 אלף יהודים מסלובקיה ובין הנרצחים היו גם יהודים שהובאו מצרפת, צ'כיה, וגרמניה. האסירים נרצחו בעיקר בתאי הגזים מיד לאחר הגעתם למחנה.

14 באוקטובר 1943במחנה פרץ מרד מזוין, במהלכו נהרגו 11 אנשי ס.ס. ושומרים אוקראיניים. כ -80 אסירים נהרגו וכ-300 נמלטו, אך רבים מהם נתפסו במרדף שערכו אחריהם הגרמנים ונורו. רק כ-50 בורחים שרדו עד סוף המלחמה.

אחרי דיכוי המרד, החליטו הגרמנים לחסל את מחנה - הצריפים ותאי הגזים פורקו במחנה חורש נטוע. לאחר המלחמה נשכח במחנה סוביבור נשכח במשך קרוב ל -20 שנים, ורק בשנות השישים המוקדמות החלו פעולות הנצחה. ב-1965 הוקמה במקום האנדרטה הראשונה וב-1993 נבנה המוזיאון הקטן שהיה לשלוחה של מוזיאון מיידנק ב-2012.
בסתיו של 2014, כתוצאה מחפירות ארכיאולוגיות, נחשפו יסודות הבניין שבו היו תאי הגזים.


http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/519891,sellin-byly-niemiecki-oboz-zaglady-w-sobiborze-trzeba-przywrocic-swiadomosci-europejskiej.html 

יום שני, 16 במאי 2016

עליית גומולקה

ראה אור ספרה של ד"ר אווה ונגז'ין על גלי ההגירה של יהודי פולין בשנים 1960-1956, עלייה שכונתה "עליית גומולקה". הספר מבוסס על עבודת הדוקטורט של ד"ר ונגז'ין, מרצה במכון למדעי היהדות באוניברסיטה היגלונית בקרקוב, אשר חקרה את הנושא וראיינה עשרות יהודים שעלו לישראל באותם שנים.

את הספר, בפולנית, ניתן לרכוש בהוצאת אסטריה בקרקוב
http://austeria.pl/d4806_wyjezdzamy!_wyjezdzamy!_alija_gomulkowska_1956-1960.html

יום ראשון, 15 במאי 2016

Pamiętaj z nami (=זכור עמנו)

Pamiętaj z nami  (=זכור עמנו) היא כותרת של גליון אפריל של המגזין Krakow.pl, שיוצא לאור על ידי עירית קרקוב, ואשר מתייחס בחלקו למחנה הריכוז הגרמני לשעבר בפלשוב.

קבוצה של מתושבי קרקוב פועלים, לאחרונה, לשימור זכר המקום שבו היה מחנה הריכוז פלשוב, ומבקשים כי השטח של מחנה הריכוז לשעבר יהיה מקום זכרון לטרגדיה הגדולה, ולא פארק עירוני שבו מגיעים התושבים לטיול עם כלביהם. עירית קרקוב, באמצעות מחלקת המוזיאונים ההיסטורים של העיריה, החלה להכין פרוייקט בהתאם, ומר ניזביטובסקי, מנהל המחלקה, אמר כי יש לשמר את אופי המקום כפי שהיה. לדעה זו מצטרף גם יו"ר הקהילה היהודית בקרקוב, מר תדאוש יעקובוביץ, וכבר התקיימה בין השניים פגישה ראשונה בנושא השימור ואופיו. בחודש שעבר נערכו מספר מפגשים והרצאות בהם הורחב המידע לציבור תושבי העיר על המקום ומשמעותו, וכן נערך מרוץ זיכרון לטרגדיה הגדולה.


מחנה הריכוז בפלשוב הוקם באביב 1942, על שטחם של שני בתי קברות יהודיים: זה שברחוב ירוזולימסקה וזה שברחוב אברהמה, כלוא בו את היהודים שהיו בגטו קרקוב, לאחר שהאחרון יחוסל. שטח המחנה הלך וגדל במהלך חודשי קיומו והגיע ל-80 הקטר ומספר האסירים בו, יהודים ופולנים, הגיע לכחמישים אלף, ששוכנו ב-200 בנינים וצריפים. האסירים הועסקו בעבודות שונות כולל תפירת מדים לצבא הגרמני, תיקון מכוניות ומשאיות, חשמלאות, נגרות, מסגרות, מחצבה ועבודות דפוס. בפלשוב היה גם מקום הוצאה להורג של אסירים, ביניהם אסירים שהובאו מכלא מונטלופיך. מיד לאחר המלחמה פורקו המבנים והצריפים שהיו במקום.

יום שישי, 13 במאי 2016

מדליות למתנדבים שימור המורשת היהודית באלשטין

בחגיגת ה-3 במאי, יום החוקה בפולין, העניקה קרן בורוסיה באולשטין מדליות למתנדבים על פעילותם לשימור המורשת היהודית בעיר. המתנדבים ניקו ושיפצו את בית הקברות היהודי המקומי.
קרן בורוסיה מתכננת להקים אנדרטה בבית הקברות היהודי ובמהלך השנים האחרונות השקיעה כבר למעלה מ-2 מיליון זלוטי, תרומת קרנות האיחוד האירופי, בשיפוץ בית הקברות ובית הלוויות.
לפני המלחמה חיו במקום כ-100 יהודים.

יום חמישי, 12 במאי 2016

תשופץ חזית בניין מושב משרדי הקהילה היהודית בפוזנן

עירית פוזנן העניקה מענק של 50 אלף זלוטי כדי להשלים את השיפוץ של הבניין ברחוב סטאבנה (Stawna) 10, שבו יש גם בית תפילה לחברי הקהילה.

בית הכנסת לשעבר בפוזנן היה במהלך מלחמת העולם השנייה הוסב בריכת שחייה. במשך כמה שנים, הבניין עומד ריק. הרשויות של הקהילה היהודית מתכוונים להפוך אותו למלון.

מקור: Teleskop [online] http://poznan.tvp.pl/25123584/29042016-


יום רביעי, 11 במאי 2016

בנובי סונץ נפתח מקווה

חסידים רבים פוקדים את נובי סונץ על מנת להתפלל על קברו של הצדיק חיים הלברשטם ולפקוד את קברי הצדיקים בגורליצה, בובוב והסביבה.


בעזרת השקעות של חסידי קהילת סאטמר נבנה במקום מקווה, אשר פתוח בשלב זה לגברים בלבד, והוא מופעל על ידי מי גשמים. במקום גם מטבח, חדר תפילה ושטיבל.

http://twojsacz.pl/uruchomiono-pierwsza-wojnie-mykwe-nowym-saczu/

יום שלישי, 10 במאי 2016

נוקה בית הקברות ב-גוז'וב

הקרן לשימור מורשת יהודי פולין דיווחה כי בעזרת מתנדבים מארגון מקומי ב-גוז'וב (Gorzów Wielkopolski), דרומית לשצ'צין, נוקה שטח בית העלמין היהודי שבמקום.


בית הקברות היהודי במקום נמצא באחריות הקרן (FODZ) מאז 2009.

יום שני, 9 במאי 2016

תערוכת תמונות של שימוש לא נאות במצבות


במוזיאון האתנוגרפי בפוזנן נפתחה תערוכת תמונות של מצבות שנלקחו מקברי יהודים ושימשו כחומרי בניין לסלילה ובנייה. התערוכה הוצגה לראשונה בוורשה בשנת 2010, ותרמה לדיון על המורשת היהודית בפולין.

 http://www.mnp.art.pl/muzeum/oddzialy/muzeum-etnograficzne/wystawy/wystawa/cal/2016/05/07/k/////Nie_Swiete_oraz_Macewy_codziennego_uzytku_Wystawy_w_Muzeum_Etnograficznym/

יום ראשון, 8 במאי 2016

תמונות של אחדים מילדי "לנה קיכלר"

דוד וסרשטרום, היה, אחרי המלחמה, אחד מהילדים של לנה קיכלר בזקופנה, ובמשפחה נשתמרו מספר של תמונות של "ילדי לנה". התמונות נסרקו ונמסרו ליד ושם.

אפשר לצפות בתמונות בכתובת

ומי שמזהה את המצולמים – מתבקש להודיענו.

יום חמישי, 5 במאי 2016

תערוכת תמונות על החיים שבין שתי המלחמות ב-שניאטין

בעיירה שניאטין (Sniatyn), שהיתה בגליציה המזרחית והיום בשטח אוקראינה, נפתחה תערוכת תמונות שצולמו בין שתי מלחמות העולם, ובהם יהודים, פולנים, ארמנים, גרמנים ואוקראינים. לפני המלחמה חיו שם כ-3,200 יהודים.

בתמונות הונצחו גם החיים של העיר ומוסדותיה, הפעילות בשעות הפנאי, רחובות העיר והפעילות בהם.

התערוכה מוצגת בבית הכנסת לשעבר ב-פינצוב (Pinczow) עד סוף חודש מאי.


פרטים נוספיםwww.muzeumpinczow.pl.

יום רביעי, 4 במאי 2016

האם בפולין ישמר כבוד המת על פי ההלכה היהודית?

הקהילה היהודית בוורשה מדווחת כי לא התקבל השינוי בהצעת החוק שנתבקש על ידי איגוד הקהילות היהודיות בפולין, מהוועדה הפרלמנטרית העוסקת בשינוי לחוק הזיכרון הלאומי בפולין.

על פי התוספת שביקש איגוד הקהילות היהודיות הרי בכל מקרה של ידיעה או חשש כי במקום מסויים שבו עומדות להתבצע עבודות, נמצאים שרידי אדם המשתייך למיעוט היהודי, הרי שתוך 14 יום לפני ביצוע העבודות יש להודיע על כך לאיגוד הקהילות היהודיות, ונציג האיגוד ישתתף בהליכים על מנת לוודא שהפעילות מתבצעת על פי ההלכה היהודית.

על פי התקנות החדשות יתכן  כי יתבצעו עבודות, כולל הוצאה מהקבר, מבלי ליידע את הקהילות היהודיות.

מקור: Jewish.org.pl



יום שלישי, 3 במאי 2016

פסטיבל "שמחה" לתרבות יהודית בוורוצלב


בסוף מאי יתקיים, זו השנה ה-18, פסטיבל לתרבות יהודית של יהודי שלזיה התחתית, שהיה מחוז רב-לאומי ורב-תרבותי.

במסגרת הפסטיבל תתקיימנה סדנאות והרצאות על ידייש, לדינו, סדנאות קולינריות, סרטים עם מוטיבים יהודיים, ההיסטוריה של הרובע היהודי לשעבר ועוד.


תוכנית מפורטת של הפסטיבל ניתן למצוא בכתובת www.simcha.art.pl.

יום שני, 2 במאי 2016

תערוכה "חיים על כרטיסים" בקרקוב


בספרייה הציבורית האזורית בקרקוב נפתחה תערוכה בנושא "חיים על הכרטיסים - כרטיסים לכל חיים", ומוצגים בה כרטיסים, עבור היהודים, הפולנים והגרמני, מתקופת הכיבוש הגרמני במלחמת העולם השניה.

התערוכה פתוחה עד סוף מאי .

http://www.radiokrakow.pl/.../zycie-na-kartki-kartki-na-zyci.../

יום ראשון, 1 במאי 2016

מוזיאון חדש בבית זינגר בבילוגראיי

בבית זינגר בבילגוראיי, אשר נמצא ברחוב זינגר 9,  מול בית הכנסת המשוחזר, היה למוזיאון ומרכז חינוכי, וזאת במסגרת פרוייקט של ערים בעקבות תרבויות.
במקום תתקיימנה תערוכות על ההיסוטריה והמנהגים של התרבויות שהתגוררו בעיר, וכן ספריה ופריטים הקשורים להיסטוריה של יהודי בילגוראיי.
מקור: שטעטל וירטואלי