דפים

יום חמישי, 30 ביוני 2016

ביצוע עבודות הפנים בבית הכנסת בבילוגראיי יעלה 4 מיליון זלוטי


על מנת להשלים את עבודות העיטורים בבית הכנסת המשוחזר מעיר וולפה, בטכניקת פוליכרומיה, נדרש סכום של כ-4 מיליון זלוטי, ואת הכסף הזה מנסה לגייס קרן בילגוראיי.

עד כה בוצעו עבודות הבניה באופן חלקי, ולהשלמת פנים המבנה ידרשו סכומים נוספים. העיטורים אמורים לכסות של של כ-1,200 מ"ר, ולאחר השלמתו ישמש הבניין כמוזיאון לתרבות והיסטוריה יהודית.

מקור:
Dudkowski Ł., Synagoga w miasteczku kresowym w Biłgoraju czeka na polichromie [online] http://www.dziennikwschodni.pl/zamosc/synagoga-w-miasteczku-kresowym-w-bilgoraju-czeka-na-polichromie,n,1000180936.html  


יום רביעי, 29 ביוני 2016

ספר תורה נמצא בעליית גג בז'ילונה גורה


ספר תורה שהיה ככל הנראה בבית הכנסת המקומי, שנבנה בשנת 1883 ונשרף על ידי הגרמנים ב"ליל הבדולח", שרד והשתמר במצב טוב יחסית. הספר, שאורכו כ-6 מטרים, נתרם למוזיאון המקומי.


http://zielonagora.wyborcza.pl/zielonagora/1,35182,20261871,odnalazla-sie-tora-z-zielonogorskiej-synagogi-spalonej-przez.html

יום שלישי, 28 ביוני 2016

נבחרה הנהלה חדשה לקהילה היהודית בלודז'


בבחירות שהתקיימו ב-19 ביוני נבחר אדם סביציקי (Adam Sawicki) לכהן כיו"ר הקהילה, וסגניו הם יוסף וייניניגר (Józef Weininiger) ותומס רוסלונסקי (Tomasz Rosłoń). למזכיר הקהילה נבחר אלכסנדר שיכמן והגזבר הוא ברוך צ'ייש'יילסקי.

הרב שמחה קלר ששימש יו"ר הקהילה במשך 20 שנה, לא התמודד על התפקיד, והודיעה שישאר בלודז' וימלא פונקציות דתיות.


מקור: הקהילה היהודית בלודז'

יום שני, 27 ביוני 2016

סבבה – פסטיבל תרבות יהודית בשלזיה עילית


בימים 26-20 ביוני התקיים בגלביציה, בבית לזכר היהודים, פסטיבל סבבה, בדומה לאירועים שהיו במקום בשנים קודמות.


בין הארועים השונים: הרצאות על בית קברות יהודי – מצבות ובית טהרה, סדנאות אוכל, סיורים בעקבות שרידים של החיים היהודיים, סרטים ותערוכות.

יום ראשון, 26 ביוני 2016

חנוכת שלטי זכרון בטוחוב

בעיירה טוחוב (Tuchow), הנמצאת כ-100 ק"מ דרומית לקרקוב, סמוך לגבול סלובקיה, נערך החודש טקס חנוכת שני לוחות זכרון: האחד, על קיר בית המרקחת בשוק, מוקדש לזכר יהודי טוחוב וסביבתה אשר גורשו ב-1942 למחנה ההשמדה בלז'ץ, והשלט האחר, ברחוב דשינסקי, מנציח את הצייר היהודי, יליד העיירה, מרדכי ארדון (1992-1896).

בנוסף התקיים בבית התרבות המקומי כנס מדעי ושתי תערוכות: תערוכת תמונות של מרדכי ארדון שנשלחו כתרומה ממשפחת האמן למוזיאון העירוני, ותערוכת מכתבים המציגה את הדרמה של אחת המשפחות היהודיות שחיו במקום לפני המלחמה.

לפני המלחמה התגוררו בעיירה כ-450 יהודים.

תמונות מהאירועים http://www.galeria.tuchow.pl/thumbnails.php?album=1344

יום שישי, 24 ביוני 2016

מנקים את בית הקברות היהודי ב-נשיילסק


קבוצות מתנדבים ינקו, בתחילת יולי, את בית הקברות היהודי שבנשיילסק ( Nasielsk) שליד וורשה. במהלך העבודות ינוקשו העשבים והצמחיה תגזם.

הפרוייקט מבוצע על ידי הקרן לשימור מורשת יהודי פולין (FODZ), מתנדבים מקומיים, ארגון נוצרי ללא מטרות רווח, קרן מצבות וצאצאי יהודים שחיו במקום, אשר "אמצו" את בית הקברות.

לפני המלחמה חיו במקום כ-3,000 יהודים.


יום חמישי, 23 ביוני 2016

בביאליסטוק זוכרים את אלפיים היהודים שנשרפו בבית הכנסת הגדול


ב-27 ביוני 1941 קיבצו הגרמנים כאלפיים יהודים לבית הכנסת הגדול והציתו את המקום על יושביו. בשנת 1995 היה המקום לאנדרטה לנרצחים.


השנה, במלאת 75 שנה לרצח הנורא, יצויין האירוע בטקסי אזכרה במקום, כולל הנחת זרים, תערוכה וסרט על יהודי המקום.

יום רביעי, 22 ביוני 2016

בית תפילה נוסף התגלה בבנדין

במרתף בית בבנדין שבו נערכו שיפוצים התגלו עקבות של בית תפילה, ועל הקירות נשתמרו שברי כתובות בעברית ושרידי ציורי קיר. אחרי המלחמה חולק המרתף לתאים, ששימשו לאחסון פחם, ויתכן שהקירות גם נצבעו או כוסו בטיח.


לפני המלחמה חיו בבנדין כ-21,500 יהודים. 

יום שלישי, 21 ביוני 2016

שברי מצבות התגלו בזארנוב

בעיירה זארנוב (Żarnów) שנמצאת דרומית ללודז', לא הרחק מאופצ'נו, היה בית קברות יהודי ובו אוהל לקברי צדיקים בזמן המלחמה נהרס המקום וחולל, ולאחרונה שוקם האוהל וגודר בית הקברות (http://www.zadikim.org/78678.html).

לאחרונה התגלו בבניין סמוך לבית הקברות כמה עשרות שברי מצבות, שנלקחו בעבר מבית הקברות היהודי.

בעקבות התערבותם של יוצאי זארנוב ברחבי העולם החליטו פרנסי העיר זארנוב לממן את ההוצאות של השבת המצבות לבית הקברות היהודי.

יום שני, 20 ביוני 2016

תערוכה חדשה באושוויץ "נשאר להם זכר..."



"נשאר להם זכר..." הוא שם התערוכה החדשה באושוויץ, במשותף עם המכון לתרבות של גוגל, ובה מוצגים עקבות של שבויי אושוויץ – כתובות בבלוק המוות ובמחנה השבויים באושוויץ 1. על הקירות והדלתות חרטו הנדונים למוו, באמצעות חפץ חד שמצאו,  את דבריהם האחרונים. רוב הכתובות הן בפולנית .


http://jewish.pl/pl/2016/06/17/pozostal-po-nich-slad/

יום ראשון, 19 ביוני 2016

"זכור- צבע וצליל" בביאליסטוק

ב-21-18 ביוני יתקיים בביאליסטוק הפסטיבל התשיעי לתרבות יהודית, המאורגן על ידי המרכז האזרחי לחינוך והקהילה היהודית בוורשה. במסגרת הפסטיבל תפתח תערוכה על ביקור האפיפיור פרנסיס בישראל, קונצרטים, שירים פולניים ויהודים, סדנאת מטבח יהודי עם טעימות, תחרות לילדים על המסורת היהודית, כנס על יהודים במזרח ומרכז אירופה, הרצאה של הרב הראשי של פולין, הרב מיכאל שודריך, והופעה של שחקני התיאטרון היהודי בוורשה.


מקור: שטעטל וירטואלי

יום שבת, 18 ביוני 2016

קברי אחים בפולין

מחלקת תיעוד של המכון ההיסטורי היהודי בשיתוף עם הוועדה הרבניים בפולין עורכת מחקר על קברי אחים בפולין. הפרוייקט, שהחל בשנת 2015, נתמך על ידי ועידת התביעות ויימשך עד מחצית 2017
.

אחת המטרות העיקריות של הפרויקט הוא לאתר קברים נשכחים של קורבנות שואה, לשחזר את פרטי הקורבנות כדי להצילם מתהום הנשיה ולאסוף כל מידע אפשרי עליהם.

יום שישי, 17 ביוני 2016

התאטרון היהודי בוורשה: יסגר כן/לא


בימים אלה נסגר התאטרון היהודי בוורשה ע"ש אסתר רחל ואידה קמינסקה, לאחר 66 שנות פעילות במקום, בשל המצב הרעוע של הבניין והכרח לפנותו. יזם קנה את הנדל"ן ועומד להקים במקום מגדל משרדים, וכל הנראה יהיה זה גם מקום מושבו של התאטרון היהודי, לאחר שהבניין יושלם.

הבניין נבנה בשנת 1970 בכספי מענק של הג'וינט, ובמשך עשרות שנים היה מרכז חברתי ותרבותי ליהודים, ובמקום פעלו גם הארגונים היהודים השונים.


יום חמישי, 16 ביוני 2016

השלמת קיר הזיכרון ליהודי בילגוראיי

בבילגוראיי הולך ונשלם קיר הזיכרון להנצחת יהודיי בילגוראיי שנספו בשואה. היוזמה לבניית הקיר הייתה של תושביי בילגוראיי, וצאצאיהם של יוצאי בילגוראיי בישראל השתתפו כספית בפרוייקט להשלמת הקיר.
ב-6 בספטמבר, בשעות אחר הצהריים, יתקיים טקס הסרת הלוט מעל קיר הזיכרון, בכניסה לבית העלמין היהודי במקום, בהשתתפות פרנסי העיר ומשלחת מישראל. בטקס ישתתפו גם חברי אנסמבל סולני תל אביב.
בסיום טקס הסרת הלוט יתקיים טקס נטיעת עצים לאורך גדרות בית העלמין, לזכר המשפחות שנספו.

מי שמעוניין להצטרף למשלחת מישראל מתבקש להשאיר את פרטיו.

יום רביעי, 15 ביוני 2016

תערוכה חדשה מתוכננת במוזיאון אושוויץ


התערוכה החדשה במוזיאון אושוויץ תפתח ב-2025 והיא תשתרע על פני קומות הקרקע של ששה מבנים (בנינים 4 עד 9) של מחנה הריכוז הגרמני לשעבר.

חלקה הראשון של התערוכה, המתאר את ההיסטוריה של המקום ובניית תאי הגזים, אמור להפתח כבר ב-2021, חלקה השני המתאר את הדברים מנקודת מבט הקורבנות, תוך כדי הצגת החפצים שהביאו עמם המגורשים – יפתח ב-2023, ואילו החלק האחרון, שיהיה בביתנים 8 ו-9, יתמקד באסירים והדה-הומניזציה על ידי הגרמנים, יפתח ב-2025.

עלויות התערוכה מוערכות בכ-100 מיליון זלוטי, שיממונו על ידי משרד התרבות, ובכל תקופת העבודות יהיה המוזיאון פתוח לקהל.


השנה ביקרו במוזיאון 1,720,000 מבקרים.

יום שלישי, 14 ביוני 2016

ספר זיכרון על יהודי קוטנו והסביבה


 אגודת ידידי קוטנו פרסמה ספר על יהודי קוטנו (Kutno) והסביבה, והוא כולל למעלה מ-600 עמודים ובהם מאמרים, זכרונות ותמונות של יהודי העיר. לפני המלחמה חיו בה למעלה מ-6,700 יהודים, והראשונים התיישבו במקום כבר במאה ה-18.

המאמרים כוללים מידע רב על הארגונים החברתיים והפוליטיים במקום ופעילותו הספרותית של הסופר שלום אש, יליד העיר. פרק מיוחד בספר מוקדש לרשימה של למעלה מ-6000 יהודים שהיו בגטו במקום.

את הספר אפשר לרכוש באגודת הידידים http://www.tpzk.eu/news.php


יום שני, 13 ביוני 2016

פרוייקט "השבת הזיכרון" של הקרן לשימור מורשת יהודי פולין

ביום רביעי, 15 ביוני, 2016 יערך במוזיאון לתולדות יהודי פולין האירוע המסיים של פרוייקט "השבת הזיכרון" לשנה זו. בפרוייקט, המתקיים זו השנה השמינית, השתתפו השנה 56 בתי ספר ומרכזי תרבות, ו-37 מהם ישתתפו בפרוייקט הסיום.

התלמידים יציגו את תוצאות הפעילויות שבמסגרתם היכרו את התרבות וההיסטוריה של הקהילה היהודית במקומות מגוריהם, וביצועו פרוייקטים חינוכיים על מנת לזכור אותם.

מאז שנת 2005 לקחו חלק בפרוייקט למעלה מ-450 בתי ספר ומוסדות חינוך, כ-8,000 תלמידים וכ-400 מורים מרחבי פולין.
התוכנית מיושמת על ידי הקרן לשימור המורשת היהודית (FODZ), בשיתוף עם המוזיאון פולין לתולדות יהודי פולין ובתמיכת המכון לההיסטוריל יהודית (ZIH).

יום ראשון, 12 ביוני 2016

ליל בתי הכנסת בקרקוב


זו השנה השישית ברציפות שברובע היהודי ההיסטורי של קרקוב, קז'ימייז', התקיים ליל בתי הכנסת – מעין מיני פסטיבל של לילה אחד במטרה לקדם את התודעה היהודית בקרב הציבור הרחב.

אירועי תרבות – תערוכות, קונצרטים, הקרנת סרטים והרצאות - התקיימו בבית הכנסת הישן, בקופה, באייזיק ובטמפל, ובין המבקרים היו תושבים מקומיים רבים.


 יחד עם זאת, לא כולם הפגינו עניין חיובי ביהדות וביהדות. מחוץ לבית הכנסת הטמפל, שם רקדו צעירים פולנים שהורקדו על ידי ראפר יהודי אמריקאי, אפשר היה לפגוש גם דעות אחרות.

אחד המשתתפים אמר שהוא "כועס על היהודים, מפני שכל היהודים אומרים כי הפולנים הרגו אותם במלחמת העולם השנייה, אבל אני מכיר את ההיסטוריה - הפולנים הצילו אותם," הכריז האיש, שאמר שהוא מדריך טיולים.


בכתבה נאמר עוד כי דברי הפולני משקפים את הקמפיין של הממשלה הימנית הקיצונית בפולין, שבחודשים האחרונים מבקשת לפטור את הפולנים מההאשמות של השתתפות פולנים  ברדיפת יהודים. מקום נכבד בקמפיין של הממשלה קיבל ספרו של ההיסטוריון הפולני-אמריקאי, יאן גרוס, אשר ספריו בוחנים פרקים בשואה ולאחריה, כולל רצח יהודים על ידי שכניהם הפולנים. 
  

יום שבת, 11 ביוני 2016

16,000 פריטים מאושווץ נמצאו באקדמיה למדעים בקרקוב

למעלה מ-16,000 פריטים אישים של נספי מחנה הריכוז והשמדה הגרמני אושוויץ-בירקנאו הוחזרו למחנה לאחר חודשים רבים של חיפושים.

הפריטים נמצאו במהלך עבודות ארכיאולוגיות בתא הגזים והמשרפות III ב -1967, והם מהווים עדויות אישיות של הקורבנות – ברוב המקרים אלה החפצים האישיים האחרונים עליהם הצליחו הקורבנות לשמור. החפצים כוללים מדי חום, בקבוקים, סמים, או בשמים, שברי נעליים, כלי כסף, תכשיטים, שעונים, מברשות, צינורות, מציתים, שברי כלים, כפתורים, אולרים, מפתחות, ופריטים רבים אחרים.

מסתבר שלאחר העבודות הארכילוגיות נארזו הפריטים בקרטונים שאוחסנו באקדמיה הלאומית למדעים, ועתה, אחרי כמעט חצי מאה, נמצא האוסף העצום הזה.


יום שישי, 10 ביוני 2016

התאטרון היהודי בוורשה יסגר

העתונות מדווחת כי התאטרון היהודי בוורשה יסגר, לאחר שהמבנה נמכר ליזמים אשר מתכננים לבנות במקום מגדל משרדים.

הנהלת התאטרון הזמינה את ציבור רוכשי הכרטיסים לפנות לקופה ולקבל את כספם חזרה.

יום חמישי, 9 ביוני 2016

המחתרת הפולנית והיהודים 1945-1939

הספר "המחתרת הפולנית והיהודים 1945-1939", שכתב פרופ' יהושע זימרמן, בוחן את אחת הבעיות המרכזיות בתולדות היחסים בין יהודים לפולנים: היחס וההתנהגות של המחתרת הפולנית כלפי היהודים במהלך מלחמת העולם השנייה.

בעזרת מגוון של מסמכים ארכיוניים, עדויות וזיכרונות, צימרמן מציע נרטיב זהיר, קר רוח, בטענה כי התגובה של המחתרת הפולנית אל האסון שפקד את יהדות אירופה היתה מגוונת מאוד, החל מסיוע מאורגן ליהודים ועד למעשי רצח.


פרופ' צימרמן ירצה על ספרו ב-16 ביוני בשעה 18:30 במוזיאון פולין להיסטוריה של יהודי פולין.


http://www.polin.pl/en/event/the-polish-underground-and-the-jews-1939-1945?d=0

יום רביעי, 8 ביוני 2016

בית כנסת מעץ יבנה בבילגוראיי


קרן בילגוראיי XXI תממן בניית בית כנסת מעץ, כאטרקציה אדריכלית בעיר. בית הכנסת נבנה על בסיס צילומים ורישומים שנמצאו בוורשה של בית כנסת שהיה בבילורוס, ונחשב היה לאחד מבתי הכנסת מעץ היפים מסוג זה (נשרף על ידי הגרמנים בזמן המלחמה).

עבודות הבנייה החלו כבר ב-2009 ועדיין יש להשלים את פנים המקום: לשחזר את הציורים שעל הקירות ולרהט את המקום, ולפיכך יש צורך במימון נוסף חיצוני.


המקום מיועד לשמש מוזיאון יהודי בילגוראיי.

יום שלישי, 7 ביוני 2016

ונדליזם בבית הקברות היהודי ב-שצ'יטנו


מצבות נופצו וכתובות גרפיטי "היהודים החוצה" רוססו על מצבות בבית הקברות היהודי ב-שצ'יטנו (Szczytno) דרומית לאולשטין, בית כברות שנוסד ב-1815.

ארגון "מעמקים" פנה אל בית ספר בעיירה, שבה מתגוררים כ-30 אלף תושבים, כדי שהתלמידים ינקו את המקום, יתקנו את הנזקים  וישמרו על המקום.


יום שני, 6 ביוני 2016

כנס במוזיאון ורשה על המורשת התרבותית היהודית

המוזיאון לתולדות יהודי פולין בוורשה עורך כנס, בתאריכים 10-8 ביוני, על  פרוייקטים, שימור, מעורבות ושיטות הקשורים למורשת התרבותית היהודית העכשווית. בין היתר ידונו בכנס על תפקיד התחדשות החיים והזיכרון, השפעת הקהילות המקומיות על הזכרון, מקומה של המורשת היהודית בתוכניות חינוכיות, אמנותיות ותרבותיות ועוד ועוד.

הכנס מאורגן בשיתוף פעולה עם המרכז לחקר השואה ומיעוטים דתיים בנורבגיה העמותה "לעולם לא עוד" מפולין.

הכנס יתקיים באנגלית ופולנית.
http://www.polin.pl/en/education/conference-jewish-cultural-heritage-projects-methods

יום ראשון, 5 ביוני 2016

טרנוב: ימי זיכרון לקהילה היהודית





המוזיאון בטרנוב והוועדה לשימור וטיפוח התרבות היהודית בטרנו מארגנים ימי זיכרון ליהדות גליציה.
האירועים יתקיימו בעיר ב-19-9 ביוני ויכללו תפילות משותפות, תערוכת ציורים, תערוכת תמונות, קונצרטים והרצאות.

יום חמישי, 2 ביוני 2016

תעוד וקטלוג מצבות יהודיות בטרנוב

"מבצע מצבות בטרנוב": תלמידי בתי ספר בטרנוב המתנדבים בקרן אנטיסכמטי2 (שמטרתה לתמוך בפעילות חינוכיות כדי להלחם בשנאת זרים, גזענות ואפליה) יחד עם סטודנטים מהמכון למדעי יהדות באוניברסיטה היגלונית בקרקוב, מארגנים מבצע תעוד וקטלוג של מצבות בבית הקברות היהודי בטרנוב.

מטרת הפרוייקט היא להעלות את המודעות של הצעירים על המורשת היהודית של הקהילה היהודית שהיתה בעיר. 

ב20-17 ביולי תתקיים סדנת הכשרה למתנדבים ובחודשים אוגוסט-נובמבר יתועדו ויקוטלגו המצבות.

כל מי שרוצה להתנדב או שיש לו חומר ומידע על הקהילה היהודית מוזמן לפנות אל קתזי'נה suszkiewicz.katarzyna@gmail.com (אפשר גם בעבריתI).

יום רביעי, 1 ביוני 2016

הפוגרום בקיילצה

הסרט הפולני "פלנטי 7/9: מסעו של בוגדן" הוקרן בהקרנת בכורה בפסטיבל סרטים שנערך החודש בערי פולין. הסרט עוסק בפוגרום שערכו פולנים מקיילצה, ביולי 1946, ביהודים ששבו ממחנות המוות לעיר. במהלך הפוגרום נרצחו 42 יהודים וכ-80 נפצעו, מתוך 163 יהודים ניצולי שואה ששהו בעיר.

בבית הקברות היהודי בעיר הוקמה אנדרטה לזכרם של הנרצחים, ובמלא 60 שנה לפוגרום, בשנת 2006, ביקש ראש העיר של קיילצה את סליחת היהודים וממשלת פולין התנצלה רשמית על הפוגרום.

במהלך 10 השנים האחרונות פועל גיבור הסרט, בוגדן ביאלק, שהוא נשיא עמותת יאן קרסקי בקילצה ויו"ר המועצה הפולנית של נוצרים ויהודים, נגד שנאת זרים, מיגור האנטישמיות והקניית ערכים אוניברסילים.