דפים

יום רביעי, 30 בנובמבר 2016

74 שנה ליסוד ארגון ז'גוטה


ב-5 בדצמבר 1942 נוסד ארגון ז'גוטה  Żegota ארגון מחתרת פולני שסייע ליהודים בזמן השואה, והיה ארגון המשך לוועדה פולנית מוקדמת יותר שקמה לסייע ליהודים. הארגון פעל בתיאום עם ממשלת פולין הגולה.

אנשי ז'גוטה התמחו בזיוף תעודות ובהסתרת ילדים יהודים שנמסרו למשפחות אומנות, בתי יתומים ומנזרים. מחלקה מיוחדת של ז'גוטה העתיקה טיפול רפואי ליהודים במסתור.



יום שלישי, 29 בנובמבר 2016

עדיין לא הוכרע גורלו של בית קברות יהודי קאליש

החודש התקיימה פגישה של אנשי הוועדה להגנת בתי עלמין יהודים באירופה, ראשת הקהילה היהודית בפוזנן ומושל וילקופולסקה בנושא גורלו של בית הקברות היהודי העתיק בקאליש, אשר נהרס על ידי הגרמנים במהלך המלחמה.

לאחר המלחמה הוקם על שטח בית הקברות בית ספר לילדים עם מוגבלויות, ולפני למעלה משנה סוכם כי הבניין יהרס. לאחרונה נסוגו הרשויות של קאליש מהסיכום וועד הרבנים עומד בתוקף על דרישתו להרוס את הבניין שנבנה על שטח בית העלמין.


מקור" שטעטל וירטואלי

יום שני, 28 בנובמבר 2016

"נתיב זיכרון" בלובלין

על פי התכנון יפתח בחודש מרץ 2017 "נתיב זיכרון" של הגטו בלובלין, ממנו גורשו היהודים למחנה ההשמדה בלז'ץ.

שביל הזיכרון יכלול את גבולות הגטו ב-פודזמצקה (Podzamcze ) והמקומות בהם אספו את היהודים בדרכם למחנה ההשמדה. חיסול הגטו נמשך כחודש ימים, והחל בליל ה-16 במרץ 1942, ובמהלכו נרצחו כ-26,000 תושבי הגטו.

בנתיב הזיכרון תוצב אנדרטה – 21 לוחות בטון עליהם יוצבו 21 אותיות האלפבית העברי, כדי לסמל את חורבן התרבות היהודית במקום.




יום ראשון, 27 בנובמבר 2016

ספר על באבי יאר

ראה אור ספר על באבי יאר – היסטוריה וזיכרון,  מאת Władysław Hryniewicz ו- Igor Szczupak, באנגלית ואוקראינית, וכולל מעל 300 עמודים המתארים את האירועים בבאבי יאר והקורבנות אחרי כיבוש קייב בידי הגרמנים היה באבי יאר למקום של הוצאות להורג המוניות, ועל פי הערכות שונות נרצחו כאן, בשנים 1943-1941, 150-100 אנשים, יהודים, אוקראינים, רוסים, פולנים וצוענים.

יום חמישי, 24 בנובמבר 2016

תערוכה "חיילים יהודים בצבא האוסטרו-הונגרי" במוזיאון גליציה

ב -12 בדצמבר תפתח במוזיאון יהודי גליציה בקרקוב תערוכה חדשה המוקדשת חיילים יהודים בצבא האוסטרו-ההונגרי. 

התערוכה "Hungarian Lions of Judah" התאפשרה בזכות שיתוף פעולה של מוזיאון יהודי גליציה ומכון התרבות ההונגרי והיא כוללת אוסף יוצא דופן של מזכורות שהיו שייכים לחיילים יהודים, והושאלו ממוזיאונים שונים לתערוכה זו.

הצבא האוסטרו-ההונגרי היה מורכב חיילים מכל העמים, הקבוצות האתניות והדתות מכל רחבי האימפריה הגדולה, ובמהלך מלחמת העולם הראשונה שרתו בצבאות השונים וחזיתות השונים של המלחמה כמיליון וחצי חיילים יהודים, דהיינו, אחוז היהודים בצבאות היה גבוה מאחוזם באוכלוסיה, בצבא האוסטרו-הונגרי, במלחמת העולם הראשונה,  שירתו בין 275,000 ו- 400,000 יהודים מכל רחבי האימפריה.


יום רביעי, 23 בנובמבר 2016

אזכרה שנתית לקהילת בוכניה-בז'סקו

ביום ראשון ד' בכסלו, 4 בדצמבר 2016, בשעה 17:30 תתקיים האזכרה השנתית לניספי קהילות בוכניה ובז'סקו.


עצרת הזיכרון תתקיים בבית ווהלין, רחוב כורזין 10, גבעתיים.

יום שלישי, 22 בנובמבר 2016

תפילות על לזכר יהודי מוגילנו ו-ז'נין

חברי עמותת אהבת תורה נשאו תפילות על קברו של חבר הקהילה היהודית ב-מוגילנו Mogilno ובבית הקברות היהודי ב-ז'נין Znin, שבאיזור פוזנן. 

העמותה ארגנה תפילה בבית הקברות הקתולי ב- Mogilno. הוא ממוקם על המאוזוליאום על קברי הנרצחים במלחמת העולם השנייה. אחד מהם היה הרמן גוטליב, חבר מועצת המנהלים של הקהילה היהודית המקומית. בטקסים השתתפו גם נציגי השלטון המקומי.


במוגילנו חיו כ-60 יהודים לפני המלחמה, ובז'נין – כ-130.

יום שני, 21 בנובמבר 2016

חפצי יהודים שנותרו באוטבוצק יוצגו בתערוכה

אגודת חובבי היסטוריה באוטבוצק Otwock, הסמוכה לוורשה, אספה פריטים שנמצאו בהריסות של בתים מלפני המלחמה, וביניהם מסמכים, יודאיקה, גלויות לשנה החדשה ועוד. מוצגים אלה יוצגו בתערוכה שתפתח בספריה בשבת ה-26 בנובמבר.  


לפני המלחמה חיו בעיר כ-14 אלף יהודים.

יום ראשון, 20 בנובמבר 2016

סדרת הרצאות על הדת והתרבות היהודית בלודז'


המרכז לדיאלוג על שם מארק אדלמן בלודז' יזם סידרה של מפגשים המספרים את סיפורם של יהודי לודז', ומוקדשים לשפה, דת, תרבות, חגים ועוד.

פרטים נוספים:

יום חמישי, 17 בנובמבר 2016

בית האבות היהודי בטרנוב נהרס

בשנת 1912 הוסב המבנה ששימש את בית החולים היהודי, ואשר עבור החולים נבנה בניין חדש, לבית אבות עבור היהודים הקשישים של העיר  (לשעבר רחוב נובודברובסקי). הבניין שימש את קשישי העיר עד המלחמה, ובאביב 1941 היה הבניין למתחם בית חולים יחיד שבו אפשרו הגרמנים ליהודים לבצע פעולות רפואיות.

אחרי המלחמה שימש הבניין למטרות שונות, אך מצבו הפיזי הלך והורע עד שהיה לחורבה, ובימים אלה נהרס הבניין.

מקור: שטעטל וירטואלי


יום רביעי, 16 בנובמבר 2016

נחשפו שרידי בית כנסת ב-צ'ישין

במהלך עבודות עפר ברחוב ד"ר יאן מיחיידי 1 (Doktora Jana Michejdy 1) בעיר צ'שין  Cieszyn שבשלונסק, נחשפו הריסות של בית הכנסת שנבנה בתחילת המאה ה-19 שהיה במקום, ואשר נהרס על ידי הגרמנים ב-1939.

במהלך העבודות נתקלו הפועלים בשברי רצפה וקיר וארכיאולוגים נקראו לסייע בבדיקת הממצאים. עד כה נחשפו כ-7 מ"ר, והארכיאולוגים ממשיכים בבדיקות השטח.
לפני המלחמה חיו במקום כ-1,600 יהודים.

http://www.glosludu.cz/Wiadomosci/detail/Synagoga/0#b147820492148

יום שני, 14 בנובמבר 2016

כנס רבנים בוורשה

כ-50 רבנים מארצות אירופה השונות התכנסו לפני כשבוע בבית הכנסת נוז'יק בוורשה, למפגש שאורגן על מנת לדון בדרכי פעולה, ולהכיר את הרבנות בפולין.

כנס דומה היה לפני כ-5 שנים בוורדה ולפני שנה נפגשו הרבנים בקרקוב.


מקור: שטעטל וירטואלי

יום ראשון, 13 בנובמבר 2016

הוסר הלוט מעל אנדרטה לזכר יהודים שנרצחו בכפר קפלונוסי

בכפר קפלונוסי  Kaplonosy Włodawskaשבצפון מזרח פולין, במחוז לובלין, הוסר הלוט מעל אנדרטה לזכר כ-70 יהודים שנרצחו על ידי הגרמנים בשנת 1943.

את הקמת האנדרטה יזמה העמותה הוורשאית "הזכרון אשר נמשך", במטרה לשמר את הזיכרון של החיים היהודיים בפולין. בטקס נכחו הרב הראשי של פולין, הארכיבישוף של לובלין, ראשי עיריות ורשויות מקומיות במחוז, תושבים, וכמה עשרות צעירים מישראל.


יום רביעי, 9 בנובמבר 2016

מבנה בית הכנסת בפיוטרקוב יוסב למרכז דיאלוג וזיכרון

המבנה של בית הכנסת לשעבר בעיר פיוטרקוב (Pioterkow) שבמחוז לודז', המשמש היום כספריה לילדים, יהיה מרכז לדיאלוג אשר ינציח את הקהילה היהודית שהתגוררה במקום עד 1945.

לפני המלחמה התגוררו בעיר למעלה מ-10,000 יהודים


יום שלישי, 8 בנובמבר 2016

ציור קיר של סצינות מתוך "עיר יהודית בלובלין"

אמני "שער גרודצקה – תיאטרון NN" יזמנו פרוייקט במסגרתו הם יוצרים תמונה ענקית, בשחור-לבן, באורך של כ-100 מטר, אשר יספר את סיפור הרובע היהודי לשעבר שהיה בלובלין לפני המלחמה.

ציורי הקיר יהיו מוכנים במחצית השנייה של נובמבר.


יום שני, 7 בנובמבר 2016

מבנה בית הכנסת ב-חצ'יני יהיה מוזיאון

על פי הסכם בין הקהילה היהודית לראש העיר יהיה בית הכנסת לשעבר ב-חצ'יני Checiny שבמחוז קילצה מרכז זיכרון לתרבות יהודית. בית הכנסת נבנה ב-1638 ונהרס על ידי הגרמנים במהלך המלחמה.

במהלך השנים האחרונות שימש המקום פונקציות שונות, אך הבניין הלךך והתפורר. כעת מקווים פרנסי העיר לקבל תמיכה מקרנות האיחוד האירופאי לשיפוץ הבניין ולהקים בו מוזיאון להיסטוריה של הקהילה היהודית המקומית, שראשיתה במקום לפני כ- 400 שנה.

לפני המלחמה חיו במקום כ-3,000 יהודים שהיוו 70% מתושבי העיר. רובם המכריע נרצחו בטרבלינקה.



יום ראשון, 6 בנובמבר 2016

בקרקוב נפתחה מעדנייה כשרה

חנות מכולת המוכרת מוצרים כשרים בלבד נפתחה ברחוב קורגצקיגו אוגוסטיינסקה בקז'ימייז'. חנות המוכרת מוצרי כשר זו היא השלישית שנפתחת בפולין מאז מלחמת העולם השניה.

החנות פתוחה בימי א'-ה' בשעות 19:00-9:00 וביום ו' בשעות 13:00-9:00. בשבת – סגור.


יום שישי, 4 בנובמבר 2016

בעוד כשנתיים יחל שיפוץ מבנה בית הכנסת העתיק ב-שידלוב

האיחוד האירופאי תרם כ-8 מיליון זלוטי לכפר שידלוב Szydlow לצורך שיפוץ מבנים לשימור בכפר, וביניהם מבנה  בית הכנסת לשעבר, שנבנה במאה ה-16, ומשמש היום מרכז תרבות.

מבנה בית הכנסת מחייב שיפוץ הגג והקירות, והעבודות אמורות להתחיל בעוד כשנתיים.

בכפר, שבמחוז קיילצה, חיים היום 1,100 תושבים, ולפני המלחמה חיו במקום כ-800 יהודים.


מקור: http://www.portalsamorzadowy.pl/fundusze-europejskie/swietokrzyskie-8-mln-zl-z-ue-dla-zabytkow-szydlowa,86015.html

יום חמישי, 3 בנובמבר 2016

מסע אופניים מאושוויץ לקרקוב


ב25-22 ביוני 2017 יתקיים מסע אופניים "Ride for the Living" של כ-100 ק"מ מאושוויץ-בירקנאו ועד לקרקוב.



יום רביעי, 2 בנובמבר 2016

אנדרטאות עם שמות הנרצחים היהודים יוצבו בבית הקברות בנייחצ'יאלצה


בשנת 1942 נתפסו עשרות יהודים בעיירות גנייבצ'נה Gniewczyna ו-קנצ'וגה Kanczuga שליד פשבורסק בדרום מזרח פולין, נרצחו ונקברו. שמם לא היה ידוע. 

רק בשנים האחרונות תוארו האירועים הטרגיים על ידי תושב המקום ולאחרונה על בידי המקומיים להנציח את הקורבנות ולגלות את שמותיהם: וביניהם: ישראל אייזיג, חנה קריגר והעובר שבבטנה, סימה קריגר, דוד קריגר, פיניה קריגר, יעקב קריגר, פייבל יעקובס, דורה ברגמן, מינדל זלצמן, ברנרד ברק צוואנגיר, איזידור עזריאל ריטצפלד, דבורה ריסמן, לייב טרינצ'ר ורעייתו שניידל, ובניהם לייב ולייזר, שמעיה אדלר, רעייתו גיטלה ועוברה, ובניהם שמעון יוסף, נחמן ואהרון ועוד מספר נרצחים אלמונים.

המרכז לחקר השואה, המכון ההיסטורי של יהודי פולין ותורמים פרטיים תרמו כספים והוכנו שתי אנדרטאות שעליהם חקוקים שמותיהם וגילם של הקורבנות.

הסרט הלוט תהיה ב-20 בנובמבר בשעה 13:00 בבית הקברות Niechcialce-Jagielle שליד ירוסלב.

מקור: שטעטל וירטואלי


יום שלישי, 1 בנובמבר 2016

כנס של עולי מזריץ'-פודלסקי

ביום שלישי ה-15 בנובמבר 2016 תקיים עמותת עולי מזריץ'-פודלסקי בישראל מפגש בבית ויצו, שדרות דוד המלך 38 בתל אביב. ההתכנסות תחל בשעה 17:30 ובמפגש ירצה גיל פארן על החוק לעשיית דין בנאצים ובעוזריהם, ויישומו של החוק.