דפים

יום רביעי, 26 באפריל 2017

ספר על תנועת הבונד בפולין 1949-1944


בעוד מספר חודשים ימלאו 120 ליסוד הבונד. ד"ר מרטינה רושיניאק-קרבט Martyna Rusiniak-Karwat מציגה בספרה Nowe życie na zgliszczach. „Bund” w Polsce w latach 1944-1949 את ההיסטוריוגרפיה של פעילות הבונד בימי המלחמה ואחריה.


http://wydawnictwo.isppan.waw.pl/produkt/nowe-zycie-na-zgliszczach-bund-w-polsce-w-latach-1944-1949/

יום שלישי, 25 באפריל 2017

תרבות והיסטוריה יהודית בגרודנו


בין התאריכים 21-23 אפריל 2017 התקיימה בגרודנו (היום ביאלורוס) סדנת התרבות וההיסטוריה היהודית, לזכר התושבים היהודיים של העיר, שהיוו כ-37% מכלל תושבי העיר לפני המלחמה.


במסגרת הסדנה הוקדש מפגש לציון יום השנה ה-74 למרד גטו ורשה, התקיים מצעד חיים בשער הגטו, תפילה משותפת לשלום, ביצועים מוסיקליים של מוסיקה יהודית וכליזמר.

מקור: שטעטל וירטואלי

יום שבת, 22 באפריל 2017

נוקה בית העלמין היהודי ב-טרצ'ין

בית העלמין ב-Tarczyn שליד וורשה היה, עד לאחרונה, מכוסה ערימות של אשפה וצמחיה עבותה.
בתחילת אפריל החלו עבודות ניקוי של המקום, כולל גיזום עצים, פינוי צמחיה ואשפה. 

את הפרוייקט יזמה קבוצה של פעילים חברתיים מבית הכנסת הפרוגרסיבי בית וורשה ותושבים מטרצ'ין ופיאסצ'נו,  ובתוכניתם להקים אנדרטה להנציח את יהודי טרצ'ין.

 לפני המלחמה חיו במקום כ-1,500 יהודים.


מקור: שטעטל וירטואלי

יום חמישי, 20 באפריל 2017

נוקה בית העלמין היהודי בסטשוב

על פי הסכם בין הקרן לשימור מורשת יהודי פולין (FODZ) ואגודת Ekosan לטבע ותרבות, נוקה בית העלמין בסטשוב Staszow, שבמחוז קיילצה. במסגרת הפעולות נגזמו שיחים ועצים, נוקו שורשי הצמחיה, הדשא כוסח והמקום נוקה.

בסטשוב חיו כ-5,000 יהודים לפני המלחמה.


מקור: שטעטל וירטואלי

יום רביעי, 19 באפריל 2017

נוקה בית העלמין היהודי בפראשקה

עם בוא האביב ניקתה קבוצה של כ-40 מתנדבים, חברי איגוד לוחמי האש, מתנדבים מארגון ידידי העיר ותלמידי בית ספר תיכון לבית העלמין היהודי Praszka שבאיזור לודז'. המתנדבים ניקו את המקום מאשפה ומצמחיה פראית.

לפני המלחמה חיו במקום כ-2,000 יהודים


מקור: שטעטל וירטואלי

יום שלישי, 18 באפריל 2017

נוקה בית העלמין היהודי בדוקלה

חברי האגודה לשימור מורשת יהודי דוקלה Dukla ניקו, במחצית מרץ, את בית הקברות היהודי במקום, כשאסירים מבית הסוהר באיזור מסייעים להם.

לפני המלחמה חיו במקום כ-2,500 יהודים.


מקור: שטעטל וירטואלי

יום שני, 17 באפריל 2017

ספר על יהודי שבידניצה ו-וואלבזיך בשנים 1945-1812


ד"ר אנה גרוז'לבסקה פרסמה לאחרונה את הספר:"Żydzi z prowincji. Świdnicki i wałbrzyski okręg synagogalny 1812 - 1945". הספר מתבסס על מקורות ארכיונים ועל יומנים וכולל תמונות ומידע סטטיסטי
עד מלחמת העולם השניה היו שני הישובים, יחד עם אחרים בסביבה, שייכים לגרמניה, ואחרי המלחמה הם עברו לשלטונה של פולין.

על פי מחקרה חיו בשנת 1939 פחות מ-40 יהודים, שדיברו גרמנית ויידיש, ולא היו שונים בהופעתם מהאוכלוסיה המקומית.  לאחר עליית היטלר לשלטון היה עליהם להצטפוף בשטח קטן מאד, אחדים הצליחו להגר ואחרים נאלצו למכור את רכושם בפרוטות. בית הכנסת שבמקום נשרף בליל הבדולח, ובאותו יום נשרף גם בית הכנסת בשבידניצה.


http://www.sforim.pl/Zydzi-z-prowincji-Swidnicki-i-Walbrzyski-okreg-sy(3,1314,3009).aspx

יום שבת, 15 באפריל 2017

נוקה בית העלמין היהודי בז'ילונה גורה

קבוצה של כ-20 אנשים עסקה בשבת האחרונה בניקוי בית הקברות היהודי ב-רחוב חמיילנה ב-ז'ילונה גורה (Zielona Gora), עיר מערבית לפוזנן.

במסגרת הפעולה, שאורגנה על ידי צעירי מועצת העיר, ניקו התושבים את המקום מעשביה ופסולת. בית הקברות הוקם בשנת 1814. בשנת 1969 נהרס על ידי שלטונות העיר והיום נשמר רק בית הלוויות בסגנון נאו קלסי וכתריסר מצבות.


http://zielonagora.wyborcza.pl/zielonagora/7,35182,21611640,mieszkancy-posprzatali-cmentarz-zydowski-zdjecia.html

נהרס בניין TSKZ בוורשה

בשבוע שעבר החלה הריסת הבנין ברחוב גז'יבובסקה 12/16 בוורשה, מקום משכנו של האיגוד החברתי-תרבותי של יהודי פולין (TSKZ). מצבו הרעוע של הבניין חייב את הריסתו, ובמקומו יבנה בניין חדש שבו ישכנו, בין היתר, התאטרון היהודי, האיגו החברתי-תרבותי של יהודי פולין, מרכז חינוך חסידי אומות עולם וארגונים יהודים אחרים.

האיגוד החברתי-תרבוי של יהודי פולין הוא הארגון היהודי הגדול ביותר בפולין, והוא קיים משנת 1950. לאיגוד 16 סניפים בפולין, והוא חבר בקונגרס היהודי האירופאי ובקונגרס היהודי העולמי.


http://dzieje.pl/kultura-i-sztuka/wkrotce-nowa-siedziba-towarzystwa-spoleczno-kulturalnego-zydow-w-polsce

יום רביעי, 12 באפריל 2017

מה יעלה בגורלו של בית הכנסת ב-קשיאז' ויילקי

בית הכנסת ב-Ksiaz Wielki שבמחוז קיילצה, ואשר לפני המלחמה חיו בו כ-900 יהודים, נבנה בשנת 1848. אחרי המלחמה שימש כמחסן ומצבו הפיזי הלך והדרדר, ובשנים האחרונו התמוטט הגג.
העיריה המקומית החליטה לרכוש את מבנה בית הכנסת ולבנותו כבית תרבות.


מקור: שטעטל וירטואלי

יום ראשון, 9 באפריל 2017

בוורשה ציינו 156 שנים למותו של מיכאל לנדי

מיכאל לנדי (8.4.1861-25.1.1844), סטודנט יהודי צעיר, היה לסמל של שיתוף פעולה בין יהודים ופולנים. לנדאי הצעיר נהרג בעת שלקח חלק בהפגנה בוורשה שהתקיימה כחלק מהמאבק לעצמאות פולין.
השבוע עלו לקברו שבבית הקברות היהודי ברחוב אוקופובה בוורשה נציגי איגוד הקהילות היהודית של פולין, נציגי מוזיאון לתולדות יהודי פולין, נציגי משרד התרבות והמורשת הלאומית ובני משפחתו. הרב הראשי של פולין, הרב שודריך, וכומר, נשאו תפילות.


https://pl.wikipedia.org/wiki/Micha%C5%82_Landy

יום חמישי, 6 באפריל 2017

זוהתה הנערה מ-מיז'ץ


לפני כשנתיים איתרו פעילי "קרן לא נשכח" קברים לא מסומנים בכפר מיז'ץ (Mirzec) שבמחוז סבייטוקזי'סקי, ואחד מהם היה קברה של נערה יהודיה צעירה שנהרגה על ידי הגרמנים במלחמת העולם השנייה.

לאחר מחקר נמצא כי הנערה היא מרים זיגלבאום, בת הסנדלר מכפר השכן, ויחד עם נציגי הכפר, קרן "לא נשכח" וועידת הרבנים סוכם על הצבת מצבה.


מקור: שטעטל וירטואלי

יום רביעי, 5 באפריל 2017

כנס יהודי עולמי של יוצאי לובלין

כנס עולמי של יהודים ששורשיהם בלובלין יתקיים מה-3 ועד ה-7 ביולי 2017, כחלק מחגיגות לציון 700 שנים להקמתה של לובלין.

את הכנס מארגן את "שער גרודצקה - תיאטרון NN" בלובלין, והסיסמא היא "זמן להיפגש שוב", ויהיו בו סדנאות, קונצרטים, סיורים, סיפורי משפחה ומפגשים עם תושבי לובלין.

זו הפעם הראשונה שמתארגן כנס כזה, ולמעלה מ-100 אנשים, מכל רחבי העולם, אישרו כבר את השתתפותם, כשלחלקם יהיה זה הביקור הראשון בפולין.


מידע נוסף ב- www.teatrnn.pl/lubliners.

יום שלישי, 4 באפריל 2017

100 שנים להולדתה של עדינה בלאדי-שוויגר


כאשר פרצה מלחמת העולם השנייה הייתה עדינה "אינקה" בעיצומה של שנת לימודיה האחרונה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת ורשה, ובסיומם עבדה כמתמחה באחד מבתי החולים בעיר.

לאחר שבית החולים נסגר על ידי הגרמנים, החלה לעבוד בבתי החולים שהוקמו בגטו, בעיקר בטיפול בילדים. הצטרפה למחתרת הארגון היהודי הלוחם (האי"ל) ופעלה כקשרית בצד הארי ועזרה ליהודים שברחו מהגטו והסתתרו בצד הארי.

לימים כתבה ספר זיכרונות מבית החולים לילדים בגטו ורשה - זהו סיפור על רפואה בתנאים של רעב, מגפות, ללא תרופות, בלי תנאים, ובכל זאת תוך מאבק על ניהול מסודר של בית חולים, רישום גיליונות מחלה, עזרה לסובלים. בית החולים היה ליד האומשלאגפלאץ, הרחבה שבה ריכזו הנאצים את היהודים המיועדים לגירוש אל מחנות ההשמדה. חלק נורא בסיפורה של בלאדי-שווייגר הוא החיים עם הזיכרון של מעשיה שלה: כשהגרמנים החלו לחסל את בית החולים (כלומר לירות בחולים ולזרוק אותם מן החלונות), היא ואחת האחיות השקו במורפיום את הילדים המעטים שעוד נותרו בחיים, כדי לחסוך מהם את הסבל שבמוות.


http://www.sztetl.org.pl/pl/cms/aktualnosci/5673,100-rocznica-urodzin-adiny-blady-szwajgier/

יום שני, 3 באפריל 2017

בית הקברות היהודי בפלונסק הוכרז כאתר לשימור

בית הקברות היהודי בפלונסק נמצא ברחוב ורשה, נהרס במהלך מלחמת העולם השנייה, ועל רוב שטחו נבנו מרכז מסחרי ותחנת שירות. חברה פרטית חכרה את השטח ותכננה לבנות בחלקו האחורי של בית הקברות, שנותר.

איגוד הקהילות היהודיות בפולין והקרן לשימור מורשת יהודי פולין התערבה בתהליך והצליח להביא לכך שהקטע שנשתמר מבית העלמין יוכרז וירשם, על ידי משרד התרבות והמורשת הלאומית, כאתר לשימור 


מקור: שטעטל וירטואלי 

יום ראשון, 2 באפריל 2017

שופץ לוח הזיכרון בבונקר של "הארגון היהודי הלוחם" בבנדין

מעל בונקר של "הארגון היהודי הלוחם" (אי"ל) בבנדין הוצב, לאחר סיום המלחמה, לוח זיכרון לקבוצה. 

במהלך השנים התדרדר מצבו הפיזי של הלוח ועתה הוא שוחזר על ידי קרן צוקרמן, והושב למקומו.

בוורשה נפתחו משרדי הוועד היהודי האמריקאי - AJC

הסניף החמישי של AJC  באירופה נפתח בוורשה, והסניף יכלול את הפעילות בפולין, צ'כיה, אסטוניה, ליטא, לטביה, סלובקיה והונגריה.


הוועד היהודי האמריקאי נוסד בשנת 1906 במטרה לטפל בשיפור מצבם של היהודים בעולם, והמטה שלו ממוקם בניו יורק. מנכ"ל הארגון, דיוויד האריס, אמר כי פתיחת המשרד בוורשה תאפשר יחסים קרובים עם מדינות האזור וחיזוק הידידות והשותפות בין אירופה, ארה"ב וישראל.