יום שני, 31 במרץ 2014

שופץ בית הקברות ב-סרוצק

הקרן לשימור המורשת היהודית בפולין, בשיתוף עם הקרן של הוועדה האמריקאית לשימור מורשת בחו"ל, השלימה שיפוץ של בית הקברות בעיירה סרוצק (Serock), עיירה כ-40 ק"מ צפונית לוורשה.

בבית הקברות הוצבה אנדרטה שאליה הוצמדו שרידי מצבות שנמצאו במקום ושלט לזכר היהודים, וטקס החנוכה מתוכנן לחודש אוגוסט 2014.


בית הקברות היהודי בסרוצק הוקם במאה ה-19. מהלך מלחמת העולם השניה ציוו הגרמנים להרוס את המצבות ולהשתמש בהן לעבודות בניה. לאחר 1945 היה סופח המקום למקום נופש, ובמהלך עבודות הבניה באתר הנופש נמצאו שרידי מצבות.

יום ראשון, 30 במרץ 2014

יום עיון "הוראת השואה – מה הלאה?"


מרכז הארגונים של ניצולי שואה בישראל מקיים יום עיון בנושא הוראת השואה.
הכנס יתקיים ביום ראשון 6.4.2014 בבית התק"מ, רח' לאונרדו דה וינצ'י 13, תל אביב

9:30-10:00- הרשמה והתכנסות
10:00-10:15- דברי ברכה, קולט אביטל

10:15-11:30- לקחי השואה- פרטיקולריסטי ואוניברסאלי
מנחה: דורית נובק
משתתפים: אריה ברנע, ד"ר אייל קמינקה, ד"ר נילי קרן, שמחה שטיין

11:30-13:00- גישות שונות לחינוך
מנחה- דפנה ליאל
משתתפים: פרופ' הרצוג, פרופ' דליה עופר, ד"ר בתיה ברוטין, ד"ר אברהם רוכלי

13:00-13:45- הפסקת צהריים

13:45-15:15- פעילות חוץ בית ספרית- מסעות לפולין או עדויות ניצולים?
מנחה- לילי הבר

משתתפים: פרופ' יבלונקה, איה בן נפתלי, אריאל בריח, תת אלוף (מיל.) אמיר השכל

יום שני, 24 במרץ 2014

לאסוף את השברים


"יד ושם" ממשיך בפרוייקט "לאסוף את השברים" – בבתים של רבים מאתנו נמצאים פרטים חשובים המספרים על גורל יקירינו – אנשים, משפחות וקהילות. בחלוף השנים עלולים אלה ללכת לאיבוד.

יד ושם פונה אל ניצולי השואה, בני המשפחה והציבור הרחב, בבקשה לחפש בבתים כלל מסמך, תצלום או חפץ מהשנים שלפני המלחמה, מתקופת השואה ועד השחרור, מהחיים במחנות העקורים ומשנות הקליטה בישראל, ולמסור אותם למשמרת עולם ביד ושם.

ביד ושם ערוכים לקלוטף לשמר, לקטלג ולהפוך את החומרים לנגישים, כדי לאפשר לציבור החוקרים, לאוצרי תערוכות, לאנשי חינוך, לתלמידים ולקהל הרחב, ללמוד מהם על קורות היהודים בתקופת השואה, ובשנים שלפניה ואחריה.

לתאום מסירה כתבו ל: collect@yadvashem.org.il  או 1-800-25-77-77 שלוחה 5


יום ראשון, 23 במרץ 2014

גן חסידי אומות עולם בוורשה

ביוני 2014 ייפתח בוורשה  הגן הראשון בפולין של חסידי אומות העולם .

הגן מוקם ביוזמת הוועדה האירופאית לכבוד חסידי אומות העולם והוועדה בוורשה, שבין חבריהם נמנים ולדיסלב ברטושבסקי – פוליטיקאי, פעיל חברתי, היסטוריון וסופר ומי שהיה ממיסדי "ז'יגוטה – הארגון המחתרתי לעזרת יהודים" ; מיכאל שודריך, הרב הראשי של פולין; קונסטנטי גלברט – עתונאי וסופר; לנה קולרסקה-בובינסקה, שרת החינוך; ועוד.

גן חסידי אומות העולם יוקם בככר גנרל יאן יור-גוז'חובסקי שנמצא באיזור שבו היה בעבר הגטו של ורשה, לא הרחק מכלא פאוויאק שנהרס.

הגן יבנה בדגם גן חסידי אומות העולם במילאנו, וינצחו בו חסידי אומות עולם שזכו בתואר על הצלת יהודים במהלך מלחמת העולם השניה, וכן אנשים שיצאו נגד הטוטליטריות ורצח עם והגנו על כבוד האדם. כך יונצחו במקום מארק אדלמן, ממנהיגי מרד גטו ורשה, פוליטיקאי ופעיל חברתי; מגדה גרודזקה-גוז'קובסקה, סופרת וחסידת אומות עולם; יאן קרסקי, פעיל מחתרת פולנית שהודיע לעולם על השואה; אנטוניה וקטלי, נזירה שהיתה מעורבת בפעילות הומניטרית באפריקה ונרצה ברואנדה ב-1992; תדיאוש מזוביצקי, פוליטקאי וראש הממשלה הראשון של פולין לאחר הקומוניזם; אנה פוליטקובסקיה, עתונאית רוסית עצמאית שנרצחה במוסקה ב-2006 ועוד.


יום חמישי, 20 במרץ 2014

חוללו מצבות בבית הקברות ב-מישלוביצה

 זמן קצר לאחר סיום עבודות ניקיון בבית הקברות היהודי במישלוביצה (Myslowice) חוללו מספר מצבות במקום – לפחות שלוש מצבות שוברו ו-6 אחרות נעקרו. בית הקברות מגודר ושערו נעול, אך אפשר להכנס אליו בקפיצה מעל הגדר. המצבות שנהרסו הן מהמאה ה-19, עשויות אבן חול.

במחצית 2013 ביצעו מתנדבים מהעיר, בתמיכה כספית של תורמים ופרנסי העיר, עבודות ניקיון בבית הקברות, ובמסגרת זו פונו טונות של אשפה וצמחיה צפופה שמנעה גישה למרבית המצבות.


יום רביעי, 19 במרץ 2014

"המקום" של עמך

עמך, המרכז הישראלי לתמיכה נפשית וחברתית בניצולי שואה והדור השני מזמין אתכם, בני ובנות הדור השני, לפגישה שתתקיים ביום 31.3.2014 בשעות 18:30-17:00 במשרדי "עמך" רחוב מאז"ה 58, תל אביב.

נא לאשר השתתפות עד ה-27.3.2014 אצל אייל 050-5836752.

יום שלישי, 18 במרץ 2014

46 שנה לגרוש 1968

החודש ימלאו 46 שנה לגרוש שארית יהודי פולין במרץ 1968 בהוראת הממשלה הפולנית הקומוניסטית.
בתחנת הרכבת בוורשה, מקום שהיה למקום פרידה של אלפי יהודים, ממוקמת על קיר כתובת בפולנית "כאן השאירו יותר ממה שהיה להם", ובמקום יונחו פרחים לזכר המקום. בנוסף יוצגו סרטים תיעודיים על גורל המהגרים ומפגשי תרבות יערכו ברחבי פולין.


לאחר מלחמת ששת הימים החלו הרשויות בפולין במסע אנטישמי, ששיאו היה במרס 1969, ושהביא לעזיבתם של כ-15,000 יהודים – בשנים 1971-1969 – ולהפסקת החיים היהודים בפולין.

יום שני, 17 במרץ 2014

בית הכנסת ביוזפוב בילגורייסקי

מבנה בית הכנסת בעיירה יוזפוב בילגורייסקי (Józefow Biłgorajski) שבמחוז לובלין משמש ספריה ציבורית. לאחרונה החליטו מועצת העיר והנהלת הספריה להקציב 90 אלף זלוטי לשיפוץ המבנה ורכישת ציוד חדש.

העיירה נוסדה בתחילת המאה ה-18 ע"י שושלת משפחת זמוייסקי וערב מלחמת העולם השניה חיו בה למעלה מאלף יהודים.
בית הכנסת נבנה בשנת 1768, נשרף בחלקו ב-1830 ונבנה מחדש בסוף המאה ה-19 בעזרת כספים שניתנו על ידי הרשויות. הוא ממוקם בסמוך לככר המרכזית של העיירה ("הרינק")

בשנת 1942 ניזוק בית הכנסת, ורק ב-1990 שופץ, ואולם התפילה הוסב לספריה ציבורית. 

יום ראשון, 16 במרץ 2014

נוקה בית הקברות בלנצוט

הקרן לשימור מורשת יהדות פולין דאגה לניקוי בית הקברות בלנצוט.


בית הקברות היהודי בעיר נחנך ב-1860 ושימש את הקהילה היהודית עד פרוץ המלחמה. לפני המלחמה חיו בלנצוט שבדרום מזרח פולין כ-2,750 יהודים.

יום חמישי, 13 במרץ 2014

ישופצו שני בתי כנסת במחוז מאופולסקה

חברי מועצת מאופולסקה (Malopolska ) החליטו להקצות כספים לשיפוץ בתי כנסת במחוז. בין היתר הוקצבו 30 אלף זלוטי לשיפוץ בית הכנסת ב-בובוב (Bobów) ו-45 אלף זלוטי לעבודות תיקון של בית הכנסת הנטוש ב-גריבוב (Grybów), שמצבו התדרדר מאד בשל 5 שריפות שפקדו אותו בחודשים האחרונים.

על פי ההערכה, שיפוץ יסודי ומקיף של בית הכנסת בגריבוב יעלה 4-5 מיליון זלוטי.

יום רביעי, 12 במרץ 2014

ריבניק לפני 100 שנה

במוזיאון ריבניק (Rybnik) שבמחוז שלזיה, נפתחה תערוכה שכותרתה "ריבניק ללא שינוי. עיר באביב 1914". התערוכה נועדה להראות לקהל את החיים בעיר לפני פרוץ מלחמת העולם הראשונה, במלאת 100 שנה לתחילתה.

על אף שהקהילה היהודית בריבניק מנתה באותה תקופה כ-300 איש בלבד, שהיוו כ-10% מכלל התושבים, הרי אפשר למצוא בתערוכה מידע רב על יהודי ריבניק. בתערוכה מוצגות חנות שהיתה שייכת למשפחת ארונד (Aronad) וחנות לממכר בגדי גברים שהיתה בבעלות ווילי רמר (Rahmer). בין קטעי העתונות המודיעים על אירועים בחיי העיר,  אפשר למצוא הודעה על הלוויתו של אברהם פרגר (Prager), חבר מכובד בקהילה היהודית ובמועצת העיר ומודעה על מופע קרקס שנוסד על ידי היהודי אדולף שטרסבורגר.

יום שלישי, 11 במרץ 2014

אבני זכרון בבילגוראי

מועצת העיר של בילגוראי (Bilgoray) החליטה להנציח את הקהילה היהודית המקומית בשני אתרים.
ברחוב לובלסקי תוצב אבן זיכרון לזכר בית הכנסת שנשרף בזמן מלחמת העולם השניה, ובצומת הרחובות פילסודצקי ו-3 במאי, במקום בו עמד בית הקברות היהודי שהוקם עוד במאה ה-18, תוצב אבן הזיכרון השניה.

ההתיישבות היהודית בבילגוראי החלה עוד במאה ה-16, ולפני המלחמה היוו היהודים מעל 60% מכלל תושבי העיר – למעלה מ-4,000 איש. רובם ככולם נרצחו בבלזץ'.

יום שני, 10 במרץ 2014

ישופץ בית הכנסת בטיקוצ'ין

המועצה האיזורית של מחוז פולדסקה הקציבה 145,000 זלוטי עבור  פרוייקט שיפוץ בית הכנסת הגדול בטיקוצ'ין. אומדן הכספי להשלמת השיפוץ, כולל שיקום החזית, החלפת חלונות וגגות והתקנת הסקה מרכזית מגיע לכ-1 מיליון זלוטי, והעבודות אמורות להסתיים ב-2015.
בית הכנסת הגדולה בטיקוצ'ין הוקם בשנת 1642, ונהרס בשנות מלחמת העולם השניה. הבניין שוחזר בדקדקנות ב-1977 והוא משמש כמוזיאון יודאיקה.

אלפי תיירים פוקדים את בית הכנסת הגדול, ובסקר שנערך בשנת 2013 על ידי "נשיונל גאוגרפיק טרבלר" הוא הוכר כאחד משבעת הפלאים בפולין.

יום ראשון, 9 במרץ 2014

ספר על יהודי נייפולומיצה, דובצ'יץ, גדוב

ב-2012, במלאת 70 שנה לשואת יהודי וייליצ'קה והסביבה, פרסמה הוצאת הספרים זיזנובסקי (Zyznowski), המתמחה בשימור ההיסטוריה המקומית של וייליצ'קה (Wieliczka), ספר רחב היקף

 

על יהודי וייליצ'קה וקלסנו (Klasno). הספר ראה אור בשפה הפולנית.

בפרוייקט זה סייעו ניצולי שואה יהודים המתגוררים בארצות שונות, שהם עצמם או בני משפחותיהם היו תושבי וייליצקה.

בשלב זה מכינים בהוצאה את המהדורה האנגלית של הספר, ובו הרחבות גם לגבי ההיסטוריה של יהודי נייפולומיצה (Niepołomice), דובצ'יץ (Dobczyce), גדוב (Gdów) והכפרים שבסביבתם.

ההוצאה פונה בבקשה לכל מי שנולד או חי בישובים אלה, או מי שאבותיו חיו במקומות אלה, ליצור קשר על מנת שנוכל לתעד את סיפורי חייהם, ומי שברשותו תמונות או מסמכים מתבקש להעמידם לרשות ההוצאה לסריקה בלבד.

מנהלי ההוצאה אסירי תודה על כל עזרה בהנצחת זכרם של יהודי וייליצקה, נייפולומיצה, גדוב, דובצ'יץ והאיזור והעלאת ההיסטוריה של הישובים הפולניים על הכתב.
  Wydawnictwo Zyznowski
  Siercza 1, 32-020 Wieliczka
 Tel. kom. +48 697 698 538









יום חמישי, 6 במרץ 2014

עבר יהודי בבולי פולין


במרכז לתרבות יהודית בקרקוב, ברחוב מייזלסה 17, נפתחה תערוכה "יודאיקה בבולי פולין".

בתערוכה מוצגים בולים מהאוסף המרשים של הבולאי פרופ' אלכסנדר גרליצקי, אשר הונפקו מאמצע שנות השלושים של המאה העשרים.

אחדים מהבולים מתארים אישים בולטים ביניהם לודוויק זמנהוף, יוליאן טובים, בולסלב לשמין, יאנוש קורצ'ק. ועקיבא בורנשטיין. חלק מהאוסף מוקדש לאתרי מחנות המוות כמו טרבלינקה, אושוויץ ומיידנק.


באוסף נמאים גם בולים שהוכנו במשותף על ידי הדואר הפולני והישראלי, לציון יום הזיכרון ה-50 למרד גטו ורשה וכן דמותו של ברק יוסלביץ. 

יום רביעי, 5 במרץ 2014

מה חדש בעיתונות היהודית בפולין?

 

הקהילה היהודית של קרקוב מוציאה לאור ירחון בשם Nasza gmina ("הקהילה שלנו").


בגליון האחרון, של חודש פברואר, מתפרסמת כתבה על חייו וזכרונותיו של יצחק גולדפינגר, יליד נובה סונץ, שנפטר לאחרונה בתל אביב; כתבה על פתיחת תערוכה בנושא חסידי אומות עולם והארוע של האגודה הרפואית של קרקוב לציון קרבנות השואה, מפגש שנתי מיוחד המוקדש לציון יום הזכרון.


בגליון פברואר של המגזין של הקהילה היהודית בוורוצלב Chidusz מתפרסם מאמרו של הרב טייסון הרברגר, רב הקהילה, בנושאי יהדות.


 

יום שלישי, 4 במרץ 2014

שידורי ערוץ 10 ביום הזיכרון לשואה תשע"ד


ערוץ 10 נערך לקראת השידורים המיוחדים בערב יום הזכרון לשואה וביום הזכרון לשואה, ומבקש לאתר רעיונות לכתבות מגזין שישולבו בלוח השידורים של הערוץ.

בין היתר, מחפשים סיפורים בנושאים:

- סיפור אהבה שנוצר בשואה או מערכת יחסים שנגדעה בשואה והתקיימה בדרך-לא-דרך (התכתבויות, דרך שליחים ומכרים);

- סיפורים של ניצולי שואה שפגשו או יצרו קשר עם חיילים אמריקאים, רוסים או בריטים ששחררו את מחנות הריכוז וההשמדה;

- קטעי יומנים או מכתבים שטרם פורסמו וראוי לחשוף את הציבור אליהם;

- סיפוריהם של ניצולים, שהינם האחרונים שנותרו מתוך קהילה מסוימת, גטו או מסיים או התרחשות מסוימת וחשוב לפגוש אותם ולתת במה לעדותם, כל עוד ניתן;

- סיפור של צעירים שיוצאים במסע אחר קורותיו הנסתרים של קרוב משפחתם, ניצול השואה או לחילופין - קרוב משפחה שנספה בשואה;

התחקירנים ישמחו לקבל כל פנייה שהיא, על כל נושא, רעיון, סיפור משפחתי אישי, יקשיבו לסיפור ויבדקו האם ניתן להכלילו בכתבה.

נא לפנות לטל מוסקוביץ' talm@10.tv 
או לרויטל בלומנפלד revitalb@10.tv ,
 או בטלפון  054-4315303


יום שני, 3 במרץ 2014

אזכרה לציון 75 שנה לגירוש יהודי פולטוסק - 23.3.2014


האזכרה תתקיים ביום ראשון כ"א באדר ב' תשע"ד 23 במרס 2014 בבית הכנסת ביד ושם, הר הזכרון, ירושלים
תוכנית ולו"ז:
11:30-9:30  סיור במוזיאון
11:30           טקס אזכרה באוהל יזכור - החזן יוסף מלובני, ניו יורק
11:50           כיבוד קל ברחבת הכניסה לבית הכנסת
12:10           אירוע בבית הכנסת

דברים:
גב' צפרירה מלובני-שמוקלר, ועד ארגון יוצאי פולטוסק

הרצאה
גב' נעמה גליל, מנהלת מחלקת הדרכה באגף הסברה והנצחה, יד ושם "דמותם לנגד עיניי - יהודי פולטוסק והאזור בין שתי מלחמות העולם

פרקי חזנות: החזן יוסף מלובני, ניו יורק

הנחיה: אורלי ניר

לאישור השתתפות והסעה יש להרשם עד לתאריך 12 במרס 2014 אצל צפרירה מלובני-שמוקלר
טלפונים 03-6053981  052-3332966  דוא"ל  zafrira5@walla.com
עלות הנסיעה: 40 ש"ח