יום חמישי, 29 בינואר 2015

אלז'בייטה קבפיש - גנאולוגית מאיזור

בדף הפייסבוק Jewish Ancestry in Poland העלתה Elżbieta Kwapisz את ספר התושבים של TARNOBRZEG. מי שמקורות משפחתו מהעיירה מוזמן לעיין במאות הרשומות ולמצוא את קרוביו.
Elżbieta Kwapisz  היא גנאולוגית שחוקרת בעיקר את הארכיבים של סנדומירז' והסביבה Staszów, Osiek, Polaniec, Zawichost, 
Ożarów, Opatow, Klimontów, Koprzywnica, Tarnobrzeg, Sandomierz

בדף הפייסבוק של Jewish Ancestry in Poland העלתה אלז'בייטה את ספר התושבים של Tarnobrzeg.
מי שמחפש מידע על אבותיו מאותן עיירות - יכול ליצור איתה קשר בפייסבוק.

טרנובז'ג היא עיר בדרום מזרח פולין, במחוז פודקרפטי, צפונית לז'שוב. לפני המלחמה חיו בה למעלה מ-2000 יהודים. ביולי 1942 חוסל הגטו בעיר ורוב התושבים היהודים נשלחו אל מותם בבלזץ'.

יום רביעי, 28 בינואר 2015

"יום היהדות'' בפולין

במחצית ינואר צויין ברחבי פולין "יום היהדות" – לציון הקשרים בין הפולנים ליהודים.

הארוע מתקיים מאז שנת 1997, ביוזמת הבישופות בפולין, במטרה לקיים דיאלוג בין הנוצרים והיהודים.
בנאומו השנה אמר הבישוף צייצ'ילסב ציסלו, בין היתר, כי חוברתם של הנוצרים היא לשמר את הזיכרון של היהודים ולהעביר אותו הלאה לדורות הבאים, וכי על הכנסיה לפעול יחד עם הרשויות המקומיות להנצחת החיים היהודים ושימור המורשת והאתרים היהודיים.

על פי "גזטה ויבורצה"

יום שלישי, 27 בינואר 2015

מצבה מבית קברות יהודי הוצעה למכירה

באחד מאתרי המכירות הפומביות הוצעה למכירה מצבה יהודית במחיר של 990 זלוטי, ככל הנראה מקורה של המצבה הוא מבית הקברות היהודי בקרוסנו או בנובי ז'ימגרוד.
לאור פניות למנהלי אתר המכירות הוסרה ההצעה, והמצבה תועבר, ככל הנראה, למוזיאון. 

יום שני, 26 בינואר 2015

בטקס הזיכרון הבינלאומי לשואה, שיערך ב-27 בינואר באושוויץ, ישתתפו כמאה ניצולי המחנה וביניהם חמישה ילדים אשר צולמו על ידי צלם רוסי, לאחר שחרור המחנה על ידי הצבא האדום.
 

יום ראשון, 25 בינואר 2015

צאצאי הפושעים והקורבנות צעדו יחד ב-'מצעד החיים'

ביום השנה ה-70 ל-"מצעד המוות" בו אולצו אסירי מחנה אושוויץ לצעוד לגליביצה צעדו צאצאיהם של הקורבנות ושל הפושעים – יהודים, פולנים וגרמנים - צעדו במסלול הזה אך  בכיוון ההפוך.

"מצעד החיים" הוא יוזמתם של הנוצרים הגרמנים אשר מארגנים מצעדי זיכרון ופיוס במקומות קשורים לשואה בכל אירופה, והם מתקיימים מזה 8 שנים ב-14 מדינות ולמעלה מ-100 ערים. בפולין מתקיים המצעד זו השנה השלישית.

המצעד בפולין מאורגן בשיתוף פעולה עם נציגי הדתות בפולין ובגרמניה ובסיומו נערך טקס זיכרון בשטח מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו.

יום שישי, 23 בינואר 2015

ציון יום הזכרון הבינלאומי לשואה קולבושובה ולובאצ'וב

ב-29 בינואר יצויין בקולבושובה (Kolbuszowa) וב-לובאצ'וב (Lubaczów) יום הזיכרון לשואה. 

האירועים מאורגנים על ידי ראשי העירים, מושל המחוז, אגודת הידידים המקומית, החברה המחוזית לתרבות, הספריות הציבוריות, בתי הספר התיכוניים המקומיים, המחלקה להסטוריה יהודית ותרבות במכון להיסטוריה של אוניברסיטת ז'שוב, המכון הלאומי לזיכרון בז'שוב, הקרן לשימור מורשת יהודי פולין, המרכז להכשרת מורים בעיר ומשרד החינוך האיזורי.

במסגרת האירועים יערך טקס אזכרה בבית הקברות היהודי ברחוב קושציושקו בלובאצ'וב ליהודי לובאצ'וב שנספו בשואה, תתקיים הרצאה על ההסטוריה של יהודי קולבושובה, סיור באתרי תרבות יהודים, זכרונות של ניצולי שואה ומשפחותיהם וקונצרט שירים יהודים


לפני המלחמה חיו בקולבושובה כ-2,500 יהודים וב-לובאצ'וב חיו כ-2,300 איש. רובם המכריע נרצחו בבלזץ בשנת 1942.

יום חמישי, 22 בינואר 2015

קברי חיילים יהודים נמצאו בבית הקברות בנובי סונץ'

בשנה האחרונה נוהלו, על ידי אגודת ההיסטוריונים הפולנים, מחקרים לאיתור מידע על חיילים שנהרגו במהלך מלחמת העולם השניה.

בבית הקברות היהודי בנובי סונץ' נמצאו קברים של 29 חיילים יהודים, 25 מהם מהצבא האוסטרי ו-4 מהצבא הרוסי, וזאת על אף הנזקים הקשים שנגרמו למקום במהלך מלחמת העולם השניה והרס המצבות, שברובן נעקרו ממקומם ושימשו כחומר בנייה.

החוקרים הצליחו לקרוא את הכתוב על מצבתו של איגנץ רייכר ואדולף פורל, שניהם נפטרו בבית החולים בנובי סונץ'.

מתוך: אתר שטעטל

יום רביעי, 21 בינואר 2015

ציון יום הזכרון הבינלאומי לשואה בירוסלב

ב-28 בינואר יצויין בירוסלב (Jaroslaw) יום הזיכרון לשואה בארועים המאורגנים על ידי ראש העיר, מושל האיזור, בית הספר התיכון בעיר, המרכז לתרבות המחלקה להסטוריה יהודית ותרבות במכון להיסטוריה של אוניברסיטת ז'שוב, המכון הלאומי לזיכרון בז'שוב, הקרן לשימור מורשת יהודי פולין, המרכז להכשרת מורים בעיר ומשרד החינוך האיזורי.

האירועים כוללים תפילה לזכר הניספים בכנסיה שברחוב בנדיקטינסקה 5, טקס אזכרה לניספים מירוסלב וסביבותיה שיערך סמוך למקום ההוצאה להורג ליד קיר הכנסיה, תערוכה על חסידי אומות עולם שסייעו ליהודי האיזור בשנות המלחמה; רב-שיח על יחס הפולנים ליהודים בתקופת הכיבוש הגרמני; תערוכה על יהודי איזור פודרפטי בתקופה שבין שתי מלחמות העולם.



לפני המלחמה חיו בירוסלב כ-10,000 יהודים. רובם נרצחו בבלזץ בשנת 1942.

יום שלישי, 20 בינואר 2015

נשרף בית הכנסת ב-פונסק

בשבוע שעבר שרפו אלמונים את המבנה של בית הכנסת לשעבר, ברחוב מיצקביץ' 58 בפונסק (Punsk) שבמחוז ביאליסטוק. העיירה שבה כ-1000 תושבים, נמצאת בצפון מזרח פולין, סמוך לגבול עם ליטא.

בית הכנסת שנשרף נבנה במאות ה-19 וה-20 ושימש את הקהילה היהודית הקטנה, כ-230 יהודים, עד למלחמת העולם השניה. בסוף המלחמה הפך המקום לבית דירות.

המשטרה סבורה כי מחוסר דיור פרץ למבנה והדליק בו אש, שגרמה לשריפה.

יום שני, 19 בינואר 2015

תלמידים פולנים במסע לאתור עקבות היהודים בעריהם


הפרוייקט "בית ספר לדו-שיח" הוא פרוייקט חינוכי שמתקיים מאז 2008 בפולין, ומטרתו להפיץ לנוער מידע על נוכחותם של יהודים בפולין, ועל תרומתם להתפתחות הכלכלה והתרבות בה. במסגרת הפרוייקט מנסים בני הנוער בערים השונות לגלות את ההיסטוריה של היהודים שגרו פעם בעריהם, ולהנציח אותם.
מאות בתי ספר בכל רחבי פולין משתתפים בפרוייקט כל שנה, שבסיומה מחולקים פרסים לבתי הספר המצטיינים. השנה זכתה הגימנסיה "ויספיאנום" ממאלבה בפרס ראשון, עבור הפרוייקט "נעדרים – נוכחים" אשר כלל סיור בעקבות יהודי מלאבה, תערוכת תמונות ומופע. במקום השני זכו בתי ספר מוולוצ'לבק וזבושין.


יום ראשון, 18 בינואר 2015

ציון יום הזכרון הבינלאומי לשואה בז'שוב (ריישא)

ב-27 בינואר יצויין בז'שוב (Rzeszów) יום הזיכרון לשואה בארועים המאורגנים על ידי ראש העיר, בישופות ז'שוב, המחלקה להסטוריה יהודית ותרבות במכון להיסטוריה של אוניברסיטת ז'שוב, המכון הלאומי לזיכרון בז'שוב, הקרן לשימור מורשת יהודי פולין, המרכז להכשרת מורים בעיר ומשרד החינוך האיזורי.

האירועים המתוכננים הם תפילה בבית הקברות היהודי "החדש" ברחוב רייטנה; זכרונות של ניצולי שואה ומשפחותיהם; הרצאה על פעילות יהודים בזמן הכיבוש הגרמני; והרצאה על השטעטל קולובושובה.


לפני המלחמה חיו בז'שוב כ-14,000 יהודים. רובם נרצחו בבלזץ בשנת 1942.

יום שישי, 16 בינואר 2015

ציון יום הזכרון הבינלאומי לשואה בקרוסנו

ב-26 בינואר יצויין יום הזיכרון לשואה בקרוסנו (Krosno) בארועים המאורגנים על ידי ראש העיר, בתי הספר התיכונים בעיר, המוזיאון העירוני, המחלקה להסטוריה יהודית ותרבות במכון להיסטוריה של אוניברסיטת ז'שוב, המכון הלאומי לזיכרון בז'שוב, הקרן לשימור מורשת יהודי פולין, המרכז להכשרת מורים בעיר ומשרד החינוך האיזורי.

האירועים המתוכננים הם תפילה בבית הקברות היהודי ברחוב וולדיסלב סארנה; טקס הסרת לוט מעל שלט שיוצב ברחוב פרנצ'ישקה, במקום בו היה הגטו, לזכר יהודי העיר; הרצאה על פולנים שהצילו יהודים בקרוסנו וסביבותיה; הצגת סרט על קרוסנו משנת 1932, קונצרט שירים מתקופת השואה "פעם היה לי בית" וקונצרט שירים יהודיים, והקראת זכרונות של יהודי קרוסנו מפי תלמידי בתי הספר התיכוניים.

לפני המלחמה חיו בקרוסנו כ-2,500 יהודים. רובם נרצחו בבלזץ בשנת 1942.


יום חמישי, 15 בינואר 2015

מזוזה התגלתה על דלת בית בפשמישל


על משקוף דלת בית ברחוב Władycze בפשמישל התגלתה מזוזה ישנה ובתוכה קלף  
אשר נשתמרו במקום למעלה מ-70 שנה.


לפני המלחמה חיו בעיר למעלה מ-17,000 יהודים. רק מעטים שרדו. 

"מיסטיקה וקסם במחשבת ישראל"

בכנס הבינלאומי החמישי, שנערך בפוזנן ב-16-15 בינואר, שכותרתו: "מיסטיקה וקסם במחשבת ישראל" תרצה פרופ' ניצה דוידוביץ מאוניברסיטת אריאל בנושא "מיסטיות ומחשבות יהודיות ביצירתו של עגנון" וד"ר רות דורות תרצה על ראליזם וקסם ביצירת מארק שאגאל.

יום רביעי, 14 בינואר 2015

הדרכה בעברית במנזר בטינייץ

 פורטל הקהילה היהודית Jewish.org.pl  דיווח נזירים ממנזר בנדיקטינים בטינייץ מספקים הדרכה בעברית למבקרים.

המנזר של בנידיקטינים בטינייץ (פעם כפר, ופרברי קרקוב כיום) הוקם במאה ה-11, והוא אחד המנזרים הישנים ואחד המקומות לפולחן החשובים בפולין. הודות להיסטוריה שלו, לאוספים העשירים ומיקום יפיפה על הסלע על גדות ויסלה, המנזר הוא יעד תיירותי חשוב.


הנזירים מקווים שסיור מודרך בעברית ימשוך גם את המבקרים הישראלים שבאים בהמונים לקרקוב. אולם, לרעיון זה יש משמעות נוספת הנזירים רוצים שהמנזר ייתפס כמקום לפגישות ושיספק מרחב לדו-שיח ולהבנה. 

יום שלישי, 13 בינואר 2015

ספר חדש 'ביאליסטוק היהודית ותפוצותיה'

הספר " JEWISH BIAŁYSTOK AND ITS DIASPORA שנכתב על ידי פרופ' רבקה קוברין, ראה אור באנגלית לפני מספר שנים.
הספר, המספר את תולדות העיר ביאליסטוק והקהילה היהודית, כולל מידע רב על עברה של העיר, והמרכז לתרבות בביאליסטוק החליט לתרגם את הספר לפולנית. 
אולי יתורגם גם לעברית?


יום שני, 12 בינואר 2015

האם יוקם מוזיאון יהודי לודז'

 אנה פלגן – בוגרת האוניברסיטה הטכנית בלודז' זכתה בפרס ראשון בתחרות הבינלאומית לתזה הטובה ביותר בתחום הגנת המורשת התרבותית עבור הפרויקט להקמת מוזיאון יהודי לודז'. הנושא התזה שלה הוא "המוזיאון בבית הלוויות בבית העלמין היהודי בלודז'".

לפי תכניתה לבית הלוויות שנמצא ברח' בראצקה יצורף בניין חדש כולו בנוי מזכוכית.

לדברי צוות השופטיםהרעיון לצרף לבניין הישן את הבניין החדשני השקוף הוא מוצלח במיוחד והפרוייקט המתוכנן הותאם היטב לתנאים וצרכים.


מקור: אתר שטעטל

יום ראשון, 11 בינואר 2015

משטרת פילה ועיריית פילה יקימו אנדרטה בבית העלמין היהודי

בשטח של בית הספר לשוטרים בפילה ( Piła), עיר בצפון מערב פולין,  נמשכות ההכנות לבניית אנדרטה אשר תנציח את בית הקברות היהודי שנהרס במהלך מלחמת העולם השנייה.
בית העלמין היהודי בפילה הוקם בשנת 1627 והושחת במהלך מלחמת העולם השנייה. היום נמצאים במקום גן ילדים מס'  ובית הספר לשוטרים.

רשויות העיר החליטו להנציח את מקום קבורתם של יהודי פילה, ובית הספר לשוטרים והעיריה קיבלו על עצמם לממן את הפרוייקט. לאחרונה התגלו במקום, במהלך עבודות בניה, עצמות אדם.

האנדרטה אמורה לקום עד אביב 2015 וצורתה לוח בצורת בצורת מגן דוד ועליו הכתובת: "אתה עומד על בית העלמין היהודי אשר נוסד במאה ה-17 והושחת על ידי הנאצים במשך מלחמת העולם השנייה."

יום שישי, 9 בינואר 2015

הסיפור של משפחת קובלסקי מ-צ'יפיילוב


הסרט https://www.youtube.com/watch?v=_iZ4gksvK9k מספר את סיפור היחסים בין יהודי צ'ייפיילוב (Ciepielów) שבמחוז קיילצה וחלק מהתושבים הפולנים בעיירה.

משפחת קובלסקי הפולנית הסתירה יהודים ושלמה על כך בחיי כל בני המשפחה, למעט הבן יאן.

בסרט מוזכרים שמות אחדים של התושבים היהודיים במקום, ואולי מכם ילמד מה עלה בגורל משפחתו.


לפני המלחמה התגוררו בעיירה כ-500 יהודים שהתפרנסו בעיקר ממלאכה, רוכלות ומסחר זעיר. 

יום חמישי, 8 בינואר 2015

מיליון וחצי אנשים ביקרו באושוויץ בשנת 2014

מנהלי מוזיאון אושוויץ מדווחים על מספר שיא של מבקרים באתר ובמוזיאון של מחנה הריכוז לשעבר אושוויץ-בירקנאו.


כ-400,000 מהמבקרים הם מפולין, כ-200 אלף מבריטניה, כ-100 אלף מארה"ב ו-62,000 מישראל.

יום רביעי, 7 בינואר 2015

תערוכת צילומים של בית הקברות רמ"א בריבניק


מה מביא לכך שבית הקברות היהודי בקרקוב הצמוד לבית כנסת של הרמ"א מרתק אלפי תיירים?

על שאלה זו מנסה לענות הצלם אדם גריצ'נסקי (Adam Gryczynsk)בתערוכת צילומיו "רמ"א" ,המוצגת בבית התרבות שבריבניק (מחוז פודקרפטי).

אדם גריצ'ניסקי הוא צלם ידוע בקרקוב, ומאז שביקר בבית הקברות, לראשונה בשנת 1986, החל לצלם ולתעד את המקום בנסיון להבין את סוד משיכתו העצום.

את בית הקברות, שהוקם במאה ה-16 ופסק מלשמש כמקום קבורה ב-1800, פוקדים אלפי אנשים מידי שנה

יום שלישי, 6 בינואר 2015

חתונה במרכז החסידות ב-דינוב


חופה ראשונה מאז מלחמת העולם השניה נערכה בסוף דצמבר במרכז להיסטוריה של יהודי פולין 
ב-דינוב (Dynów) שנמצאת דרומית לעיר לנצוט. 

הזוג, חסידי דינוב,בחרו להנשא במרכז שהוקם לפני כמה שנים ביוזמתו של הרב פנחס פומפ,
וכולל גם בית כנסת, מקווה, קפיטריה ומלון לרשות הבאים להתפלל על הקברים של הצדיק
צבי אלימלך שפירא וצאצאיו.

החופה נערכה במעמד חברי הקהילה היהודית מוורשה וקרקוב, חסידים מישראל ואנשי המקום. 

את החופה ערך הרב הראשי של פולין, הרב מיכאל שודריך.


יום שני, 5 בינואר 2015

בישופות ביילסקו-בייאלה וז'יבייץ תקיים "יום יהדות"


ב-15 בינואר 2015 יצויין "יום היהדות", המצויין מאז שנת 1997  על ידי בישופות הכנסיה הקתולית, ואשר נועדו על מנת להרחיב את הדיאלוג בין הנוצרים והיהודים.

השנה יצויין יום היהדות בכנסיה הקתולית בבישופות ביילסקו-ביאלה וז'יבייץ. .הפתיחה תהיה תפילת אזכרה על יד מצבת הזיכרון לקורבנות מחנה המוות אושוויץ-בירקנאו.

באותו יום יתקיים בלשכת מועצת העיר ביילסקו-ביאלה דיון על יחסי שתי הדתות, ובערב תתקיים מיסה מיוחדת בה ישתתף הרב הראשי של פולין, הרב מיכאל שודריך, ובישופים וכן קונצרט בקתדרלה של הכנסיה סנט ניקולס.

הארועים מאורגנים על ידי הוועדה של הבישופות לדיאלוג עם היהדות, הבישופות של ביילסקו-ז'יבייץ, הקהילה היהודית ביילסקו-ביאלה וראש העיר ביילסקו-ביאלה.

לפני המלחמה חיו בכאן כ-4000 יהודים.


מקור: אתר שטעטל

יום ראשון, 4 בינואר 2015

פיצוי חד-פעמי ל"ילדי שואה":


על פי הסכם שהושג בין ועידת התביעות לממשלת גרמניה בקיץ האחרון, מי שנולדו בתקופה
שבין 1 בינאר 1928 ועד לתום המלחמה, ואשר נרדפו כיהודים בהיותם במחנה ריכוז או בגטו
או שחיו במסתור / בזהות בדויה תחת הכיבוש הנאצי תקופה של 6 חודשים לפחות,
עשויים להיות זכאים לתשלום חד-בעמי בגובה של 2,500 יורו כ"ילדי שואה".

התוכנית מתחילה ב-1.1.2015. ועידת התביעות תשלח טפסים לכל מי שקיבל בעבר או
מקבל בהווה פיצויים באמצעות ועידת התביעות, אך תשלומים כאלה אינם ערובה 
לזכאות זו.

מי שלא יקבל את הטפסים מוועידת התביעות, ומקבל פיצויים מאמצעות גורם אחר,
וסבור שעשוי להיות זכאי לפיצוי החד-פעמי, יכול למלא את הטופס שנמצא באתר
האינטרנט בכתובת www.claimscon.org או לפנות במייל info@claimscon.org .

טפסי הבקשה הם חינם ואין כל תשלום בגין מילויים.

יורשי ניצולים "ילדי שואה" אינם זכאים לפיצוי זה.


המידע התקבל מוועידת התביעות.