יום רביעי, 31 באוגוסט 2016

פרס מוזיאון פולין לשנת 2016

מוזיאון פולין מעניק, זו השנה השניה, פרס מיוחד ליחידים או מוסדות שפועלים על מנת לשמר את הזיכרון של יהודי פולין, לתרום לעיצוב עתיד משותף, הבנה הדדית וכבוד בין יהודים ופולנים.


בקשות אפשר להגיש עד ה-12 בספטמבר בכתובת  http://www.polin.pl/pl/formularz/formularz-zgloszenia-kandydata-w-konkursie-nagroda-polin-prawna

יום שלישי, 30 באוגוסט 2016

הונחה אבן הפינה להקמת מרכז יהודי בראדום

מאות חסידים עולים לרגל, מידי שנה, לקברו של האדמו"ר האחרון של השושלת החסידית מרדאדומסק, חנוך כהן רבינוביץ. בימים אלה הונחה אבן הפינה להקמת מרכז ליד בית הקברות היהודי במקום, והוא יכלול גם חדר זיכרון המוקדש להיסטוריה של יהודי המקום.
לפני המלחמה חיו בעיר כ-7,500 יהודים.

מקור: http://www.timesofisrael.com/jewish-center-slated-for-polish-town-whose-jews-died-in-holocaust/

יום שני, 29 באוגוסט 2016

תערוכת ציורים של מרדכי ארדון ב-טוחוב

בממוזיאון העירוני של טוחוב (Tuchow), שליד קרקוב, שבה חיו לפני המלחמה כ-450 יהודים, מתקיימת תערוכת יצירותיו של מרדי ארדון, יליד המקום.

ארדון שנולד בשנת 1896 בשם מקסימליאן ברונשטיין, הגיע לישראל ב-1933 ונפטר בירושלים ב-1992. פרופ' מיכאל גאלאס, ראש המכון ללימודי היהדות באוניברסיטה היגלונית בקרקוב, שנולד בטוחוב, פעל נמרצות להנצחת עבודתו של ארדון בעיירה. על הבית שבו התגורר ניתלה שלט לזכרו ובמוזיאון מוצגת התערוכה מיצירותיו.


מקור: http://www.tmt.tuchow.pl/otwarcie-wystawy-ardona/

יום ראשון, 28 באוגוסט 2016

בקילצה מציינים 74 שנים לחיסול הגטו


אגודת יאן קרסקי שבקילצה מציינת ב-28 באוגוסט, יחד עם תושבי העיר, 74 שנים לחיסול הגטו בעיר. האזכרה תתקיים ליד אנדרטת "המנורה".


בין שתי מלחמות העולם חיו בעיר כ-15,000 יהודים, שהיוו כשליש מאוכלוסיתה.

ב-ז'דונסקה וולה מציינים 74 שנים לחיסול הגטו


ביום ראשון, ה-28 באוגוסט, יציינו תושבים של ז'דוסקה וולה (Zdunska Wola) שליד לודז' 74 שנים לחיסול הגטו. האירוע יתקיים בבית הקברות היהודי שבעיר.


ב-27-24 באוגוסט 1942 רצחו הגרמנים כעשרת אלפים מתושביו היהודים של הגטו ואחרים נשלחו אל מותם בחלמנו.

אירועים לציון 72 שנים למשלוח האחרון מ-לודז'


ב-29 באוגוסט 1944 יצא המשלוח האחרון של יהודים מגטו לודז' לאושוויץ. 72 שנים מאוחר יותר יצויינו, מה-29 ועד ה-31 באוגוסט, האירועים בטקסים רשמיים ודתיים, כולל קונצרטים, הופעות, הקרנות סרטים ומפגשים עם ניצולי שואה וצאצאיהם, המאורגנים על ידי הקהילה היהודית בעיר והעיריה.

ראשת העיר לודז', חנה זדנובסקה, אמרה כי בתאריך הזה התרקונה לודז' משליש מאוכלוסייתה, בני העם היהודי.

הגטו בעיר, ששמה הוסב על ידי הגרמנים ל-"ליצמנשטט" הוקם בפברואר 1940, ובתחילה נסגרו בו כ-160 אלף יהודי לודז'. מאוחר יותר הגיעו לעיר פליטים יהודים רבים מארצות הסביבה, ומספר היהודים בגטו הגיע לכ-220 אלף יהודים, והיה זה הגטו השני בגודלו בפולין, אחרי וורשה, והגטו שחוסל אחרון.  

מקור: http://lodz.tvp.pl/26581846/obchody-72-rocznicy-likwidacji-litzmannstadt-getto

יום שישי, 26 באוגוסט 2016

הסרט הלוט מעל הקיר לזכר יהודי בילגוראיי

ארגון יוצאי בילגוראיי בישראל ועמותת התרבות ע"ש יצחק בשביס זינגר בבילגוראיי מזמינים לאירועי הסרת הלוט מעל "קיר הזיכרון ליהודי בילגוראיי שנספו במלחמת העולם השנייה".
האירוע יתקיים בתאריך 6 בספטמבר 2016 בשעה 16:00 בחזית בית העלמין היהודי ברחוב קונופניקי בבילגוראיי.
הרעיון להקמת הקיר נהגה לפני שנתיים, בבילגוראיי היו שלושה בתי-עלמין, שניים מהם נהרסו כליל במלחמת העולם השנייה והשלישי אף שנהרס נותר בחלקו. "קיר הזיכרון" נבנה כמחוות זיכרון ליהודים שגרו בעיירה לפני המלחמה ושכתוצאה ממנה הושמדו. לא זכו למצבה ומקום קבורתם לא נודע.
בתום טכס הסרת הלוט תערך לקבלת פנים במרכז התרבות של בילגוראיי, ובשעה 20:00 לקונצרט של "אנסמבל סולני תל אביב" בניצוחו של ברק טל עם הסולנית, הצ'לנית בת ה 13 דניאל אקטע.
המעונינים להצטרף מתבקשים לאשר השתתפות אצל ארתור בארה סגן נשיא עמותת בשביס זינגר  Artur.bara@gmail.com או לישראל בר-און

יום חמישי, 25 באוגוסט 2016

הושלמה בניית הגדר במינסק מזובייצקי


קרן ESJF European Jewish Cemeteries Initiative בשיתוף הקהילה היהודית בוורשה השלימו את בניית הגדר במינסק מזובייצקי (Minsk Mazowiecki).

לפני המלחמה התגוררו בעיר כ-6,000 יהודים.

יום רביעי, 24 באוגוסט 2016

החזרת כספים לניצולי שואה המבוטחים בקופת חולים כללית

ניצולי שואה המבוטחים בקופ"ח כללית ומקבלים רנטת בריאות מגרמניה או יורשיהם עשויים להיות זכאים להחזרים כספיים, על פי הסדר בתובענה יצוגית שהוגשה נגד קופת חולים כללית. מדובר בהחזרת כספי על השתתפויות עצמיות שנגבו מהם על תרופות ואגרות לטיפולים במחלות שהוכרו עקב רדיפות הנאצים.

 תנאי הזכאות על פי אתר האינטרנט של קופ"ח כללית הם:

ניצולי שואה מבוטחים בקופ"ח כללית שהיו בחיים ב-22.3.2010 הם או יורשיהם יקבלו החזר מתאריך 1.7.199 ועד למועד הגשת הבקשה.
ניצולי שואה מבוטחי קופ"ח כללי שנפטרו לפני כן – יורשיהם זכאים להחזר רק מה-1.3.2003 ועד לתאריך הפטירה של ניצול השואה.


יום שלישי, 23 באוגוסט 2016

נאסר השימוש ב"מחנה השמדה פולני"

אושרה הצעת חוק בפולין לפיה ניתן יהיה להטיל קנס או מאסר של עד שלוש שנים על שימוש במונחים כמו "מחנה השמדה פולני". בין הנימוקים לחוק: למנוע סילוף של ההיסטוריה הפולנית ולהגן על השם הטוב של פולין ושל העם הפולני.

התקנות החדשות יכנסו לתוקף 14 ימים מיום פרסומן ברשומות.

מקור: http://jewish.pl/pl/2016/08/16/bedzie-kara-za-polskie-obozy-2

יום שני, 22 באוגוסט 2016

פסטיבל תרבות יהודית בעיירה ללוב


מה-19 ועד ה-21 באוגוסט התקיים, זו הפעם ה-14, ב-ללוב (Lelow), שמזרחית לצ'נסטוחובה, פסטיבל לתרבות פולנית ויהודית. 

אורחי הפסטיבל טעמו אוכל יהודי – חמין – האזינו למוזיקה פולנית ומוזיקת כליזמר וביקרו באוהל הצדיק מללוב.

לפני המלחמה חיו בעיירה 638 יהודים.



יום ראשון, 21 באוגוסט 2016

74 שנים לחיסול גטאות בערי פולין


במסגרת מבצע ריינהרד (Aktion Reinhardt) גירשו הגרמנים, בקיץ 1942, עשרות אלפי יהודים מהגטאות ורצחו אותם ביריות ובתאי הגזים.

במספר מקומות יתקיימו החודש אירועי הנצחה לזכר אותם אירועים טרגיים:
ב-17 באוגוסט נערכה תפילת זיכרון לזכר יהודי סטרי סונץ (Stary Sacz) שבה חיו 550 יהודים לפני המלחמה.

ב-18 באוגוסט התקיימה הדלקת נרות ותפילה בבית הקברות היהודי לזכר יהודי לימנובה (Limanowa) שבה חיו כ-1000 יהודים לפני המלחמה

ב-19 באוגוסט 1942 חוסל הגטו של אוטבוצק (Otwock), ולזכר 14,000 היהודים שחיו בעיר לפני המלחמה נערך מצעד זיכרון ותפילה והתייחדות על יד קבר האחים.

ב-19 באוגוסט התקיים טקס זיכרון ליהודי גורליצה (Gorlice) ליד האנדרטה לזכר -4,750 יהודי העיירה ולאחריו התקיים סיור בבית הקברות היהודי המקומי.

ב-21 באוגוסט אזכרה ותפילה ליד קבר האחים של קורבנות השואה ב-ביאלה ניז'נה (Biała Niżna koło Grybowa).

באותו יום – אזכרה לציון חיסול גטאות פלניצה    Falenicaו-רמברטוב Rembertów ובמינסק מזובייצקי (Minsk Mazowiecki)


ב-23 באוגוסט תתקיים אזכרה לציון חיסול הגטו בנובי סונץ' וב-29 באוגוסט – אזכרה לציון המשלוח של יהודים מגטו בלודז'.

יום שישי, 19 באוגוסט 2016

ארוע התרמה לחסידי אומות עולם בקרקוב

ב-18 בספטמבר בשעה 13:00 תתקיים בקרקוב קבלת פנים חגיגית מלווה בארוחה, קונצרט ומכירה פומבית, על מנת לסייע לחסידי אומות עולם בפולין.

היוזמה לאירוע היא של קרן "בית שמחה – פולנים המצדדים בישראל), ובשיתוף עם הרב הראשי של פולין ו"ילדי שואה".


יום חמישי, 18 באוגוסט 2016

פסטיבל זינגר בוורשה


פסטיבל זינגר - הפסטיבל ה-13 לתרבות יהודית בוורשה יפתח ב-29 באוגוסט ואירועים  במסגרתו תקיימו עד ה-4 בספטמבר.


לתוכנית הפסטיבל: http://www.festiwalsingera.pl/en/

יום רביעי, 17 באוגוסט 2016

ישופץ מבנה בית הכנסת בטרנוגרוד


פרנסי העיירה טרנוגרוד (Tarnogrod) שבמחוז לובלין הקציבו כספים לשיפוץ מבנה בית הכנסת, בשל לחות בקירותיו. הבניין משמש את הספרי הציבורית ויש בו גם חדר יזכור.
הבנין נבנה בשנת 1686 ובתחילת המאה ה-19 בוצע בו שיפוץ רחב היקף. במהלך מלחמת העולם השניה הרסו הגרמנים חלק מהבניין והוא שימש כאורווה לסוסים. אחרי המלחמה שימש בית הכנסת כמחסן, ובשנים 1990-1985 שופץ יסודית והותאם לצרכי הספריה ומרכז תרבות עירוני.

לפני המלחמה התגוררו במקום התגוררו כ-2,500 יהודים.




יום שלישי, 16 באוגוסט 2016

עצרת זיכרון לציון 83 שנים למרד בגטו ביאליסטוק


ביום חמישי כ"א באב 25 באוגוסט בשעה 19:00 יתקיים המפגש השנתי של ארגון יוצאי ביאליסטוק והסביבה, ועצרת זכרון במלאת 73 שנה למרד בגטו ולחיסולו.

העצרת תתקיים בקרית ביאליסטוק ביהוד, על יד האנדרטה לזכר הניספים בשואה ברחבת בית הכנסת הגדול, רחוב יצחק מלמד פינת לוחמי הגטאות.

בביאליסטוק יתקיים ב-16 באוגוסט קונצרט לציון יום השנה למרד, שהרחש בלילה שבין ה15 ל-16 באוגוסט 1943. תושבי ביאליסטוק מציינים את האירוע ומבטאים בכך זיכרון וכבוד לגבורת המורדים.

http://bialystok.wyborcza.pl/bialystok/1,35241,20523047,we-wtorek-kolejna-rocznica-powstania-w-getcie-bialostockim.html

יום שני, 15 באוגוסט 2016

גניזת נוז'יק בוורשה: שברי תורה הסטוריים התגלו בפולין


מתברר כי למעלה משבעה עשורים לאחר חורבן הקהילה היהודית פולין עדיין יש מתגלים פריטים היסטוריים. לאחרונה התגלתה גניזה בבית הכנסת נוז'יק שבוורשה. מקורותיה של הגניזה אינם ידועים וכוללת כ-30 שברים (אין מגילות שלמות), בטור אחד או בשני טורים ועל חלק מהם סימני שריפה, חתכים או נזקי מים.

http://www.jewishpress.com/sections/features/features-on-jewish-world/the-nozyk-genizah-of-warsaw-historic-torah-fragments-discovered-in-poland/2016/08/03/

יום ראשון, 14 באוגוסט 2016

71 שנים לפוגרום בקרקוב

בשבת, ב' אלול תש"ה, 11 באוגוסט 1945, ברחוב מיודובה, ליד בית הכנסת "קופה",  תקף המון פולני מוסת את המתפללים בבית הכנסת בטענה שהיהודים תפסו  נרצחו רוזה ברגר ואנשל צוקר,  ומספר אנשים נפצעו והועברו לטיפול בבית החולים. החוליגנים השאירו במקום כרוז המאשים את היהודים ברציחת ילדים פולנים למען הפולחן בהיכל מיודובה, והכרוז מסתיים במלים "אין מקום ליהודים בפולין".

יונס טורקוב כותב בספרו "אחרי השחרור" בפרק "קרקוב בעיניו של יהודי" כי המון פולני פרץ לבית הכנסת, פתח במעשי הרג, ורגם יהודים באבנים. הפורעים קרעו את ספרי התורה, הוציאו אותם לחצר ושרפו באש. את בניין בית הכנסת עצמו הציתו מבפנים. בו בזמן התנפל המון של בריונים פרוע על עוברי אורח יהודיים, והרביצו בהם מכות רצח. הם פרצו גם לדירות של היהודים ולמוסדות, היכו את תושביהם ושדדו כל דבר שנזדמן לידיהם. אפילו על יהודים לובשי מדי צבא התנפלו ולא חסו עליהם.

הבריונים החזיקו בידיהם רשימות מוכנות עם כתובות של דירות של יהודים, אפילו כאלה שנשאו שמות נוצריים. כאשר יחידות הצבא הפולני והמשטרה העירונית התאמצו להרגיע את ההמון הפרוע, נפתחה סידרה של יריות בכיוונם מחלונות הבתים השונים בסביבה. התפתח קרב ממש. קרבנות יהודים רבים נפלו, מתים ופצועים. מתוך רצון להציל את הרב הראשי של קרקוב – הרב לברטוב – העבירו אותו נציגי השלטונות לסביבה נוצרית, והסתירו אותו שם.
רק ביום השני הופיעו ברחובות קרקוב יחידות הצבא הרוסי, ושמו קץ לפרעות ביהודים. חובה לציין שביחידות הצבא הסובייטי, שיצאו לרחובות להיאבק בפורעים, שרתו גם יהודים רבים. הם לחמו במסירות נפש, ולבסוף הכריעו את הפורעים. נער פולני, מוכר עיתונים, סטניסלב ניאק, סיפר בחקירה שקצין פולני הורה לו להיכנס לבית הכנסת, ולצאת משם מיד בזעקה: "הצילו ! היהודים רצו לשחוט אותי!..." איש הצבא הפולני הורה לו גם לצעוק שראה בבית הכנסת ילד נוצרי שנרצח.

על פי הידוע, ביוני 1945 חזרו לקרקוב למעלה מ-6,000 יהודים (לפני המלחמה חיו בעיר כ-60,000 יהודים)


יום חמישי, 11 באוגוסט 2016

כנס על יהודים בספרות רוסית

ב-26 באוקטובר יתקיים בסוסנוביץ כנס בנושא "ספרות רוסית בנושא יהודים". מארגני הכנס הם העמותה הפולנית ללימודי רוסית, החוג להיסטוריה וספרות רוסית באוניברסיטת שלזיה, ואחרים.

יום רביעי, 10 באוגוסט 2016

כנס על "יהודים והצבא הפולני"

ב-12-11 באוקטובר 2016 יתקיים בקילצה כנס שכותרתו "יהודים והצבא הפולני במאות ה-19 וה-20". בין הנושאים שידונו בכנס: חלקם של היהודים בצבאות פולין, חיילים יהודים במלחמת העולם השניה, יהודים בפרטיזנקה ובהתקוממויות, יהודים ששרתו בקורפוס ה-2 הפולני ושרות יהודים בצבא הפולני אחרי 1945.


מארגני הכנס הם המכון להיסטוריה באוניברסית קוכנובסקי בקילצה והמכון לזיכרון לאומי.

יום שלישי, 9 באוגוסט 2016

מסע לפולין



מתארגן מסע לפולין מה-13 בנובמבר ועד ה-23 בו, והמסלול: נחיתה בקטוביץ, קרקוב, זקופנה, לודז', זמושץ', טרבלינקה, שדלץ ו-ורשה. 

המעונינים יפנו אל בלה פרוזנסקי 052-9551837

יום שני, 8 באוגוסט 2016

פסטיבל פרדס - מפגש עם התרבות היהודית בקז'ימייז' דולני

ב-16 באוגוסט יפתח פסטיבל "פרדס" בקז'ימייז' דולני, והוא ימשך עד ה-21 בחודש. במהלך הפסטיבל יתקיימו אירועים רבים בנסיון להכיר את מגוון התרבויות והדתות, מצגות, קונצרטים, סרטים, סדנאות והרצאות וכן לקיים דיאלוג בין-תרבותי.

תכנית הפסטיבל:
www.kazimierzdolny.pl/zaproszenia/pardes-festival---spotkania-z-kultura-zydowska-2016/29180.html



מי מכיר מי יודע?


זביגנייב פאייר (Pajor) מבקש עזרה כדי לאתר את עברו ושורשיו. על פי הידוע לו מרישומי האוכלוסין הוא נולד ב-27 בפברואר 1939 , ובשנת 1943 ניתן לו השם זביגנייב וופינסקי (Wapinski). זביגנייב יודע כי בשנת 1943 הושאר על על ידי אמו אצל פולניה שהתגוררה ברחוב מיודובה 19. בתחילה התגורר במרתף הבית ואחר כך בדירה מספר 2 של מיכאלינה ווספינסקה, שם הוחבאה גם ילדה יהודיה. זכרונות הילדות שלו כוללים גם מספר מילים ביידיש וכן מעטפה שניתנה לו על ידי אמו, ובה 400 זלוטי ותמונה של אביו.

כשהסתיימה המלחמה לא בא איש לבקשו, וכך נשאר אצל הפולניה וגדל באוויר אנטישמית. בשנת 1982 נפגש בקרקוב, במקרה, עם אשה שהשגיחה על בית הקברות היהודי וזו אמרה לו שהכירה את אביו, וכי הוא דומה לאביו מולידו.

אולי בישראל יש מישהו שיכול לזהותו? להוסיף מידע על עברו ומשפחתו?

payor_pn@inea.pl +48- 885-899-426

יום ראשון, 7 באוגוסט 2016

מפגש עם ההיסטוריה היהודית של רימנוב

מה-9 ועד ה-14 באוגוסט יתקיימו, זו השנה השמינית, ימי זיכרון לקהילת יהודי רימנוב Rymanow, שבדרום מזרח פולין. האירוע מאורגן תושבי רימנוב וצאצאי יהודים מקומיים, בראשם גב' מלכה שחם דורון.
במסגרת ימי הזיכרון תתקיים תפילה בבית הקברות היהודי והמשתתפים ילכו עד למקום שבו הועלו היהודים על הרכבות למחנות ההשמדה. בנוסף, בית הקברות היהודי ינוקה ותתקיימנה סדנאות יידיש.

פרטים נוספים:
www.facebook.com/events/1009022832521858/.

יום חמישי, 4 באוגוסט 2016

בית המדרש היהודי בקונין נהרס


בית המדרש בקונין (Konin), שהוקם בשנת 1870, שימש לאחר המלחמה כמחסן וספריה, וננטש. איגוד הקהילות היהודיות, שקיבל לבעלותו את הנכס, מכר אותו בשנת 2011 ליזם פרטי, וזה הרס אותו על מנת לבנות במקום מבנה חדש.

רבים מתושבי קונין כועסים על הריסת בית המדרש, ועל הגדר נכתב: "איך יכולתם?!", ונר זיכרון  הודלק במקום.

בקונין, שליד לודז', חיו לפני המלחמה כ-3,000 יהודים.


מקור: http://www.lm.pl/aktualnosci/informacja/105610/z_budynku_talmudycznego_przy_synagodze_zostal_tylko_gruz

יום רביעי, 3 באוגוסט 2016

גודרו עוד ני בתי קברות יהודיים

הקרן לשימור מורשת יהודי פולין (FODZ) בשיתוף עם היוזמה האירופאית לבתי קברות יהודיים (ESJF) סיימה את גידורם של שני בתי קברות יהודיים בעיירות הסמוכות לוורשה: נארב Narew ו-וויסקיטקי (Wiskitki).


מקור: FODZ

יום שלישי, 2 באוגוסט 2016

עולי רגל מהונדורס ניקו בית קברות יהודי

תשעה משתתפים באירועי "יום הנוער העולמי" בפולין באו לבית הקברות היהודי בגלביצה (Gliwice), בשלזיה עילית, וניקו את הקברים הסמוכים למוזיאון, שהיה בית הלוויות בעבר.
המתנדבים גזמו ועקרו את הצמחיה העבותה וחשפו קבר שלא היה ידוע עד כה ועליו כתוב" פישל פליקס מרקוביץ יליד 15.5.1915 נפטר ב-29 באפריל 1972.
מקור: שטעטל וירטואלי
http://www.sztetl.org.pl/pl/cms/aktualnosci/5301,pielgrzymi-z-hondurasu-sprzatali-cmentarz-zydowski/

יום שני, 1 באוגוסט 2016

הממשלה החדשה מאיטה את קצב השבת הרכוש היהודי הקהילתי בפולין

 לסלב פישבסקי, יו"ר איגוד הקהילות היהודיות בפולין, אמר בראיון ל"יידישה אלגמיינה" (Judische Allgemeine) כי מאז שהממשלה החדשה נבחרה הוחלפו כל הנציגים בוועדות העוסקות בהשבת הרכוש הקהילתי היהודי, שהופקע בתקופה הקומוניסטית, וניכרת האטה, עד כדי עצירה מוחלטת בפעילות הוועדות. מכתבים לשר הפנים, ליו"ר הסיים ולאחרים אינם נענים וכך גם בקשות לפגישות.

ב-16 השנים האחרונות הגישו הקהילות היהודיות כ-5,500 בקשות להשבת רכוש יהודי שהולאם, ועד כה רק בכמחצית מהן התקבל דיון, וזאת בניגוד לקצב הדיונים וההחלטות לגבי רכוש של הכנסיה הקתולית שהולאם.

על שאלת האנטישמיות בפולין בממשל החדש השיב פישבסקי כי היו מספר אירועים אנטישמיים, כגון שריפת בובת "יהודי" בוורוצלב, דברים של כומר על "הלובי היהודי" ואחרים, ואיש מהממשל לא הגיב עליהם. פישבסקי אומר שאין לו כבר ציפיות מהממשל החדש, ואפילו נשיא פולין, דודא, בנאומו בקיילצה לציון 70 שנה לפוגרום במקום טען כי יתכן והמבצעים של הפוגרום לא היו פולנים, וכך אמרה גם שרת החינוך בראיון בטלויזיה.





יצירות אומנות שנבזזו והועברו לברית המועצות לשעבר

האקדמיה הלאומית למדעים של אוקראינה, בתמיכת ועידת התביעות, פרסמו ספר על יצירות אמנות שנלקחו על ידי הצבא האדום מהמוזיאונים הגרמנים שבזזו בין היתר רכוש של יהודים מארצות הכיבוש.

זו הפעם הראשונה שמוזיאון בברית המועצות לשעבר פרסם קטלוג המתעד את היצירות שקיבלו "בריגדות הגביע" – יחידות של הצבא הסובייטי שלאחר המלחמה החזירה כמיליון אובייקטים מגרמניה וממדינות כבושות אחרות במזרח אירופה. עצם קיומם ומקורם של האוביקטים האלה נשמר בסוד עד כה.

מקור: ועידת התביעות