יום שני, 30 ביוני 2014

שרידי התרבות היהודית בשלזיה התחתונה

קרןRojt  פרסמה ספר אלקטרוני הכולל מידע רב על בתי הכנסת ובתי העלמין שבאיזור שלזיה התחתונה כולל ילנה גורה, קמיינה גורה, יבוז'ה, קוברי, שבידניצה קלודצק, לגניצה, לובן, יאבור ועוד.

הספר פורסם בשפות פולנית, אנגלית וגרמנית והגרסה האלקטרונית בכתובת www.szalom.eu

יום ראשון, 29 ביוני 2014

תעוד בית הקברות בנמישלוב

תלמידי בית ספר חקלאי ב-נמישלוב   ((Namysłow שבמחוז אופולה החלו בתעוד כל המצבות שנותרו בבית הקברות היהודי שברחוב לאנצינסקה  (Łączańska Street).


בית הקברות נוסד ב-1794 וב-1862 נבנה בית הלוויות ובית הקברות גודר. ב-"ליל הבדולח" חולל המקום והמצבות נערמו סמוך לכניסה למקום. בזמן מלחמת העולם השניה הוקם סמוך לבית הקברות מחנה עבודה, תת מחנה של גרוס רוזן.

יום חמישי, 26 ביוני 2014

נוקה בית הקברות בסרוצ'ין

בית הקברות היהודי בכפר סרוצ'ין (Seroczyn), שנמצא מזרחית לוורשה במחוז מזובשה, נוקה לאחרונה ושופץ על ידי תושב המקום, לדמיאן לבנדובסקי, בתרומה של אלמוני מארה"ב.

השטח כולו נוקה, נוכש ורוסס.

יום רביעי, 25 ביוני 2014

מפתחות בית הקברות בבילגוראי הופקדו בעיריה

על פי הסכם שנחתם בין עירית בילגוראי לבין הקרן לשימור מורשת יהודי פולין, יופקד המפתח לבית הקברות היהודי בבילוגראי במשרדי העיריה, וזאת כדי לאפשר למי שרוצים לבקר בבית הקברות היהודי לעשות כך בתאום, כמובן.

פורסם ספר המתעד את בתי הכנסת שנהרסו בליל הבדולח

פורסם ספר בן שני כרכים, המתעדים למעלה מ-1,300 בתי כנסת שנהרסו בפוגרום של "ליל הבדולח" (9 בנובמבר 1938). את הפרוייקט הוביל פרופ' מאיר שוורץ מירושלים, והפרוייקט ערך למעלה מ-10 שנים.

את המידע אפשר למצוא באינטרנט בכתובת germansynagogues.com. את בתי הכנסת שנהרסו, ונמצאים כעת בפולין, צריך לחפש על פי השם הגרמני של המקום  שלפני המלחמה.

יום שלישי, 24 ביוני 2014

מטבעות ושעונים מ-ידוובנה

ארבעה מאה ושבעים וחמישה אובייקטים שנאספו מקבר אחים ב-ידוובנה (Jedwabne ) הועברו למוזיאון בביאליסטוק.

בין הממצאים: מטבעות, תכשיטים, שעונים, כפתורים, אבזמים, מפתחות וחפצים אחרים,
שנותרו אחרי הפוגרום של התושבים הפולנים המקומיים שבמהלכו נכלאו יהודי המקום
באסם ונשרפו חיים, ב- 10 יוני 1941.

שלט בבית הקברות ביוזפוב

הקרן לשימור מורשת יהדות פולין, בשיתוף פעולה בין עירית יוזפוב (Jozefów), שליד בילגוראיי במזרח פולין, התקינו שלט בבית הקברות היהודי המקומי. השלט החדש מחליף את קודמו, שהיה כתוב בכתב יד ואשר ניזוק במהלך השנים.

יום שני, 23 ביוני 2014

תעוד בית הקברות בביאליסטוק

למעלה מ-2,000 מצבות נשתמרו בבית הקברות היהודי היחיד ששרד בביאליסטוק
 הוא Bagnówka  Bagnowka שבמזרח העיר.

בפרוייקט מיוחד שהסתיים לאחרונה צולמו כל המצבות והכיתוב עליהם תורגם על ידי הגב' היידי מ. שפק.


מתנדבים של ארגון "פעילות לשלום" יחד עם המרכז הפולני-ישראלי לחינוך שיפצו במהלך השנים האחרונות את בית הקברות עצמו, שלטו את המקום והוסיפו מידע על המקום.

המידע זמין כולו בכתובת http://www.bagnowka.com/?m=cm&g=show_pod&idg=2107

תעוד אתרים יהודיים ברדומסקו

חמישים לוחות אבן הוצבו על המדרכות ברחובות רדומסקו, ועליהם כיתובים המנציחים אתרים הקשורים להיסטוריה היהודית, כמו: בתי כנסת, מפעלים, בתי ספר ומגורי יהודים.

השלטים הללו הם חלק ממוזיאון יהודי רדומסקו והוא פרי יוזמתה של גב' לילי רחל קסלמן מצרפת, שאביה היה תושב העיר. גב' קסלמן הצליחה לגייס את תמיכת הרשויות והארגונים בעיר וכן לגייס כספים לפרוייקט.  


למרבה הצער, עוד לפני טקס הסרת הלוט מעל השלטים, כבר חובלו 13 שלטים מתוך ה-50 והיה צורך להחליפם בחדשים. בטקס עצמו השתתפו כמאה אנשים אשר ביקרו בעשרה אתרים מונצחים, ולסיור הצטרפו גם תלמידים מבתי ספר מקומיים וכמרים

יום ראשון, 22 ביוני 2014

מפגשים עם התרבות היהודית בחמלניק

במחצית יוני נערכו, זו השנה השתים עשרה, מספר ארועים להנצחת המורשת היהודית. 

במסגרת הארועים נגנו כליזמרים, הוכנו מאכלים יהודים, תושבים התאספו בבית הקברות
היהודי המקומי, שברחוב מרוצאי (ul. Mruczej) נערכה תפילה לזכר המתים,  
ופרחים הונחו תחת "עץ הזכרון" בבית הכנסת, שמשמש כמרכז חינוך ומוזיאון.


יום שישי, 20 ביוני 2014

פסטיבל יהודי בקרקוב

הפסטיבל היהודי ה-24 במספר יוצא לדרך ויתקיים ברובע קזי'מייז בקרקוב מה-27.6 ועד ה-6.7.

בפסטיבל עשרות אירועי תרבות ואמנות הקשורים ליהדות ולישראל.

פרטים על הארועים וכרטיסים בכתובת http://jewishfestival.pl/

יום רביעי, 18 ביוני 2014

צבעים וצלילים יהודים בביאליסטוק

המרכז לחינוך אזרחי פולין-ישראל מקיים, זו השנה השביעית, פסטיבל תרבות יהודי "זכור – הצבע והקול". בפסטיבל, שנערך במחצית יוני, התקיימו מספר רב של ארועים הקשורים להיסטוריה והתרבות של יהודי המחוז.

האירועים כללו כנס אקדמי על האישה היהודיה במזרח פולין, פנל על פעילי התנגדות בגטאות גרודנו וביאליסטוק. כמו כן נערכו קונצרטים, הוקרנו סרטים, טיולים במסלול החיים היהודים שהיו, סדנאות מטבח יהודי ועוד.

יום שלישי, 17 ביוני 2014

הספסל של יאן קרסקי

במרכז סטרדום לדיאלוג בקרקוב הוצב אחד הספסלים של יאן קרקסקי.

המבקרים בקרקוב לרגל הפסטיבל מוזמנים לבקר גם במרכז שברחוב סטרדום 11, ולהצטלם על הספסל.

יום שני, 16 ביוני 2014

ליאופולד קוזלובסקי - קליינמן זכה לתואר אזרח הכבוד של קרקוב

במהלך ישיבה חגיגית של מועצת העיר קרקוב זכה המאסטרו ליאופולד קוזלובסקי (קליינמן) בתואר אזרח כבוד של העיר קרקוב.

ליאופולד קוזלובסקי, פסנתרן, מלחין ומנצח, המכונה לעתים קרובות " הכליזמר האחרון של גליציה" - נולד ב-1918 בפשמישלני, במשפחה מוזיקלית . לאחר המלחמה הגיע לאופולד לקרקוב וכאן סיים את לימודי הניצוח בבית הספר הגבוה למוסיקה. שנים היה מנצח תזמורות וכתב מוסיקה למספר סרטים, ביניהם הסרט "רשימת שינדלר". 


יום ראשון, 15 ביוני 2014

שלטי הנצחת החיים היהודים בפולין

ברחבי פולין אפשר למצוא מאות שלטים המנציחים את החיים היהודים במדינה. השלטים הללו הוקמו במהלך השנים שחלפו מתום המלחמה, ועד היום ממשיכים ארגונים שונים בפעולות הנצחה באמצעות שלטים.

הכיתוב על גבי חלק מהשלטים, בעיקר המוקדמים שבהם, הוא בפולנית בלבד, ובאחרים הוא בשלוש שפות: עברית, פולנית ואנגלית ויש כאלה שגם טקסט ביידיש נחרת עליהם.

השלטים מציינים בתי כנסת שהיו במקום, בתי קברות, מקוואות ועוד. חלקם תלויים על קירות בנינים ואחרים מונחים על אבנים גדולות או אנדרטאות.

אנו מבקשים ליצור רשימה של שלטים הקיימים ברחבי פולין כדי לנסות לפעול לשילוט במקומות בהם הוא איננו.


יום שישי, 13 ביוני 2014

הרב גור אריה מוכתר לרב של קרקוב

ביום ראשון י"ז בסיון (15.6.2014) בשעה 13:00 יתקיים בבית הכנסת "הטמפל" שברחוב מיודובה 24, קרקוב, טקס הכתרה של הרב אליעזר גורארי' לרב הראשי של קרקוב.

אות הוקרה על מפעל חיים למען הקהילה היהודית

ב-29 ביוני יתקיים במוזיאון גליציה בקרקוב טקס "Preserving Memory"  לכבודם של פולנים העושים רבות לשימור המורשת היהודית.

בין מקבלי אות ההוקרה על מפעל חיים למען הקהילה היהודית  יהיה גם מר לאון גבונד (Leon Gawąd ) תושב בוכניה, אשר שומר ומטפח את בית הקברות היהודי מאז סוף שנות הארבעים של המאה הקודמת. במשך כל השנים  דאג לשימור בית הקברות, ניכוש העשבים השוטים, תחזוקה שוטפת של המצבות ועזרה למבקרים המגיעים לפקוד את הקברים שבמקום. הוא מתמצא בהיסטוריה של היהודים בבוכניה, מוכן לצאת לבית הקברות לצורך ביקור גם בשעות הלילה, ויש לו ספר אורחים וכן רישום חלקי של החלקות והקברים.


את עבודתו הוא עושה בהתנדבות. במהלך השנים הללו הוא קבל הקצבה מאחד מיוצאי בוכניה - הרב רייכנברג שהתגורר בארה"ב, וגם ארגון יוצאי בוכניה תרם את חלקו. לפני שנים אחדות נפטר התורם מארה"ב, ולמרות שלא הובטחה לגבונד הכנסה כלשהי, ולמרות גילו הגבוה, הוא המשיך לטפח את בית הקברות, כמעט ללא תמורה כספית. 

יום רביעי, 11 ביוני 2014

מדליה על שמירת זכרון

מועצת העיר ורשה העניקה את מדלית "יקיר העיר ורשה" למיצ'סלב יודרושצ'ק על פעילותו רבת השנים לשימור הזיכרון של יהודי ורשה ופולין.


מיצ'סלב, חייל לשעבר בצבא הפולני ואסיר במחנות עבודה סובייטים בשנות השביעים של המאה שעברה, עסק בשימור קטעים מחומת גטו ורשה שנמצאה בין בתים פרטיים, והצליח להגן על החומה מנזקים.

יום שלישי, 10 ביוני 2014

פגישה של גורמים יהודים עם הנהלת מוזיאון יהודי פולין

ביוזמתו של מנהל מוזיאון יהודי פולין, פרופ' דריוש סטלה, נערכה פגישה של כל מנהיגי הארגונים היהודים הגדולים הפועלים בפולין.

בין הנוכחים היו נציגי הקהילה היהודית בורשה, מרכז לקידום חברתית מתקדמת קהילה יהודית של ורשה, חב"ד פולין, בית ורשה, איגוד חברתי ותרבותי של יהודי פולין, קרן שלום, הקרן לשימור מורשת יהודית, בני ברית פולין, ארגון נוער היהודי פולני, אגודת ילדי השואה בפולין , המכון להיסטוריה היהודית בפולין, זיכרון ועתיד - קרן בנייה של האנדרטה "מצילים - ניצולים", המועצה הפולנית של נוצרים ויהודים, ג'וינט פולין, קרן רונלד לאודר, בית הספר לאודר בוורשה, הקרן ע"ש פרופ. משה שור, איגוד הדור השני , מרכז טאובה. וקרן ניסנבאום.


הפגישה התקיימה במוזיאוןלהיסטוריה של יהודי פולין במטרה לתאם את המגעים של כל הגורמים עם המוזיאון ולתאם ציפיות. הנוכחים  ציינו את שיתוף פעולה עם המוזיאון מאז לידתו של הרעיון, והמשכו של תהליך זה גם בעתיד.

יום שני, 9 ביוני 2014

אתר אינטרנט חדש של קברי חיילים פולנים במלחמת העולם השניה באיטליה


לאחרונה הושק האתר www.polskiecmentarzewewloszech.eu המוקדש לארבעה בתי קברות באיטליה (מונטה קסינו, בולוניהף לוראטו ו-קאסמאסימה.

האתר כולל מנוע חיפוש אינטראקטיבי המאפשר חיפוש של חללי המלחמה כולל מקום קבורתם ומידע בסיסי על אבותיהם.

בסיס הנתונים כולל גם מידע על יהודים רבים שלחמו בשורות הצבא הפולני במערב, והוא עשוי לשמש את כל העוסקים במחקר גנאולוגי ומשפחתי. יוזמי האתר מתכננים להרחיב את המידע הקיים על החללים.


בשנת 2001 פרסם בנימין מאירצ'ק ז"ל ספר על חיילים יהודים בצבאות פולין, אך הספר אינו זמין באינטרנט ויתכן שחסרים בו שמות של חללים.

יום ראשון, 8 ביוני 2014

גרמניה אישרה את הרחבת הפנסיה לעובדי הגטו

ניצולי שואה אשר עבדו בכפייה במחנות הנאציים במלחמת העולם השנייה יוכלו לקבל תשלומי פנסיה רטרואקטיביים משנת 1997 ולא רק ארבע שנים אחורה, כפי שקובע חוק הפנסיה הגרמני.

היקף התשלומים: חצי מיליארד דולרים

משמעות ההחלטה היא שכ-40,000 ניצולי שואה ברחבי העולם שעבדו בגטאות של הנאצים בתמורה למזון או לכסף זעום, יקבלו הטבות נוספות מלבד הפיצויים מגרמניה. קביעת הזכאות תעשה על ידי הגרמנים.

גרמניה שילמה עד היום כ-70 מיליארד אירו (95 מיליארד דולר) פיצויים על פשעיה הנאציים - רובם לניצולי שואה יהודים.


יום שישי, 6 ביוני 2014

לילה לבן בבתי הכנסת בקרקוב

במוצאי שבת ה-7 ביוני יתקיימו, זו השנה הרביעית ברציפות, אירועי "לילה לבן" באתרים היהודיים בקרקוב. הארועים יתחילו בשעה 20:00 ויסתיימו לפנות בוקר. כל בתי הכנסת שבקרקוב יפתחו לקהל הרחב, והמבקרים יאזינו להסברים על בתי הכנסת, יהדות, מרכזי תרבות יהודיים ועוד. בשנים קודמות השתתפו למעלה מ-5000 מבקרים בארועים אלה.

לתוכנית המלאה http://7atnite.pl/en/program/

יום שני, 2 ביוני 2014

ל"ג בעומר ב-דינוב

במרכז להיסטוריה של יהודי פולין ב-דינוב  (Dynów) שבדרום מזרח פולין, במחוז ז'שוב, נערכה חגיגת ל"ג בעומר בהשתתפות רבים מבין תושבי העיר.
המרכז להיסטוריה יהודית בעיר הוקם לפני מספר שנים, והוא נמצא בבניני תעשיה נטושים. במקום הוקם בית כנסת, מקווה ומלון והוא משרת חסידים המגיעים לקברי צדיקים מקומיים ואת תושבי העיר.
לפני מלחמת העולם השניה חיו בעיירה כ-1,300 יהודים. עם פרוץ המלחמה נרצחו רבים, ואחרים הוגלו לברית המועצות. בית הכנסת נשרף ובית הקברות נהרס.

רק כ-250 מיהודי המקום נותרו בחיים, רובם בברית המועצות.

יום ראשון, 1 ביוני 2014

תערוכת דיוקנאות של יהודי טרנוב


הוועדה לשימור המורשת היהודית של טרנוב יזמה תערוכת צילומים של דיוקנאות תושבים יהודים שחיו בעיר עד מלחמת העולם השניה. התערוכה “Once We Were”  ובכותרתה הפולנית " Byliśmy" נפתחת במסרת פסטיבל יהודי גליציה שיפתחו ב-10 ביוני ש.ז.


בשנת 1939 היו התושבים היהודים כ-45% מאוכלוסית העיר.